Societat

cultura

museus

Recta final per al centre de Fumanya

El Consorci de la Ruta Minera espera poder obrir al públic el centre d'interpretació del jaciment entre l'hivern d'aquest any i la primavera del vinent

L'edifici està acabat, però falta construir-hi el museu a l'interior

El cen­tre d'inter­pre­tació del jaci­ment pale­on­tològic de Fuma­nya estarà total­ment enlles­tit la pri­ma­vera del 2017. Si més no, aquesta és la pre­visió del gerent del Con­sorci de la Ruta Minera, Car­les Pas­tor. “Les obres de l'edi­fici estan aca­ba­des. Ara, des de fa uns mesos, estem pla­ne­jant la cons­trucció de l'expo­sició que hi haurà dins l'edi­fici”, asse­gu­rava.

El gerent del con­sorci
hi afe­gia: “Els pro­pers mesos, s'adju­di­carà la muse­o­gra­fia del cen­tre a l'empresa que s'encar­re­garà de les obres de l'expo­sició, de manera que espe­rem poder obrir l'edi­fici al públic entre l'hivern vinent i la pri­ma­vera del 2017, apro­xi­ma­da­ment.” Un cop es pugui visi­tar, el cen­tre serà ges­ti­o­nat des del Museu de les Mines de Cercs de Sant Cor­neli.

Pas­tor ha defi­nit el cen­tre d'inter­pre­tació de Fuma­nya com “un pro­jecte que pretén expli­car d'una manera sen­zi­lla i ente­ne­dora com era el Ber­guedà fa més de 65 mili­ons d'anys a par­tir de la recons­trucció dels diver­sos fòssils que s'han tro­bat a la zona i que per­me­ten fer-se una idea de quin era l'esce­nari ales­ho­res”. El gerent del con­sorci hi ha afe­git que “l'expo­sició rela­ci­o­narà tres grans aspec­tes del jaci­ment: la geo­lo­gia, la pale­on­to­lo­gia i la mine­ria”: “En pri­mer lloc, la geo­lo­gia expli­carà per què avui dia veiem les pet­ja­des en posició gai­rebé ver­ti­cal. La pale­on­to­lo­gia ser­virà per cor­ro­bo­rar l'existència d'aquest tipus d'espècies a la zona fa mili­ons d'anys. I, final­ment, la mine­ria reflec­tirà el tre­ball d'explo­tació que s'ha fet a la mina a cel obert per arri­bar a l'estrat dels dino­sau­res.”

Unes obres eter­nes

La inau­gu­ració del cen­tre d'inter­pre­tació serà el resul­tat de molts anys d'inver­si­ons i tre­ball. El con­sorci pre­veia poder obrir
el cen­tre al públic l'any 2011, però les obres es van endar­re­rir i la posada en marxa del pro­jecte, també. “S'ha anat avançant, però depeníem del pres­su­post que ens dona­ven el Minis­teri d'Indústria i la Dipu­tació. Hem de tenir en compte que som ajun­ta­ments petits i no s'hi pot fer una gran inversió de cop. S'ha de fer al ritme que l'estruc­tura per­met”, explica Pas­tor.

A més, segons el mateix gerent, “l'edi­fici és en un lloc sin­gu­lar –enmig de la mina a cel obert–, de manera que la cons­trucció s'ha hagut de fer amb molta cura i segu­re­tat”. La gràcia del futur cen­tre d'inter­pre­tació és l'espec­ta­cu­la­ri­tat que suposa que sigui just davant la paret de les pet­ja­des de dino­saure.

L'esllavissada no afectarà la construcció del centre

El despreniment de la setmana passada d'una part del jaciment paleontològic de Fumanya es va produir just davant de l'edifici del centre d'interpretació. Tot i això, segons el gerent del Consorci de la Ruta Minera, Carles Pastor, “les obres seguiran al mateix ritme que fins ara”. “Tenim fe que l'esllavissada serveixi per preservar la resta de petjades que encara hi ha al jaciment.” En aquest sentit, Pastor va dir que, “tot i que se n'ha perdut una part important, hi continua havent petjades a cel obert, de manera que el centre d'interpretació hi seguirà fent la funció que està prevista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.