Societat

Sallent

Sallent ja visualitza l'inici del pla Phoenix

Iberpotash comença a reduir l'activitat al municipi del Bages, que després de 85 anys acaba el seu lligam amb la mina

Una flota de 90 camions transporta cada dia 2.000 tones de mineral

Fa vuit anys que Iber­po­tash va començar a tre­ba­llar l'ano­me­nat pla Pho­e­nix, però no ha estat fins ara que Sallent l'ha començat a visu­a­lit­zar. Ho ha fet amb una flota de 90 cami­ons que cada dia trans­por­ten per car­re­tera 2.000 tones de mine­ral en brut cap a Súria, on seran trac­ta­des. És l'inici del pro­jecte més ambiciós de la firma i l'indici més clar que, ara sí, Sallent es comença a des­vin­cu­lar del món miner –des del punt de vista indus­trial, perquè encara que­darà el runam del Cogulló– després d'haver-hi estat lli­gat durant 85 anys.

El secre­tari del con­sell d'admi­nis­tració d'Iber­po­tash, Joan Güell, ha expli­cat que les tones que es trans­por­ten cap a Súria repre­sen­ten el 25% de la pro­ducció actual de Sallent. Sumen 40.000 tones al mes: “És l'objec­tiu que ens vam mar­car, que és el doble del que havíem fet històrica­ment quan hi havia una diferència de pro­ducció entre un cen­tre i un altre.” Al prin­cipi, va dir, “no sabíem si en seríem capaços, però ja et puc dir que el 10 de juny anem dins el ritme. I això con­ti­nuarà fins que Sallent s'acabi, que serà quan Súria pugui donar sola el milió de tones” de potassa. Fins ara, el milió es repar­tia a parts iguals entre les dues mines.

Güell va deta­llar que aug­men­tar les 40.000 tones al mes és poc pro­ba­ble: “No per la car­re­tera, que pot absor­bir el volum” –de fet, va dir, “aquests dies ningú se n'ha ado­nat”–, sinó “per un tema de regu­lació dels cami­ons dins les nos­tres ins­tal·laci­ons, on es con­ti­nua tre­ba­llant”.

I és que el tras­llat és un anar i venir de vehi­cles de grans dimen­si­ons: s'hi posen cada dia a dos quarts de tres i aca­ben a les sis del matí. Pas­sant per la C-16, es pot visu­a­lit­zar la cor­rua de cami­ons que espe­ren el seu torn a l'exte­rior de les ins­tal·laci­ons de Sallent. D'un en un, entren dins l'han­gar on s'emma­gat­zema el mine­ral en brut. Dues màqui­nes amb pales tre­ba­llen alhora: una intro­du­eix a la mateixa fàbrica sallen­tina el 75% del que s'extreu i l'altra car­rega els cami­ons que s'empor­ta­ran el 25% res­tant de mate­rial cap a Súria.

Pro­ves a la nova planta

Els cami­ons són el pri­mer símptoma de la reducció de l'acti­vi­tat a Sallent i del tan­ca­ment pro­gres­siu de la seva mina. En paral·lel, a Súria ja s'estan fent les dar­re­res pro­ves a la nova planta de sal d'alta qua­li­tat (vacuum), amb molt mer­cat a la indústria elec­troquímica, que hau­ria d'entrar en fun­ci­o­na­ment en el dar­rer tri­mes­tre de l'any i que per­metrà apro­xi­mar-se al milió de tones desit­jat, i situar ja la xifra en 750.000. El cer­cle s'aca­barà de tan­car amb la
nova rampa. La pro­ducció de Súria anirà aug­men­tant a mesura que la de Sallent dis­mi­nu­eixi.

LA XIFRA

170
milions d'euros
és la inversió de la primera fase del Phoenix: la nova rampa i la nova planta de sal 'vacuum'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.