societat
solidaritat
Les entitats socials no veuen encara cap sortida de la crisi
Unes 1.800 persones treballen fins demà per revertir les desigualtats en el 5è congrés de la Taula del Tercer Sector
Puigdemont qualifica d'“escàndol dolorós” que Catalunya no pugui gestionar el 0,7% de l'IRPF
Una mica cansades de les veus que magnifiquen el discurs d'una sortida de la crisi, les entitats socials adverteixen que les capes més desfavorides de la societat continuen en una situació de gran precarietat, segueixen en crisi i, de fet, no hi veuen encara cap sortida. “L'economia ha crescut els últims dos anys, però alhora han augmentat les desigualtats i s'ha cronificat la pobresa. Aquesta sortida de la crisi no ens agrada”, va advertir ahir el director de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, en la inauguració del cinquè congrés de l'entitat al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona.
I, de fet, ni la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van contradir el missatge en els seus discursos, sinó que van reconèixer que moltes famílies viuen en la precarietat i van agrair la feina del teixit social per atenuar aquestes situacions. Avui i demà es podran veure les experiències innovadores d'aquestes entitats en les diferents sessions del congrés, que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Es calcula que hi participaran unes 1.800 persones i el lema d'aquesta cinquena edició és Créixer socialment.
“Els fets ens estan demostrant que per avançar en equitat hem de créixer socialment, no només econòmicament”, va plantejar Illa. I hi va afegir: “Ens cal un tercer sector fort, perquè és necessari un equilibri entre economia i democràcia, i evitar que tot estigui sotmès als interessos de les grans corporacions”. Illa, en un auditori amb representació de pràcticament tots els partits i amb presència dels consellers d'Afers Socials, Salut i Afers Exteriors, va ser el primer a allargar la mà a les administracions i els va proposar ser bons aliats per “revertir una situació que no és la que voldríem”.
Després d'admetre que “les entitats havien ajudat en moments molt crítiques a evitar que el país caigués”, Puigdemont va anunciar que el mes vinent es firmarà el tercer pla de suport al tercer sector. En el seu discurs el president va ser contundent a l'hora de reivindicar la gestió dels fons del 0,7% del IRPF: “És un escàndol dolorós que els diners dels contribuents catalans no arribin a les entitats. És un incompliment flagrant de les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional”.
LA FRASE
Tresors contra els impossibles
El drama dels desnonaments, la impugnació feta pel govern de l'Estat de la llei contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica i xifres com que el 26% dels catalans estan en risc de pobresa o que la taxa d'abandonament escolar està en un 19% i és de les més altes de la Unió Europea van ser elements molt presents en l'acte d'obertura del congrés del tercer sector. Pel que fa als desnonaments, el president de la Taula, Oriol Illa, els va definir com a “humiliacions legals”, mentre que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sense citar la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), va definir com a “tresor” les organitzacions ciutadanes que lluiten pels drets socials. “Demostren que no hi ha impossibles”, va dir.