Societat

Una aventura per conèixer la invasió de Castellfollit

Una nova iniciativa d'oci a l'Alta Anoia estrena una ‘escape room' que recrea el setge que va patir la localitat al segle XIX

Els participants han de resoldre un seguit d'enigmes per salvar el poble

Des de fa només una setmana, l'Alta Anoia suma una nova iniciativa a la seva oferta turística amb la posada en funcionament del parc d'oci Castellfollit Aventura, al municipi de Castellfollit de Riubregós. Es tracta d'un projecte de tres joves emprenedors del mateix poble, els germans Jordi i Xavier Cases i Gerard Vendrell, que ofereixen als visitants activitats típiques en aquest tipus d'instal·lacions com el paintball o rutes amb segway i BTT per conèixer el valuós entorn natural de la zona.

Però l'activitat més original que tenen al seu catàleg és una escape room on els participants tenen aproximadament una hora per resoldre un seguit d'enigmes a través de les pistes que se'ls plantegen. Aquesta activitat està basada en fets reals: concretament, en el bombardeig dirigit pel general Francisco Espoz y Mina de què va ser víctima el mateix poble de Castellfollit durant l'octubre del 1822, a l'època del Trienni Liberal. Així, l'objectiu dels participants és trencar el setge i aconseguir salvar el poble de les bombes.

Es presenta, així, una manera de donar a conèixer uns fets històrics que van marcar un abans i un després a Castellfollit de Riubregós, ja que el poble va quedar destruït per l'atac . Amb aquesta iniciativa, els promotors del projecte volen aportar el seu gra de sorra a la “promoció cultural” i a la “reactivació econòmica” de l'Alta Anoia. Jordi Cases, un dels tres integrants de l'equip de Castellfollit Aventura, explica que en van fer la inauguració la setmana passada, tot i que ja fa quinze dies que hi treballen “a demanda” i, de moment, l'escape room és una de les activitats per les quals la gent mostra més interès. Entreteniment i història es barregen en un projecte que amplia l'oferta turística de la zona.

LA DATA

1822
És l'any en què
el general Espoz y Mina va atacar la localitat anoienca deixant-la totalment destruïda.

Un atac per donar exemple als rebels

Espoz y Mina, militar navarrès i convençut lliberal, va començar a fer carrera durant la Guerra d'Independència contra els francesos, i a partir del 1820, després de l'aixecament de Riego, va ocupar càrrecs importants. El 1822 va ser enviat a Catalunya per lluitar contra les forces lleials al rei. En aquest context, la destrucció de Castellfollit va voler ser una advertència a altres poblacions rebels perquè es rendissin, tal i com va dir el mateix general després de l'atac: “Miserables, veniu a contemplar el desgraciat sòl que es va ocupar, i al seu lloc només trobareu runa!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona