Societat

Cunit reforça la vigilància dels banyistes amb un dron pilotat per la policia

És el primer municipi turístic que incorpora un aparell teledirigit per detectar i socórrer nedadors amb dificultats

També permet veure si hi ha meduses

Cunit és el primer municipi turístic que ha incorporat un dron teledirigit per reforçar la vigilància a les platges. L'aparell, pilotat a distància per agents de la Policia Local i de Protecció Civil amb formació específica, fa diversos vols durant el dia per detectar possibles banyistes en situació de dificultat, sobretot darrere els espigons, on la visibilitat és molt restringida. L'aparell pot sobrevolar a baixa altura i a través d'una càmera ofereix imatges de detall en una pantalla del receptor que manipula el pilot des de la costa. En cas de detectar un banyista que té problemes i s'està ofegant, el dron no només facilita la ubicació exacta de la víctima, sinó que pot llançar-li un salvavides.

La rapidesa amb què es desplaça l'aparell permet als serveis d'emergència actuar i escurçar enormement el temps d'intervenció, i això a la pràctica pot suposar salvar vides, segons destaca el cap de Protecció Civil de Cunit, Vicente Luna. A primera hora del matí, el dron du a terme el primer vol de reconeixement amb l'objectiu de recollir informació, com ara l'estat de la mar i fins i tot la detecció de l'aproximació de bancs de meduses. Tota aquesta informació, la centralitza la Policia Local i Protecció Civil, i es fa extensiva als serveis sanitaris i de socorrisme desplegats a totes les platges de Cunit.

L'alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras (CiU), s'ha mostrat confiada que l'entrada en funcionament d'aquest dron permetrà augmentar la seguretat a les platges del municipi i millorar el temps de resposta en cas d'intervenció. L'aparell és propietat de l'Ajuntament –ha costat uns 5.000 euros– i dos agents de la Policia Local i el cap de Protecció Civil han fet els cursos de formació per obtenir el títol de pilotatge d'aquest tipus d'aparells. Si en aquest primer any experimental s'obtenen bons resultats, l'Ajuntament de Cunit no descarta incorporar un segon aparell per a la pròxima temporada de platja.

Des que el dron va començar a sobrevolar les platges de Cunit a mitjan juny, diversos ajuntaments de la costa, tant de Catalunya com de fora, s'han interessat per l'experiència.

També actuarà en cas d'incendi forestal

El dron també s'utilitzarà de suport en cas de foc forestal. La seva rapidesa de desplaçament pot resultar determinant per geolocalitzar el focus de l'incendi i enviar aquesta informació als serveis d'extinció perquè hi arribin sense perdre's. L'aparell també podrà enregistrar imatges del focus inicial de l'incendi per poder determinar-ne l'evolució a partir del vent i la humitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]