Cultura
A punt el nou centre de cultura i natura de Can Trona de la Vall d'en Bas
S'inaugurarà diumenge i, a part d'una exposició permanent sobre el municipi, contindrà la nova oficina de turisme
Té un auditori i sala d'exposicions
Recollir la memòria per explicar el present. Aquest hauria de ser l'objectiu del nou ecomuseu de la Vall d'en Bas. El nou equip de govern es va trobar el projecte fet que així ho preveia, però va voler redefinir-lo com a centre de cultura i natura, i ara també dóna valor al patrimoni del territori. I això lliga amb la voluntat, segons explica l'alcalde, Lluís Amat, que aquest patrimoni tingui un paper rellevant per generar models sostenibles de desenvolupament en tots els àmbits.
Amat ha remarcat, en aquest sentit i a tall d'exemple, que s'hi podrà veure el Privilegi noviliari de verntallat creat a la Vall d'en Bas i que és l'únic de Catalunya que forma part de la Memòria del Món de la Unesco.
Per tot això, el logotip que ha creat Lluc Reixach remarca a la lletra o de Can Trona la forma esfèrica per fer referència als conceptes de l'entorn propi de la vall, com ara les bales de palla i les rodes de tractor pròpies de la pagesia, o les gotes d'aigua del riu Fluvià, per reivindicar a través de la seva geometria perfecta que res ni ningú del municipi destaca per sobre de res ni de ningú.
En l'àmbit de les motivacions, l'alcalde ha recordat que amb el túnel de Bracons la Vall d'en Bas s'ha convertit en una de les principals portes d'accés a la Garrotxa. “Tenim clara la nostra vocació comarcal, per això al centre hi participen el Parc Natural de la Garrotxa i els museus d'Olot, i mantenim contactes amb altres entitats i institucions garrotxines i foranes com ara la Universitat Autònoma de Barcelona, amb qui impulsem un campus arqueològic”, ha explicat Lluís Amat.
Al nou equipament, que s'inaugurarà dissabte que ve, hi ha la nova oficina de turisme i té cinc àmbits. La recepció i l'oficina són a l'espai central, on també hi ha escultures dels artistes de la vall Duaita Prats, Àngel Rigall i Jesús Feixes.
Hi ha un espai amb una exposició de plantes medicinals fruit de la col·laboració amb els museus d'Olot, una altra sala per a exposicions temporals que ha estat batejada amb el lema Made in la Vall d'en Bas, amb productes de la vall de tots els àmbits.
També hi ha un auditori amb una capacitat per a 130 persones equipat amb les últimes tecnologies, amb cabina per a traducció simultània i amb un escenari polivalent.
I, finalment, l'ecomuseu –el que originàriament havia de ser el museu del camp–, que és una exposició permanent que amb suports audiovisuals explica la història, la importància del Fluvià, la flora, la fauna, l'activitat agrícola, etc.
A més, hi ha dos espais buits per dur a terme altres projectes. Tot a punt, doncs, per a la inauguració.