Societat

Societat

Animar-se a espigolar

L'empresa social Espigoladors porta a Mataró voluntaris i els mateixos usuaris de les entitats benèfiques a collir els excedents i restes de l'horta

Han aconseguit la implicació dels col·lectius més vulnerables en la recol·lecta

Espigolar és una paraula ja en desús del món rural, que vol dir collir els fruits que han quedat al camp després d'una collita i que acostumava a fer gent del poble abans que el pagès hi plantés altre cop. “Amb la mateixa dignitat que es feia aleshores volem obrir comunitats d'espigoladors a cada municipi”, diu la directora de l'empresa social Espigoladors, Mireia Barba. La iniciativa va néixer fa un any i mig a Barcelona i ja dona els seus fruits en col·laboració amb entitats de caire social que treballen al territori i els productors locals, sobretot del Maresme i del Baix Llobregat, que s'avenen que es faci la collita als seus camps.

L'objectiu, però, és doble. Més enllà de lluitar contra el malbaratament alimentari collint els excedents que els pagesos han de malvendre o les restes que llençarien abans d'una altra collita, es treballa amb un vessant social. Els equips d'espigoladors que es desplacen a les finques barregen voluntaris de les entitats i els mateixos beneficiaris. “Volem trencar amb el model assistencial de proveir d'aliments i que s'impliquin tant les entitats com els usuaris per treballar plegats”, explica Barba.

Això és el que han fet responsables i usuaris de l'entitat Colors del Món de Sabadell, que dijous es van traslladar a Mataró per espigolar tomàquets. “Ahir érem a Viladecans collint bledes i porros, que no és gens fàcil”, explicava un d'ells satisfet de la jornada que els permetia tornar cap a casa carregats amb producte fresc que fan arribar al col·lectiu de famílies desafavorides amb què treballen a Sabadell. “Un dia a la setmana ens encarreguem que tinguin producte fresc, però, també, el fet que puguin venir a collir-lo els pot ajudar a relacionar-se i a sortir de casa”, explicava el responsable de l'entitat social.

La feina, a Mataró, es va allargar durant tot el matí a la zona agrícola de les Cinc Sènies, a la finca de Josep Moré, un dels pagesos col·laboradors. “Em va semblar una bona proposta per no llençar el producte i ja és el segon cop que els aviso abans de començar la collita nova”, explica el productor, que va conèixer la iniciativa a través d'una xerrada que l'empresa va fer als pagesos al Mercat de la Flor de Vilassar de Mar.

Una de les claus del bon funcionament de la iniciativa és atendre amb rapidesa els pagesos, per anar-hi l'endemà mateix i deixar net el camp, a punt per la nova sembra. “En un dia pots estar a Mataró o el Baix Llobregat collint, però es podria fer molt més si d'una vegada es creés un reglament sobre el malbaratament alimentari”, reclama la directora del projecte. Per ara l'empresa social ocupa quatre dones i un jove que s'encarreguen de transformar part del producte que es recull amb la marca Esimperfect. La major part de la producció s'envia a entitats socials, com ara els punts de distribució que estan coordinats per les entitats de Càritas, la Creu Roja així com el Banc dels Aliments.

“Les entitats han de voler i poder participar-hi, i els ajuntaments també hi tenen molt a dir”, reclama Barba. A la recollida de tomàquets s'hi van desplaçar voluntaris de Càritas de Premià de Dalt i tots plegats en van aplegar uns 1.800 quilos. Tot i així, ja van acordar amb el propietari fer una “espigolada familiar“ per acabar de fer net. És una bona idea per implicar també els més petits en una bona causa.

Un bon lloc.
La feina al camp és dura, i més, a l'estiu, collint tomàquets a dins d'un hivernacle. Però això no és excusa per saltar-se una oportunitat de relacionar-se els qui tenen risc de ser exclosos de la societat, perquè puguin sortir a fer una feina de profit que també els reverteix i en benefici d'ells mateixos a l'aire lliure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Celler de Can Roca, un dels premiats en polítiques de recursos humans

girona
SERVEIS

Interrompuda la circulació de trens entre Tarragona i Torredembarra per un incendi pròxim a la via

Tarragona
alemanya

Ja són cinc els morts en les inundacions de Baviera i Baden-Württemberg

barcelona
SOCIETAT

Protesten contra la fira de drons pels vincles amb la indústria armamentística

Barcelona

Nova campanya amb descomptes per esterilitzar animals de companyia

porqueres

Proposen les Aules Sènior de Mataró per rebre la Creu de Sant Jordi

Mataró
societat

Alerten d’un intent d’estafa simulant ser el compte oficial de la Casa Natal de Dalí

figueres
SERVEIS

Sabadell avança la temporada de piscines per la calor

Sabadell
societat

La Plaça del Vi acollirà la 8a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona