Societat

Mas de l'Arany, història cambrilenca que es fa malbé a trossos

La masia del segle XVIII, catalogada com a bé d'interès local, fa anys que està abandonada

Hi resideixen, ocasionalment, persones sense recursos

Història que cau a trossos. Història abandonada. El mas de l'Arany, una masia del segle XVIII situada a la urbanització Cambrils Mediterrània (a tocar de la riera de Riudecanyes), fa anys que està deixat. Anys enrere, entre els vuitanta i els noranta, havia estat un restaurant que havia funcionat força bé, però un cop el negoci es va tancar va ser el refugi d'ocupes, primer, i d'immigrants sense recursos, posteriorment. Actualment, encara n'hi romanen alguns. “Remenen la brossa però no causen problemes”, apunta Carmen Sánchez, una veïna que estiueja a la zona, a tocar del mas. Altres, però, consideren “perillós” que s'hi visqui per la “inseguretat” que comporta el mal estat de la finca, segons Pilar Obré.

La manca de cura i de manteniment a l'edifici són ara evidents, malgrat que “fa dos o tres estius, van desbrossar tot el pati”, tal com expliquen altres veïns. Des dels balcons del carrer Calafat, a prop de l'edificació, es pot veure com part de la teulada de la part central de la masia ha cedit. De fet, la comunitat s'ha acostumat a conviure amb l'inhòspit edifici sense que se sàpiga què passarà en el futur. “Diuen que la propietat està embargada, però poca cosa més”, apunta un altre veí, Óscar García. Accedir a l'interior no és complicat. La tanca està trencada i no hi ha cap tipus de vigilància ni de control.

Com a exemple del seu passat, el mas de l'Arany està lligat a la cultura popular de la vila i, fins i tot, ha acabat donant lloc a més d'una frase feta entre els cambrilencs.

LA FRASE

Remenen la brossa però no causen problemes
Carmen Sánchez
Veïna que estiueja a la zona

LA XIFRA

3
estius fa que van
desbrossar tot el pati d'aquest indret singular de la vila de Cambrils, que té una torre de defensa.

Un espai històric i singular

La importància arquitectònica de la masia va fer que fos catalogada com a bé d'interès local, ara fa una dècada. Ara bé, el pas del temps i la deixadesa han provocat molts desperfectes en un dels elements més destacats del conjunt: una torre de defensa que encara s'aguanta dreta però està malmesa.

El problema, segons indiquen fonts municipals, és que, tractant-se d'una propietat privada, no es té gaire marge de maniobra. No obstant això, l'Ajuntament ha fet requeriments al titular i ha netejat l'espai periòdicament.

Un altre dels tresors de la finca és el centenari lledoner a tocar de la torre de defensa. El 2012, el consistori va planificar una acció de millora a tota la zona de la riera de Riudecanyes que contemplava la cessió obligatòria i gratuïta del bé catalogat, quelcom que, per ara, no s'ha pogut fer realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona