Societat

Front comú per defensar l'hospital de Móra d'Ebre

La Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat rebutgen el desviament de 4 milions d'euros a l'hospital Sant Joan de Reus

Es reclama el traspàs de la gestió, per recuperar així el model Altebrat

L'hospital de Móra d'Ebre ha dit prou. Prou a desviar diners per solucionar els problemes econòmics d'altres centres i prou a una gestió satel·litzada.

La Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat van escenificar ahir un front comú polític en defensa del centre sanitari, gestionat per la societat Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa), que depèn del Grup Sagessa. En una declaració institucional conjunta, els alcaldes de Móra d'Ebre, Falset i Gandesa, i els presidents dels consells comarcals de les tres comarques, van traslladar el total “desacord i rebuig” a l'acord de dilluns de la junta general de l'hospital Sant Joan de Reus, que va aprovar destinar 4 milions de l'hospital comarcal a eixugar el dèficit del centre de la capital del Baix Camp.

“Entenem que aquesta solució no és l'adequada, que l'Ajuntament de Reus té altres solucions que pot dur a terme abans d'arribar a afectar així els fons de Gecohsa”, va dir ahir l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol.

En aquesta línia, s'exigeix que aquests 4 milions es restitueixin “immediatament”. Uns diners que consideren necessaris per impulsar les inversions pendents al centre de la Ribera d'Ebre. “Volem un pla d'inversions immediat”, hi afegeix Piñol. “Farem tot allò que estigui a l'abast per intentar revertir aquesta situació, és absolutament injust”, va clamar ahir l'alcalde. Des del govern de Móra es recorda la gestió “acurada i planificada” a Gecohsa i només s'accepta l'operació aprovada a Reus en cas que sigui “a manera de préstec”, restituint els diners “en la major brevetat possible”.

La gestió

El front comú polític que s'ha vertebrat per defensar l'hospital comarcal de Móra d'Ebre, però, va més enllà. Es reclama una gestió des del territori, a través d'un ens amb representació de les tres comarques que abraça l'àmbit de l'hospital, recuperant el conegut com a model Altebrat. “La gestió ha de recaure al territori, no pot estar en mans de gent que no és del territori”, va assenyalar ahir Piñol.

La polèmica mesura, que des del territori es considera que és “pa per avui i gana per demà”, va ser aprovada dilluns pel ple de l'Ajuntament de Reus –constituït en junta general de l'hospital Sant Joan–, amb el vot a favor dels onze membres de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició. Aquests 4 milions provindran de la distribució de dividends amb càrrec a les reserves de lliure disposició de Gecohsa –que són de 8 milions– al seu accionista únic. Un informe signat per l'interventor i el secretari municipal de l'Ajuntament de Reus avala la legalitat de l'operació.

En aquest context, els treballadors de l'hospital comarcal també rebutgen la mesura. De fet, el comitè d'empresa ja ha alertat que, si es fa efectiva, demanarà a la fiscalia que la investigui. Segons els representants dels treballadors, la mesura respondria al fet de “no haver posat solucions per revertir la situació que el mateix consell d'administració ha manifestat”, en què “l'hospital va tancar amb una situació deficitària de 3,5 milions”. En el comunicat el comitè qüestiona el paper del Departament de Salut.

LA FRASE

Entenem que aquesta solució no és l'adequada, que l'Ajuntament de Reus té altres solucions
Joan Piñol
alcalde de móra d'ebre

LA XIFRA

8
milions d'euros
són les reserves de lliure disposició de la societat Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa).

LA FRASE

Volem un pla d'inversions immediat i farem tot allò que estigui a l'abast per revertir la situació
Joan Piñol
alcalde de móra d'ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona