Societat

FESTIVAL

protesta

Creix la tensió a Sant Jaume de Frontanyà per l'ecofestival

Un grup de vilatjans denuncia la presència de brossa, fusta i cendra a la finca on es va fer el festival i el risc que representa

L'alcalde se'n fa creus i acusa els veïns opositors de “no tenir ni idea del que està passant”

L'ecomusical que va portar 2.000 persones a Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) a mitjan juliol va fer que, de bon principi, sortissin veus a favor i veus en contra de l'esdeveniment. Ara, un cop fet el festival, les veus en contra dediquen els seus esforços a demostrar que l'ecomusical no ha estat tal com l'havien pintat.

Aquesta setmana aquests veïns han publicat a Twitter fotografies de la finca on es va dur a terme l'esdeveniment. S'hi pot veure brossa, fusta apilada, puntes de cigarretes a terra i cendra que demostra que en algun moment s'hi van fer petits focs. Vladimir de Semir, un d'aquests veïns, no amaga el seu descontentament: “Estem esparverats. Hem detectat quatre focs fets durant la rave i molta brutícia. És una autèntica bomba i és pràcticament un miracle que no hagi explotat.” Segons Semir, “ara ho estant traient, però ha estat allà durant tres setmanes amb el risc d'incendi que representa”. A més, denuncia que Biomusicat SL, l'empresa que va organitzar el festival, “es va comprometre a netejar la zona un cop s'hagués acabat la festa i no ha estat així”. “Ens fa la impressió que se n'han anat i han deixat tota la merda al bosc”, hi afegeix.

L'alcalde ho desmenteix

L'alcalde del poble, Rubén Lladós, en té una visió totalment oposada. D'entrada, no amaga la seva incredulitat: “No entenc com poden dir totes aquestes coses sense tenir ni idea del que va passar ni del que passa a la finca.” D'altra banda, desmenteix que l'empresa organitzadora s'hagi desinteressat de la neteja. “Pugen un cop per setmana i també es dediquen a netejar les poques coses que encara hi ha ”, afirma.

Una de les sorpreses que més ha impressionat els veïns ha estat la troballa de fusta apilada en una zona de la finca. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que, tan bon punt va acabar el festival, “l'organització va decidir que aquesta fusta no es llançaria”, de manera que “s'ha deixat provisionalment a la finca tot esperant que el recullin per donar-li un altre ús”.

Pel que fa a la presència de cendra i entramats que deixen clar que en algun moment es va fer foc, l'alcalde creu que “aquests focs fa uns quants anys que hi són”. “Tot i ser una finca privada, tenim constància que fa temps un grup de persones n'hi havien fet, però en cap cas durant l'ecofestival”, diu. A més, Lladós posa en qüestió l'actuació d'aquest grup de veïns, que “van entrar en una finca privada, hi van fer fotos i les van publicar sense el consentiment de ningú”. “No sé fins a quin punt això és legal”, conclou.

Els veïns volen fer un debat públic

Les posicions d'una i de l'altra banda no sembla que s'hagin d'acostar. Si més no, a curt termini. Tant els uns com els altres afirmen que no hi ha hagut comunicació més enllà del que s'hagi pogut publicar als mitjans de comunicació. Vladimir de Semir, però, ja ha avançat que “amb vista al futur” els veïns volen fer “un debat públic amb alcaldes, gent del poble i tècnics, i convidar-hi tota la premsa”. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que “els plens municipals són públics” i que “si la gent no hi va, és perquè no vol”. “Allà es pot debatre tot”, hi afegeix.

Malgrat tot, els veïns semblen haver perdut la confiança en un sistema de govern que ha canviat en aquesta legislatura. Sant Jaume de Frontanyà havia funcionat sempre en règim de consell obert, de manera que tots els veïns tenien vot en les decisions que es prenien al ple. En aquest mandat, però, Lladós governa en solitari i en règim tancat juntament amb una altra regidora. “Els veïns podem tenir veu però no tenim vot, i les nostres consideracions ni tan sols consten en acta”, lamenta Vladimir de Semir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol