Societat

El fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç

La nit en què tots miràvem el cel

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger penja aquests dies el cartell de ple davant l'interès que desperta l'observació de la pluja d'estels dels Perseids

El fenomen es pot veure fins a la nit del 15 d'agost

El fenomens'ha avançat i dijous va ser la nit més activa, tot i que se'n podran observar fins dilluns

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger ha viscut aquesta setmana els dies més intensos de l'any. El fenomen dels Perseids (la pluja d'estels que es produeix pels volts de Sant Llorenç, quan el cometa Swift-Tuttle passa a prop de la Terra i desprèn partícules de gel que es precipiten i es desfan a l'atmosfera produint les llàgrimes de Sant Llorenç) ha fet que el centre hagi tingut més visitants que mai per mirar d'observar el fenomen aprofitant les visites i les sessions de planetari i d'observació del cel que s'hi fan regularment.

El centre s'ha adaptat a aquesta demanda. Les sessions de dimecres, dijous i divendres “han tingut una major permanència a la part exterior, per tal d'incloure-hi també l'observació directa del fenomen, tot i que només com a complement de la visita normal”, ha explicat Salvador Ribes, astrònom i director del COU, “ja que per la seva naturalesa no es pot saber exactament en quin lloc concret [apareixen observant en direcció a la constel·lació de Perseu, d'aquí el nom de Perseids] i en quin moment de la nit se'n veuran”.

Els Perseids es poden observar des de dimecres passat fins al dilluns. El moment àlgid de la pluja d'estels estava previst que fos la matinada d'avui, tot i que finalment “per Europa va ser finalment millor la nit de dijous, amb força activitat, molt més de l'esperada inicialment”, ha explicat Ribes.

Molts l'han pogut veure des del parc astronòmic o, en general, des de qualsevol punt amb el cel lliure de contaminació lumínica a ponent. Qualsevol indret allunyat de llums artificials, si és possible elevat i sense accidents geogràfics que tapin l'horitzó, és un bon lloc per observar el fenomen. El pantà de Sant Llorenç, a la Noguera o el d'Ivars, i Vila-sana, al Pla d'Urgell, són dos dels exemples dels entorns naturals que s'han aprofitat aquestes nits per fer observacions de la pluja d'estels de Sant Llorenç.

Encara hi ha temps. Tot i que amb menys intensitat, s'espera que aquesta nit i la vinent encara sigui possible veure activitat generada pel pas del fenomen Swift-Tuttle.

Com cada any, ha generat molt interès, i a més de visitants, des del COU han rebut “moltes trucades i correus de persones que ens demanaven informació sobre aquest tema”. S'està convertint en una tradició d'estiu que desperta afició i curiositat per l'astronomia, fins i tot entre els que mai no n'havien tingut. “És la nit en què tots mirem el cel. Els mitjans en parlen molt, és ple estiu, la temperatura és agradable per estar a l'aire lliure mirant les estrelles i s'ha convertit en una mena d'acte social de l'astronomia, on s'apleguen aficionats, curiosos i gent nova”.

El COU d'Àger ha engegat aquest estiu el cicle Música sota les Estrelles, amb actuacions musicals a la nit al costat de l'observatori. Els primers va ser amb el grup I Am Dave (24 de juny) i el 30 de juliol, amb el cantautor Pol Cruells. El proper serà el 3 de setembre i l'oferiran la cantautora i el poeta Meritxell Gené i David Caño. El cicle continuarà a la tardor amb jazz (els dies 1 i 8 d'octubre), música experimental (12 de novembre) i rock acústic (10 de desembre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona