Societat

Turisme

Xifres de rècord al turisme pirinenc

L'activitat turística al Pirineu s'ha disparat aquest estiu amb unes xifres que superen el 15% respecte a les de l'any passat

Hotelers i alcaldes coincideixen que es consolida la recuperació que va començar l'estiu del 2014

Terrasses plenes com mai, restaurants on cal reservar per dinar-hi, senders concorreguts i hotels pràcticament plens durant tot el mes conformen la imatge de les poblacions turístiques de les comarques del Pirineu durant aquest agost i que alguns hotelers i empresaris turístics ja qualifiquen d'excel·lents abans que s'hagi acabat.

Dos exemples: el conjunt romànic de la vall de Boí registra un 30% més de visitants respecte a l'any passat. Al llarg de l'any passat va assolir un total de 116.973 visites, cosa que ja va suposar un augment d'un 9% respecte de l'any passat. Entre gener i juliol d'aquest any ha rebut 21.000 visites més, i l'afluència continua al mateix ritme de creixement durant aquest agost, segons ha explicat l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada. No gaire lluny, a la vall Fosca, se'n troba un altre exemple: un 15% de creixement d'usuaris durant el juliol al telefèric de Cabdella, porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de la vall Fosca.

No només el bon temps d'aquest estiu explicaria aquesta situació. Segons empresaris turístics i alcaldes pirinencs, és una tendència de la sortida de la crisi, que s'està consolidant. “L'any passat ja va ser positiu, i aquest any s'està confirmant”, explica l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. A l'Alt Urgell l'ocupació hotelera ha vorejat el 70% tot l'estiu, amb pics de fins al 90% en els moments punta.

Reserves de setembre

Un altre indicador de la bona marxa de l'activitat turística estival la donen les reserves per a la primera meitat del mes de setembre, en què hi ha un augment de visitants que també aprofiten aquelles dates. “De cara al mes vinent la tendència és molt bona, hi ha més reserves que altres anys. El turisme que tenim aquí és sobretot català i de l'Estat espanyol, i en els anys més durs de la crisi ho vam notar molt”, explica Albert Batalla. “Però pel motiu que sigui, ja sigui perquè l'atur ha baixat o la situació econòmica s'ha tornat més estable, des del 2014 hi ha una tendència positiva i aquest any s'està consolidant”.

El moment punta de cada estiu al Pirineu és el pont del 15 d'agost. L'ocupació hotelera va vorejar el 90% però aquest pic s'ha allargat i s'espera que durant aquest cap de setmana també es registrin xifres de rècord arribats en aquest punt de mes, segons ha explicat Peralada, a la Vall de Boí. “Tota l'oferta turística de la vall està tenint molt bons resultats aquest estiu, el balneari es troba pràcticament complet i la previsió és que hi continuï els pròxims dies, i l'accés al parc nacional també està registrant aquest estiu uns números fantàstics”, explica Peralada.

A la Val d'Aran, l'alcalde de Vileha, Juan Antonio Serrano, confirma els bons resultats de l'activitat turística d'estiu però en matisa l'entusiasme. “És cert que és un bon mes d'agost, l'ocupació ha arribat pràcticament al 90% durant el pont del dia 15 d'agost, però aquí a la vall és normal aquest any, el passat, en fa deu i fa vint anys”, sosté Serrano que, a més, és hoteler. L'alcalde de Vielha puntualitza que fins que no s'acabi la temporada és millor no fer volar coloms: “Cal veure els dies que falten, el mes d'agost ha anant molt bé fins ara, però es pot convertir en un desastre si els dies que falten plou o fa mal temps, el consum de la gent ha canviat i ara les vacances i les escapades s'improvisen més que abans i depenen molt del temps.”

Això es tradueix en un canvi en la manera de fer previsions a l'hostaleria. “Les reserves eren abans un bon indicador, però ara això ja no funciona així, la gent es decideix a última hora i el tram final de la campanya d'aquest estiu pot ser o molt bo o molt dolent, haurem d'esperar que s'acabi”, conclou.

Malgrat la seva prevenció, el que són les dades del mes de juliol en els equipaments i serveis turístics són clares, i en el sector indiquen que la previsió inicial d'aquest estiu, que era de 570.000 turistes a la demarcació, durant aquesta temporada d'estiu se superarà.

LES XIFRES

21.000
visitants més
amb relació a l'any passat són els que fins al 31 de juliol hi haurà a les esglésies de la vall de Boí.
15%
és el percentatge
d'augment d'usuaris del telefèric que porta de Cabdella a l'estany Gento aquest estiu.

Més gent que mai a les falles

Una de les estratègies de les zones turístiques del Pirineu ha estat incloure activitats esportives des del mes de juny fins a mitjan setembre per tal de garantir-hi l'ocupació. A això, s'hi ha afegit aquest any l'atracció que han provocat les falles del Pirineu, que se celebren des del mes de juny en diverses poblacions pirinenques, amb un calendari que s'allarga fins ben entrat l'estiu. Al novembre les falles pirinenques van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l'assemblea de la Unesco, i això les ha fet passar a primera línia mediàtica i ha fet que molts de visitants s'hi interessin. “Aquest any hi ha hagut més gent que mai a les falles”, ha explicat l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, que és la seu d'una de les primeres baixades del calendari de falles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]