Massiva manifestació contra les retallades en els serveis públics
Les organitzacions sindicals xifren en més de 100.000 els participants a la marxa de València, 30.000 a la de Castelló i més de 50.000 a la d'Alacant
Sota el lema “No a les retallades als serveis públics. Depuració de responsabilitats en el Consell”, desenes de milers de persones s'han manifestat aquest dijous al vespre a les principals ciutats valencianes en una marxa que ha comptat amb gran èxit de convocatòria, segons les xifres facilitades per les organitzacions sindicals: més de 100.00 a València, 30.000 a Castelló i més de 50.000 a Alacant.
El recent decret llei aprovat pel govern de la Generalitat Valenciana de mesures urgents contra el dèficit ha encès l'espurna de les mobilitzacions sindicals, que han iniciat aquest 2012 clamant contra les retallades en serveis públics. Les recents notícies de talls de subministraments bàsics en col·legis i instituts per impagament del govern valencià, el deute a les farmàcies, la manca de finançament de centres de discapacitats o de la llei de la dependència, entre altres, han contribuït a escalfar el clima social al País Valencià.
Moments abans de la mobilització, el secretari general d'UGT al Pais Valencià, Conrado Hernández, ha assenyalat que els sindicats no estan d'acord amb les retallades i que aquestes s'uneixen al “malbaratament” dels anys de govern del PP al País Valencià. Hernández ha remarcat la necessitat d'una reforma fiscal perquè pague qui més té i que s'invertisca més en educació i sanitat.
En un sentit semblant, el secretari general de CC.OO al País Valencià, Paco Molina, ha dit “som l'autonomia que menys invertix en educació pública i sanitat, la que menys llits per habitant tenim” i ha reclamat que el govern Fabra i Rajoy donen una “eixida equilibrada” a la crisi. Molina ha reclamat que els governs perseguisquen el frau fiscal i exigisca esforços fiscals a les rendes més altes.
El responsable d'acció sindical d'Intersindical Valenciana, Adel Francés, ha reclamat la retirada del decret llei perquè el govern valencià “no està legitimat per aprovar un decret que els seus votants no sabien que anava a dur a terme”.
Al llarg de la marxa s'han pogut veure pancartes amb frases com “Nosaltres sí som innocents”, “Més FP i menys F1”, “Si els funcionaris no robem, per què sempre paguem?”, “Menys corrupció i més educació” o “Camps, culpable, paga tu la crisi”, entre alguns crits com “Camps al talego” o “Quant a costat aquest jurat?”.
L'expresident valencià ha esdevingut especialment protagonista quan la marxa ha passat per davant del seu domicili on molts manifestants s'han aturat cridant consignes en contra de la seua declaració de no culpabilitat.
Al final de la marxa, la periodista de Canal9, Xelo Miralles, ha llegit un manifest que qualifica el decret llei com “el major atac de la història” als treballadors públics. “Pretenen estalviar més de 1.000 milions d'euros de la forma més fàcil, retallant salaris i serveis” consideren els sindicats que denuncien l'acomiadament durant l'estiu del personal interí docent, la reducció de la jornada a 25 hores al personal interí de l'administració de justícia, de l'administració del govern valencià, i de totes les empreses, entitats i fundacions del sector públic valencià.
Les centrals sindicats també s'oposen a la limitació en les reduccions de jornada, així com eliminar els drets a dies de vacances i de descans, a determinades prestacions socials i la prolongació de la vida laboral més enllà de l'edat de jubilació.
Asseguren que les mesures vulneren els convenis col·lectius i lamenten que el govern valencià “no content amb això ha aplanat el camí per a acomiadar fins a un 25% del personal interí dels diferents sectors, la qual cosa pot afectar milers de persones, augmentar les xifres d'atur i deteriorar més encara la prestació dels serveis públics a la ciutadania”.
“El govern valencià ha balafiat i ha dilapidat els recursos públics amb una política clientelar basada en els grans esdeveniments que no han generat riquesa ni ocupació, l'especulació urbanística, que ha suposat l'enriquiment d'unes poques persones a costa de la destrucció del territori, i la privatització de serveis públics amb el desviament de recursos a empreses privades”, denuncia el manifest.
Els sindicats recorden que han dut a terme accions legals per retirar el decret i demanar depuracions polítiques per la mala gestió dels comptes públics i reclamen la dimissió del conseller d' Hisenda a qui consideren responsable directe dels pressupostos de les darreres legislatures.