Societat

Només un 3% dels centres escolars tanquen pel temporal

El segon episodi de fred i neu té una afectació mínima en l'activitat docent i deixa sense classe 38.300 alumnes

Alcaldes i la Fapac mantenen que en aquests casos val més no córrer riscos

Els epi­so­dis de fred i neu que ha vis­cut Cata­lu­nya durant els dar­rers dies van tenir ahir una afec­tació mínima en l'acti­vi­tat esco­lar. Només 120 cen­tres edu­ca­tius dels 4.000 que hi ha al país van tan­car les por­tes a causa del tem­po­ral i tan sols 38.300 del milió d'alum­nes cata­lans es van que­dar sense classe. Dit d'una altra manera: només un 3% dels cen­tres esco­lars i dels alum­nes van veure alte­rada la seva acti­vi­tat. La xifra inclou els 15.000 estu­di­ants afec­tats per la sus­pensió del trans­port esco­lar interurbà en tretze comar­ques, la majo­ria de Girona i Bar­ce­lona.

La mei­tat dels cen­tres que van tan­car (61) estan situ­ats a les comar­ques giro­ni­nes, les més afec­ta­des per l'epi­sodi de neu regis­trat ahir a la mati­nada jun­ta­ment amb el Maresme i el Vallès Ori­en­tal, que suma­ven 41 cen­tres tan­cats. La secre­ta­ria gene­ral del Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment, Maria Jesús Mier, va mati­sar, però, que hi ha cen­tres que no van obrir perquè han apro­fi­tat els dies de lliure dis­po­sició o per qüesti­ons col·late­rals, com ara ava­ries en el sis­tema de cale­facció. En altres casos, els governs locals, d'acord amb les pre­vi­si­ons i després de par­lar amb els ser­veis ter­ri­to­ri­als de la Gene­ra­li­tat, van dema­nar a les direc­ci­ons dels cen­tres que no fes­sin classe. El con­se­ller d'Inte­rior, Felip Puig, va defen­sar ahir que els alcal­des “tenen tota la potes­tat per pren­dre una decisió en l'àmbit de les seves com­petències”, mal­grat que el govern va deci­dir dijous que els cen­tres roman­drien oberts.

“Val més pre­ve­nir”

Arenys de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Pala­folls van ser tres dels muni­ci­pis del Maresme que van deci­dir tan­car els cen­tres edu­ca­tius per garan­tir la segu­re­tat dels alum­nes. Tot i les veus que ahir van apun­tar a un excés de pre­visió, els alcal­des d'aquests muni­ci­pis (Esta­nis Fors, Pere Vega i Valentí Agustí) van defen­sar la coherència de la mesura i van man­te­nir que, tenint en compte les pre­vi­si­ons, era pre­fe­ri­ble no córrer ris­cos. En la mateixa línia es va expres­sar ahir la pre­si­denta de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Mares i Pares d'Alum­nes de Cata­lu­nya, Imma Fuyà, que creu que “val més pre­ve­nir que lamen­tar, sobre­tot quan s'han produït epi­so­dis com la nevada de fa dos anys”. “Sem­pre hi ha qui es queixa, però la veri­tat és que, d'acord amb la pre­visió mete­o­rològica, era millor que els nens esti­gues­sin a casa i no pas empan­ta­ne­gats en alguna car­re­tera”, va afir­mar. Fuyà admet que es pot haver pro­vo­cat “inco­mo­di­tats” als pares, però con­si­dera que davant d'aques­tes situ­a­ci­ons pun­tu­als cal “enten­dre, ser empàtics i uti­lit­zar el sen­tit comú”.

Acti­vi­tat uni­ver­sitària

Les aler­tes a causa del mal temps també han afec­tat les uni­ver­si­tats, que ahir van començar a recu­pe­rar la nor­ma­li­tat. La Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) va reo­brir el cam­pus de Mun­det –sense acti­vi­tat acadèmica–, men­tre que l'Autònoma (UAB) va repren­dre totes les acti­vi­tats. La Uni­ver­si­tat de Vic (UVic), per con­tra, va con­ti­nuar tan­cada, com també el cam­pus de Sant Cugat de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya. En la resta de cam­pus de la UPC no hi va haver acti­vi­tat lec­tiva, excepte a Bar­ce­lona, però es van obrir els edi­fi­cis.

38.300
estudiants
es van quedar sense classe, la qual cosa representa un 3% del total d'alumnes catalans.
120
centres escolars
van tancar ahir les portes, la majoria a les comarques gironines, el Maresme i el Vallès Oriental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.