INFRAESTRUCTURES
Sant Jaume proposa una finca rústica alternativa per a la planta de triatge
L'equip de govern vol que la construeixin al polígon industrial, però acceptaria que es fes a la Casica abans que a Can Coma de Baix
Després que la setmana passada el Consell de la Garrotxa va aprovar de manera inicial el pla especial per fer el centre de gestió de residus comarcal a can Coma de Baix –uns terrenys rústics de Sant Jaume de Llierca–, ahir l'equip de govern d'aquest municipi, lluny de resignar-se al fet que els tràmits del projecte estan avançant, va ratificar la seva oposició que es construeixi en aquest lloc pels perjudicis de caire ambiental que comportaria, segons afirmen. L'alcalde, Ferran Puig, i altres membres de l'equip de govern (d'ERC) ahir van reiterar la petició que la planta s'instal·li dins del polígon del Pla de Politger; van assegurar que si el pla s'aprova de manera definitiva portaran el cas al tribunal contenciós administratiu; van demanar la intermediació de l'Agència Catalana de Residus per evitar que s'arribi als jutjats i van reclamar, per enèsima vegada, que es respecti “el principi d'autonomia local”, és a dir, que es tingui en compte l'opinió del municipi. El consens que demanen es podria buscar –afirmen– en el si d'una comissió política paritària, una fórmula que va suggerir la setmana passada el grup del PSC del Consell Comarcal. “Creiem que pot servir i fem nostra la proposta”, va manifestar Puig. Tot i que l'equip de govern apunta com a primera opció el polígon, estarien disposats a acceptar, “com a mal menor”, una altra finca rústica, la Casica, que, a diferència de Can Coma de Baix, està situada al costat del polígon i, a més, ja disposa d'informes tècnics favorables. La manca d'espai que es va esgrimir per descartar-la es pot solucionar –apunten des del Consistori– afegint-hi la superfície necessària de la finca del costat, que ja és industrial. El Consell Comarcal va declinar ahir manifestar-se sobre la proposta.
LA XIFRA
Un estira i arronsa mirant el calendari
L'Ajuntament creu que el factor temps juga a favor seu: la saturació de l'abocador de Beuda i el fet que la normativa europea dóna un període curt de temps perquè es posin en marxa aquest tipus d'instal·lacions hauria d'obligar el consell –diu l'Ajuntament– a pactar l'emplaçament i a no arriscar-se en un procés judicial que podria mantenir aturat el projecte durant molt de temps.