Societat

Gastronomia

Cuina amb cireres i apadrina un cirerer

Figueres va donar dijous el tret de sortida a un mes d'actes de promoció de la cirera de l'Empordà

La Ruta de la Cirera uneix onze municipis i 22 restaurants que elaboren cuina amb cireres

El guanyador del Concurs de Cuina de la Cireraapadrinarà un cirerer i en recollirà els fruits

Els veïns de Figue­res que van anar a mer­cat aquest dijous pas­sat van tenir el pri­vi­legi de ser els pri­mers a poder reme­nar les cire­res empor­da­ne­ses d'enguany. A la plaça Cata­lu­nya, el col·lec­tiu de xefs de La Cuina del Vent va repar­tir entre el públic unes dues-cen­tes cin­quanta bos­se­tes de cire­res de la nos­tra terra. L'acte donava el tret de sor­tida a la cam­pa­nya Remena'm la cirera 2012 amb La Cuina del Vent, un seguit d'actes gas­tronòmics que dura­ran tot aquest mes de juny i que tin­dran com a epi­cen­tres la Fira de Ter­ra­des aquest diu­menge 3 de juny i la Fira de Llers el diu­menge 10 de juny. La nove­tat d'aquesta cam­pa­nya anual, però, és l'orga­nit­zació de la pri­mera edició del Con­curs de Cuina de la Cirera, un con­curs adreçat a ama­teurs de la cuina i a tot­hom que ho vul­gui i que no sigui pro­fes­si­o­nal de la cuina. La par­ti­ci­pació és total­ment lliure i gratuïta, i el pri­mer premi no és ni més ni menys que l'apa­dri­na­ment d'un cire­rer durant aquesta tem­po­rada amb dret per collir-ne els fruits. Un jurat espe­ci­a­lit­zat, for­mat per mem­bres de La Cuina del Vent, peri­o­dis­tes espe­ci­a­lit­zats, pro­duc­tors de cirera i res­pon­sa­bles de la fira, valo­rarà el valor culi­nari de cada recepta i emetrà el vere­dicte final el dia 10 de juny en el marc de la Fira de Llers. La ins­cripció s'haurà de fer a través del web de La Cuina del Vent abans del dijous 7 de juny, o si no el mateix dia del con­curs. El plat ela­bo­rat caldrà pre­sen­tar-lo el diu­menge 10 de juny a Llers. La ini­ci­a­tiva vol fomen­tar els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat per poten­ciar el binomi ter­ri­tori-pro­ducte i pro­moure el con­sum de cirera i la pràctica de la cuina a l'Alt Empordà.

Ruta de la Cirera

Els plats ela­bo­rats seran de lliure elecció, però, evi­dent­ment, hau­ran de con­te­nir com a únic ingre­di­ent o com a part dels ingre­di­ents la cirera de l'Empordà, i es dis­tin­gi­ran qua­tre cate­go­ries: entrants, segons, postres i infan­tils. Per als qui no s'atre­vei­xin a posar-se davant dels fogons i que pre­fe­rei­xin anar direc­ta­ment a la taula per dis­fru­tar de la cuina de la cirera, l'alter­na­tiva és fàcil: durant el mes de juny la Ruta de la Cirera pro­posa un recor­re­gut per onze muni­ci­pis i 22 res­tau­rants de l'Alt Empordà –més un con­vi­dat d'honor gironí, El Celler de Can Roca– que ela­bo­ren plats amb la cirera de la comarca. Com a com­ple­ment de la Cirera Gas­tronòmica, la ruta també s'arti­cula amb dues àrees més ano­me­na­des Cire­reta de la Retina i Cire­reta del Record, que per­me­tran des­co­brir racons o comerços del ter­ri­tori empor­danès.

La cam­pa­nya de pro­moció de la cirera de Llers i Ter­ra­des s'ampliarà enguany amb una altra nove­tat: l'ager­ma­na­ment amb un segon col·lec­tiu de cui­ners, Les Toques Blan­ques, que vin­dran des de la Cata­lu­nya del Nord, on ja hi ha una llarga tra­dició de la cuina de la cirera, per com­par­tir les seves experiències. Tot ple­gat només poden ser bons pre­sa­gis perquè s'avanci en la recla­mació per obte­nir la deno­mi­nació d'ori­gen Empordà per a aquesta fruita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.