Societat

pallars sobirà

L'aturada de la variant amenaça els salins de Gerri

El Ministeri de Foment va anunciar 298.000 euros per a la recuperació dels salins com a compensació per les obres a l'N-260 i ara, amb les obres aturades, l'Ajuntament els hi reclama

La sus­pensió de les obres de l'N-260 al seu pas per Gerri de la Sal, on el minis­teri pre­veia inver­tir 48 mili­ons d'euros entre l'any pas­sat i el 2014, fa peri­llar el finançament del pro­grama de recu­pe­ració de l'acti­vi­tat sali­nera a Gerri de la Sal. O almenys així ho temen des de l'asso­ci­ació de pro­pi­e­ta­ris del salins, que han cedit els ter­renys perquè l'Ajun­ta­ment hi desen­vo­lupi el pro­grama, valo­rat en prop de 600.000 euros. Però de moment no hi ha finançament per començar aquest any i no és clar què pas­sarà en el futur.

L'alcalde, Josep Maria Semino, demana paciència. El Minis­teri de Foment va deci­dir a l'octu­bre com­pen­sar el muni­cipi per les obres amb la des­ti­nació de 298.000 euros al pro­jecte dels salins, din­tre del marc de l'ano­me­nat “1% cul­tu­ral” que l'Estat des­via del pres­su­post del Minis­teri de Foment al de Cul­tura per a pro­jec­tes de patri­moni històric de les zones afec­ta­des per grans obres. Però encara no ha sig­nat el con­veni que fa efec­tiu el paga­ment. I les obres estan atu­ra­des i sense par­tida pres­su­postària durant el 2012. L'alcalde fa mig any que reclama el con­veni, i encara no ha rebut res­posta. Però no ha llançat la tova­llola. “En prin­cipi no té res a veure si l'obra es fa o s'atura durant una tem­po­rada, la decisió de des­ti­nar-hi els diners ja es va pren­dre”, argu­menta l'alcalde.

Un cop rebin els diners, es posarà en marxa el pro­jecte, que està cofi­nançat per la Gene­ra­li­tat a través de l'Incasòl. L'Incasòl hi aporta pro­vi­si­o­nal­ment els diners que més enda­vant es dema­na­ran als fons Feder, al qual no s'ha pogut pre­sen­tar encara el pro­jecte perquè l'obra no està començada.

El grup de mitja dot­zena de pro­pi­e­ta­ris dels salins del Roser, que són els que estan situ­ats més al nord del poble i on es desen­vo­lu­parà el pla de recu­pe­ració, van fer la cessió dels salins al muni­cipi per 50 anys però ara temen que, igual que la vari­ant, el pro­jecte s'eter­nitzi. “Ja veu­rem com acaba tot, està tot atu­rat i de moment no hi ha els diners”, resu­meix Xavier Farré, un dels pro­pi­e­ta­ris.

La Casa de la Sal, sí

El pro­jecte con­sis­teix a reha­bi­li­tar una hectàrea de salins, els més ben con­ser­vats perquè no els va des­tros­sar la riuada de 1982, i pro­duir sal com es feia anti­ga­ment, gràcies a la font d'aigua salada que hi ha al subsòl. El pro­jecte es va pre­sen­tar l'any 2009 i la pre­visió era començar a fabri­car sal a prin­ci­pis del 2011 –tant a l'hivern com a l'estiu– i fer-ne unes 100 tones cada any. La pre­visió del con­sis­tori és que el pro­jecte pugui donar feina a mitja dot­zena de per­so­nes, segons el tinent d'alcalde Eloi Calvo. El que ja és una rea­li­tat és la Casa de la Sal de Gerri, reha­bi­li­tada amb diners del Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura i amb un pro­jecte museístic inte­grat dins l'estruc­tura del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Cata­lu­nya. El cen­tre ja està pràcti­ca­ment enlles­tit i podria obrir aquest estiu.

LA XIFRA

12
hectàrees
ocupen els salins i la recuperació començarà en una, que produirà unes 100.000 tones de sal a l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.