El 90% d'ajuts a la dependència són per als cuidadors familiars
102.000 dependents viuen a casa cuidats per una persona no professional
Desconcert per com es concretarà l'aposta cap a la professionalització
Els discapacitats qualifiquen de “despropòsit” la reforma de la llei
A Catalunya hi ha 145.865 persones sota l'empara de la llei de la dependència, la majoria de les quals, 102.346, reben una prestació econòmica per a un cuidador no professional. És evident que l'opció de quedar-se a casa sota la cura d'un familiar s'ha convertit en l'opció més triada per als dependents amb dret a una ajuda. El 90% del total de prestacions econòmiques són per a cuidadors, un 9% són per pagar una residència (una mica més de 10.000) i només 22 són per a l'assistent personal. Pel que fa a serveis, 24.123 persones tenen una plaça de residència, més de 18.000 disposen d'una ajuda a domicili i 17.300, de la teleassistència.
Ara, els cuidadors familiars –cobren 520,69 euros en el cas de més gravetat, que és el grau 3 nivell 2– s'hauran de plantejar si els surt a compte després de l'anunciada retallada del 15% de la prestació, i sobretot tenint present que el govern deixarà de pagar-los la cotització a la Seguretat Social. No ha quedat clar, però, si es deixarà d'abonar-la als cuidadors no professionals que s'incorporin al sistema o bé a tots. Després de dir que “el govern reconeix i aprecia l'esforç de les persones que sacrifiquen la vida, el temps i la feina per cuidar pares, fills i familiars dependents”, Mato va anunciar que es “revisarà en profunditat el sistema d'afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social per establir una nova regulació”. La filosofia és l'aposta per “una atenció més professionalitzada i qualificada que generi feina i activitat econòmica”.
De fet ahir encara hi havia molts interrogants sobre els anuncis que la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va fer dimarts referits a la reformulació de la llei de la dependència que s'han d'aprovar demà. El Departament de Benestar Social explicarà la setmana que ve com afectarà la tisorada als dependents catalans.
Fora de joc
Les entitats van posar ahir el crit al cel i coincideixen que els ajustos i les restriccions deixaran més persones fora de joc. “L'alentiment d'atenció als dependents lleus i moderats fins al 2015 farà que moltes persones estiguin molt de temps desateses”, va advertir des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Àngels Guiteras. El president del Comitè Català de Persones amb Discapacitat, Francesc Pérez, va indicar que s'aplicaran “mesures regressives que afectaran les persones més vulnerables”. Una de les alertes que fan Guiteras i Pérez és l'augment del copagament en un col·lectiu molt fràgil i “condemnat sovint a la precarietat i la pobresa”. Si no hi ha canvis en l'esborrany, els que cobrin 532 euros ja s'hauran de pagar una part del servei.
Una regressió social de la qual costarà dècades recuperar-se
La intervenció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'ahir no va ser l'única notícia del dia. L'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials va presentar un informe que conclou ni més ni menys que la crisi econòmica, sumada a “les dramàtiques retallades de la despesa en la protecció social”, està provocant “una seriosa regressió social”.
Famílies desnonades, llars que malviuen amb la renda mínima d'inserció, avis que comparteixen la pensió amb fills i néts, i fills i néts obligats a tornar a casa dels pares o dels avis formen part de les estadístiques de com la crisi afecta el dia a dia de cada cop més ciutadans. Un de cada cinc catalans és pobre, és a dir, no té els ingressos mínims per viure dignament.
L'estudi, titulat Informe sobre l'estat social de la nació, recorda que en els últims tres anys s'ha triplicat el nombre de persones que han d'acudir als serveis socials i conclou que “costarà dècades recuperar-se d'aquesta seriosa regressió social”. I això que en la societat que analitza l'estudi encara no s'havien anunciat les retallades en els ajuts a la dependència, ni en la prestació de l'atur ni en el sistema de pensions.