Societat

Obert 7 dies a la setmana

Entitats a favor i en contra de la liberalització d'horaris que imposa el govern espanyol aporten els seus arguments sobre la nova regulació comercial

Mentre els uns esgrimeixen que una obertura comercial més àmplia significarà més llocs de treball, els altres opinen que no es podrà conciliar ni pujaran les vendes

Cal obrir els comerços tots els dies de la setmana o en tenim prou de dilluns a dissabte? El debat sobre els horaris comercials fa anys que va en boca del sector, però s'ha intensificat des que, a principis de mes, el govern espanyol va presentar el contingut del seu projecte de modificació de la llei que els regula i amb l'anunci, divendres, que s'aplicarà a partir de l'1 de gener.

Entre altres, la proposta eleva de vuit a deu el nombre mínim de diumenges i festius en què pot obrir el comerç i obliga les ciutats més turístiques (entre les quals Barcelona) a liberalitzar del tot els horaris a les zones amb més afluència de visitants.

Aquestes i altres mesures no han estat ben rebudes pel comerç tradicional català, si més no per la majoria, encara que tothom reconeix que cal debatre el sistema actual en una època en què les tendències
i els hàbits canvien; els compradors també es renoven i les noves pautes de consum substitueixen les obsoletes a un ritme trepidant, i la venda per Internet és una alternativa cada vegada més utilitzada. La Generalitat també hi ha vist una ingerència de les seves competències i s'hi oposa frontalment.

Així, a favor de la libe-ralització dels horaris s'apunta que la disponibilitat horària més àmplia incrementarà l'activitat comercial i, per tant, el consum, la qual cosa serà un revulsiu important per a la situació de crisi nacional. Però sindicats i organitzacions de petits comerciants consideren que no hi ha una relació de causa i efecte tan evident com la que alguns sectors defensen, i insisteixen que la mesura l'acabaran pagant els petits empresaris i els treballadors. “A nosaltres ja ens agradaria que més hores fossin també més vendes”, va explicar Miguel Ángel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC). Per la responsable de comerç de la UGT a Catalunya, Eva Fajardo, “més hores obert no vol dir que es consumeixi més, però sí que vol dir que esdevindran més precàries les condicions dels treballadors”. “Aquest tipus de mesures no aporten més fortalesa i professionalitat al sector, ja ho hem vist, sinó més rotació i menys conciliació”, hi va afegir.

A més, també hi ha qui veu una càrrega en tota regla per al model comercial català, que serveix per cohesionar les ciutats i es basa en el comerç de proximitat i tradicional.

LA DATA

01.01.13
A partir d'aquesta data
el govern espanyol vol imposar les mesures sobre horaris comercials i venda d'estocs.

LA XIFRA

90
hores setmanals
podran estar obertes les botigues amb la reforma de la llei, en comptes de les 72 hores actuals.

Madrid estrena avui el 24x365 i permet obrir a tota hora i tot l'any

La nova llei de dinamització de l'activitat comercial, que va aprovar l'Assemblea de Madrid el passat 7 de juny i avui entra en vigor, permet la llibertat d'obertura dels establiments per a tots els diumenges i festius de l'any i deixa que sigui el mateix comerciant qui faci ús o no d'aquesta prerrogativa. Inicialment concebuda per al sector comercial, la llei madrilenya amplia el seu àmbit d'aplicació a altres activitats realitzades en oficines, entre les quals també a les institucions financeres i d'assegurances, activitats immobiliàries i agències de publicitat, a més d'altres. D'altra banda, la norma també preveu la supressió de totes les llicències que calen per iniciar una activitat comercial i estableix com a únic requisit una declaració responsable en què l'interessat manifesta que compleix la legislació vigent. Amb l'estrena, avui, de l'anomenat “24 hores x 365 dies”, Madrid torna a anar més enllà. Fins ara, la major part d'autonomies fixaven el nombre mínim de festius oberts entre els 8 i els 12 dies que fixava l'Estat. Ara s'amplia la forquilla de 10 a 16, però Madrid tira pel dret i decreta la llibertat horària total. Esperanza Aguirre sap que l'Estat no recorrerà contra la llei al TC i exerceix de punta de llança de la liberalització comercial. No ha volgut esperar l'ampliació de festius aprovada divendres, que entrarà en vigor l'any que ve. La llei madrilenya ja permetia la promoció de productes rebaixats sense cap termini fixat, tal com ara s'ha aprovat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.