Una nova mandíbula humana trobada a Talteüll
Amb aquesta troballa ja són cent trenta una les restes humanes trobades a la Cauna de l'Aragó i la cinquena mandíbula humana
Una mandíbula d'homo erectus o Homo heidelbergensis va ser descoberta el 6 de juliol, a la Cauna de l'Aragó de la població rossellonesa de Talteüll. Amb aquesta troballa ja són cent trenta una les restes humanes trobades en aquest jaciment i la cinquena mandíbula humana. La datació de la mandíbula, segons els experts del Museu de la Prehistòria de Talteüll, “podria ser de 450 mil anys, com el crani descobert el 22 de juliol del 1971”.
Aquesta nova mandíbula humana presenta característiques anatòmiques similars a les que ja s'han trobat en el mateix jaciment. Les cinc mandíbules trobades al llarg dels anys pertanyen a dos adolescents home i dona, dos adults i un adult d'edat avançada, al voltant dels 45 anys. L'estudi d'aquestes restes humanes permetrà de “comprendre la variabilitat intraespecífica de les poblacions que han viscut a la Cauna de l'Aragó, en territori de la Catalunya Nord, fa més de vint mil generacions”, tal i com expliquen des del Museu de la Prehistòria. També s'estudia “les variacions entre homes i dones i es comparen amb altres mandíbules d'Homo heidelbergensis descobertes a Europa, com la mandíbula de Mauer vora Heidelberg a Alemanya o la de la Sima de los Huesos a Atapuerca”.
Les poblacions que ocupaven la Cauna de l'Aragó fa 450 mil anys eren caçadors de cavalls, bisons, cérvols, rinoceronts i búfals i es movien en un radi d'uns trenta quilòmetres de la cova. El clima, en aquella època era fred i molt sec i el paisatge era una estepa. Segons els experts del museu “existia ja una paleotramuntana molt violent que va anar omplint la cova de sorra procedent dels al·luvions de la plana de Talteüll”.
La nova mandíbula descoberta es troba encara enmig de la capa estatogràfica on va ser descoberta i s'està procedint actualment a la seva extracció.