Medi ambient

Els grans incendis seran cada vegada més intensos

La manca de gestió forestal, la desaparició d'espais agrícoles i l'extinció sistemàtica del foc acumulen una biomassa que n'augmenta els riscos

Les mesures preventives i la millora dels sistemes d'emergències són reptes pendents

Els bombers necessiten espais lliures on poder atacar les flames
El foc encara no s'ha integrat
en la planificació del territori

Els incen­dis de l'Alt Empordà d'aquest cap de set­mana demos­tren que l'extinció no és sufi­ci­ent en la lluita con­tra el foc. Cata­lu­nya té un cos de bom­bers refe­rent a escala mun­dial, però això no és sufi­ci­ent quan un incendi sobre­passa la capa­ci­tat d'extinció. Davant un foc com l'ori­gi­nat a la Jon­quera, per més mit­jans i recur­sos que s'hi des­ti­nin, serà incon­tro­la­ble si no s'acon­se­gueix atu­rar-lo des de bon prin­cipi amb les pri­me­res fases de l'extinció. Una vegada el motor de l'incendi s'ha des­bo­cat, l'evo­lució ja no depèn només dels bom­bers, sinó de molts altres fac­tors: clima, oro­gra­fia, estat dels bos­cos... Per tant, la clau passa a ser la pre­venció que s'hagi fet amb ante­ri­o­ri­tat.

Fonts del GRAF –el cos de bom­bers espe­ci­a­lit­zat en mani­o­bres d'extinció i mesu­res de pre­venció– recor­da­ven la set­mana pas­sada que els grans incen­dis seran cada vegada més inten­sos, i també en zones més impre­vis­tes. Un 95% dels focs que es pro­du­ei­xen a Cata­lu­nya es con­tro­len ràpida­ment, però el 5% res­tant és el res­pon­sa­ble de la crema del 90% de les hectàrees. Aques­tes dades posen de mani­fest que s'ha arri­bat a una gran madu­resa en l'extinció d'incen­dis, i que per tant allà on queda més camí per recórrer és en la pre­venció. El que es vol acon­se­guir és que, gràcies a un seguit de mesu­res prèvies, es pugui ata­car millor el foc i “reduir la incer­tesa”, en parau­les del cap dels GRAF, Marc Cas­tell­nou. Del que es tracta és d'iden­ti­fi­car espais –ano­me­nats punts estratègics de gestió– que els bom­bers puguin uti­lit­zar per com­ba­tre el foc, avançant-se al com­por­ta­ment que se suposa que tindrà en funció de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques del dia o l'estat de la vege­tació.

O sigui, apro­fi­tar l'experiència que s'ha acu­mu­lat per tro­bar i pre­pa­rar espais que apor­tin una opor­tu­ni­tat en la lluita con­tra el foc. Des de fa anys que s'estan cata­lo­gant els incen­dis impor­tants que s'han produït i s'està reco­llint infor­mació de fonts del ter­ri­tori, per conèixer amb exac­ti­tud els patrons amb què evo­lu­ci­o­narà el foc. És el con­cepte que s'ano­mena l'incendi de dis­seny, i que ha sepa­rat en catorze tipus d'incendi els que es pro­du­ei­xen a Cata­lu­nya. L'ori­gi­nat a la Jon­quera és un dels típics de les comar­ques giro­ni­nes: vent fort i sec, sobre­tot tra­mun­tana, que aporta una gran velo­ci­tat al motor del foc i que són dels que poden superar més fàcil­ment la capa­ci­tat d'extinció dels bom­bers.

Manca de gestió fores­tal

En tot cas, la loca­lit­zació d'aquests punts estratègics té com a gran incon­ve­ni­ent l'estruc­tura i la rea­li­tat fores­tal del país. Aquest és a hores d'ara el gran risc d'incen­dis. Molts espais estan for­mats per un con­tinu fores­tal que ocupa grans exten­si­ons, sense zones entre­mig que per­me­tin esta­blir de manera natu­ral aquests punts estratègics de gestió. A més, la manca de ren­di­bi­li­tat econòmica de la gestió fores­tal ha pro­vo­cat un aban­do­na­ment del bosc. Fa anys que enti­tats i orga­nis­mes adver­tei­xen que aquest fet suposa el prin­ci­pal risc d'incen­dis. La majo­ria de bos­cos cata­lans acu­mu­len grans quan­ti­tats de bio­massa que són com­bus­ti­ble per a la pro­pa­gació d'incen­dis. Mol­tes mas­ses fores­tals són avui un pol­vorí a punt d'encen­dre's, que se sal­ven molt sovint gràcies a la rapi­desa en l'extinció. Les Gavar­res, l'Albera, el massís de Cadi­re­tes o l'Alta Gar­rotxa són alguns dels exem­ples que rei­te­ra­da­ment il·lus­tren un pro­blema latent, que es posa de mani­fest quan hi ha un gran incendi fores­tal com el que va començar diu­menge a la Jon­quera. Per això, ahir la gran pre­o­cu­pació era que les fla­mes no arri­bes­sin a cre­uar el límit amb l'Alta Gar­rotxa.

Falta, des de ja fa molts anys, una política glo­bal i amb recur­sos res­pecte a la gestió fores­tal, ate­nent l'interès gene­ral. Avui cada pro­pi­e­tari fa la guerra pel seu compte tant com pot, que majo­ritària­ment és menys del que con­vin­dria. S'han des­ha­bi­tat els espais natu­rals i s'han per­dut acti­vi­tats que direc­ta­ment gene­ra­ven talla­focs. L'agri­cul­tura i la rama­de­ria, per exem­ple. Els camps de con­reu i les zones de pas­tura evi­ta­ven tra­di­ci­o­nal­ment la pro­pa­gació del foc: d'una banda es tracta d'espais oberts que atu­ra­ven l'incendi, i de l'altra el bes­tiar con­su­mia la bio­massa que ara s'acu­mula. Aquest equi­li­bri fa gai­rebé mig segle que es va començar a esquer­dar, i la tendència s'ha accen­tuat en les últi­mes dècades. Jordi Monge, tècnic fores­tal que ha tre­ba­llat amb ADF, Bom­bers de la Gene­ra­li­tat i Agents Rurals, reclama que “cal fomen­tar polítiques de pro­duc­ti­vi­tat al bosc, i també cal entesa política per afron­tar les tas­ques de pre­venció, perquè des del punt de vista tècnic ja exis­tei­xen”.

Una política que massa sovint ha anat lli­gada a una visió social que entén el bosc com el para­digma del medi ambi­ent i l'eco­lo­gia. Una visió exces­si­va­ment urbana del bosc, gai­rebé equi­va­lent al jardí de la ciu­tat, on l'arbre esdevé un ele­ment into­ca­ble. Així, s'oblida que una cor­recta gestió fores­tal és vital per a la bona salut del bosc i dels ele­ments que en for­men part.

Inte­gració del foc

Dins aquesta visió, el foc té un caràcter nociu, com si sem­pre fos devas­ta­dor com ha estat ara a l'Alt Empordà. I s'oblida que és un dels qua­tre ele­ments clàssics de l'anti­gui­tat, jun­ta­ment amb l'aigua, la terra i l'aire. Monge recorda que “el foc és una eina de gestió del ter­ri­tori, l'ene­mic no és el foc, sinó l'incendi des­con­tro­lat”. Cas­tell­nou va en la mateixa direcció: “El foc és natu­ral, inhe­rent als eco­sis­te­mes, i segons com hi interac­ci­oni pot ser bo o dolent.” Fent un pas més en aquesta línia, el tècnic del GRAF Edgar Nebot recor­dava fa uns quants dies que “el gran repte ara és la gestió d'incen­dis”.

Així, es pretén un doble objec­tiu. Un dels rep­tes és evo­lu­ci­o­nar cap a una gestió del foc que no impli­qui l'extinció sis­temàtica, tal com passa actu­al­ment. En alguns casos, un foc de peti­tes dimen­si­ons pot ser­vir per nete­jar el sota­bosc i així evi­tar l'acu­mu­lació de com­bus­ti­ble que afa­vo­reix un aug­ment d'inten­si­tat de futurs incen­dis. Així també es gua­nya­rien zones on els bom­bers podrien tre­ba­llar de manera segura i ata­car focs de més importància i molt més devas­ta­dors. En aquest sen­tit, ja s'han fet cre­mes pres­cri­tes en diver­sos espais.

El segon objec­tiu és inte­grar el foc en la pla­ni­fi­cació ter­ri­to­rial i fores­tal, pre­ve­ient períodes de retorn d'incen­dis en dis­se­nyar infra­es­truc­tu­res, tal com ja es fa amb les riua­des i inun­da­ci­ons. En aquest sen­tit, els bom­bers ja pre­pa­ren una guia que s'ha de con­ver­tir en un codi tècnic fores­tal en què s'inclo­guin punts d'aigua, camins, espais oberts i tots els ele­ments que aju­din a l'extinció.

Un altre dels punts a millo­rar és el fun­ci­o­na­ment intern dels sis­te­mes d'emergències durant els grans incen­dis. Actu­al­ment bona part de les deci­si­ons les pren el coman­da­ment Delta 0, un dels màxims res­pon­sa­bles de la gestió en els incen­dis. Aquesta estruc­tura, molt jerar­quit­zada, evita deci­si­ons més col·legi­a­des entre els diver­sos cos­sos.

70
incendis cada dia.
De mitjana, a Catalunya hi ha entre 70 i 80 incendis cada dia, la gran majoria dels quals queden extingits ràpidament amb les tasques bàsiques d'extinció dels bombers.
2.748
incendis
dels últims trenta anys de més de cent hectàrees són els que s'han catalogat per identificar els diversos tipus de foc i així millorar les maniobres d'extinció i les mesures preventives.
95
per cent dels incendis
es controlen ràpidament, poc després que s'hagin detectat. El 5% restant és el responsable de la crema del 90% de les hectàrees.

Els cossos d'extinció i prevenció, en funció dels grans incendis

Els canvis socials de les últimes dècades que han portat a l'arraconament del sector primari han facilitat l'aparició de grans incendis, cada vegada més perillosos per l'augment de la superfície i la massa forestal i el creixement urbanístic disseminat. Anteriorment les masies disposaven d'un extens perímetre de protecció gràcies a les pastures i els camps de conreu, grans tallafocs en cas d'incendi. En canvi, les urbanitzacions que s'enfilen a les muntanyes tenen franges de seguretat moltes vegades insuficients. Tot plegat va portar a la creació del cos de Bombers de la Generalitat, que el 1980 va assumir les competències en extinció d'incendis que fins aleshores tenien ajuntaments i diputacions. La insuficiència de recursos contra els focs cada vegada més importants va portar aquest canvi. El 1983 va sortir la primera promoció de bombers, i el següent pas va ser l'adquisició de mitjans aeris, cada vegada més potents. El 1998, després dels focs de la Catalunya Central, es van crear els GRAF. I després dels incendis de Maçanet i Castell d'Aro del 2003 es van augmentar els esforços destinats a la prevenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.