Societat

LA CRÒNICA

La vida continua, a l'Alt Empordà

Frase lapidària sen­tida en un bar de la zona cre­mada de l'Alt Empordà: “Abans, l'única cosa que podien fer els mor­bo­sos era anar a tots els enter­ra­ments a veure la cara de pena dels fami­li­ars; ara, com que tenen cotxe, pugen a veure com ha que­dat tot això.” És pro­ba­ble que aquest cap de set­mana –el pri­mer des que l'incendi es va decla­rar ofi­ci­al­ment extin­git– hi hagi hagut gent que ha recor­re­gut el ter­ri­tori dam­ni­fi­cat a –diguem-ne– infor­mar-se de la catàstrofe en pri­mera per­sona. I de fet, n'hem vist a peu de car­re­tera, fent fotos, men­tre a dins del cotxe la dona i els nens pot­ser espe­ra­ven per anar a la platja. Però, al mateix temps que con­fir­mava allò que ja havia vist a la tele, l'explo­ra­dor dels efec­tes dels focs segur que s'haurà ado­nat que la comarca està en plena forma i que mira enda­vant.

Ha mort gent i força pro­pi­e­ta­ris han rebut de valent, és cert. També és veri­tat que una part del pai­satge ha que­dat fet malbé i que hi ha homes i dones a qui s'omplen els ulls de llàgri­mes en veure les roda­lies de Biure o Boa­de­lla. Però, com ens deia dis­sabte una dona a Agu­llana, “la vida segueix; d'aquí a un temps tot tor­narà a ser verd, l'Empordà ja rebrota”. Un mis­satge posi­tiu que sen­tim a molts més llocs, com per exem­ple a Biure, quan el per­so­nal del cen­tre cívic pre­para la barra de l'exte­rior per al ball de la festa major; a la Vajol, orga­nit­zant la Fira Trans­fron­te­rera, o a la tertúlia de l'hora del ver­mut a La Concòrdia de Can­ta­llops. “Vam pas­sar un parell de dies espan­tats, però de seguida vam tor­nar a la nor­ma­li­tat”, diu un habi­tual del bar, que resulta que és l'exto­rero José Sala­zar. Pre­gun­tem per les con­seqüències, per exem­ple, en l'afluència de visi­tants. Com en la majo­ria de poblets, els foras­ters que hi ha a Can­ta­llops –diuen– són de segona residència i, per tant, han con­ti­nuat venint. “Els res­tau­rants és una altra cosa, els ha bai­xat força la feina”, mati­sen, però no es posen d'acord a l'hora d'atri­buir a les cen­dres la dava­llada del nom­bre de cli­ents. “La tem­po­rada ja era molt fluixa, no crec que tot sigui culpa dels focs”, apun­ten alguns. A més, per aquest grup de cli­ents de La Concòrdia, els mit­jans de comu­ni­cació hem con­tribuït a espan­tar la gent, de tant par­lar de la catàstrofe, “com amb el tema del coi de crisi”, acu­sen.

En Joa­quim Llansó, de Can Quera, una casa d'allot­ja­ments rurals de la Vajol, sí que esta­bleix una relació directa entre els incen­dis i el fet de tenir una mica menys de reser­ves que altres anys per aquesta època. “Més que l'ocu­pació actual –ens diu–, el que ens pre­o­cupa és que no ens arri­bin les que s'hau­rien fet les pròximes set­ma­nes, però estic segur que ja ens en sor­ti­rem.”

A la mateixa fleca d'Agu­llana on par­lem amb l'empre­sari de la Vajol tro­bem la regi­dora local Marina Gutés. Per obli­gació o per con­vicció, ens asse­gura que al seu muni­cipi la nor­ma­li­tat és abso­luta. I ens fa saber que els focs han fet aflo­rar la part més solidària del poble: l'ONG Botica Natu­ral –ens explica– ha inter­ce­dit perquè el grup de joves del poble, JAU, des­ti­nin els diners reco­llits al con­cert que feien dis­sabte i en una tómbola que mun­ta­ran el dia 12 a un pro­jecte con­sis­tent a aju­dar els avis del poble a refer els seus horts, que els han que­dat mal­me­sos. És una de les nom­bro­ses mos­tres de soli­da­ri­tat que s'han gene­rat aquests dies. Com deia aque­lla dona, l'Empordà ja rebrota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.