Ruta en un camp d'aviació republicà

Inauguren un recorregut guiat per l'antic camp de vol militar de Rosanes, al Vallès Oriental

Va néixer com un aeròdrom par­ti­cu­lar per a l'avió més veloç que hi havia a Cata­lu­nya al prin­cipi dels anys trenta. El pro­pi­e­tari del ter­reny, situat entre la Gar­riga i l'Amet­lla del Vallès, era un empre­sari argentí ins­tal·lat a Bar­ce­lona, Esteve Fernández, que es va fer cons­truir un com­plex de luxe que incloïa un xalet raci­o­na­lista. Al cap de poc temps, entre els anys 1937 i 1938, però, el govern de la República va recla­mar l'espai com a aeròdrom de guerra, va ampliar els ter­renys per la banda de les Fran­que­ses del Vallès i aquest espai es va con­ver­tir en un punt clau per a l'avi­ació repu­bli­cana que va par­ti­ci­par en els fronts de l'Ebre i del Segre i en la defensa de Bar­ce­lona.

Aquesta és una part de la història que es recu­pera ara amb un recor­re­gut guiat pel camp d'avi­ació de Rosa­nes. Els ajun­ta­ments de la Gar­riga, les Fran­que­ses del Vallès i l'Amet­lla del Vallès, jun­ta­ment amb el Memo­rial Democràtic de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, han recu­pe­rat aquest espai com a patri­moni de la memòria històrica.

Des del 20 de juny, s'ha senya­lit­zat i museïtzat aquest espai, que con­serva unes infra­es­truc­tu­res que, durant un temps, van ser l'esce­nari d'acti­vi­tats frenètiques: l'han­gar, la torre de con­trol i la garita de vigilància, entre d'altres. L'iti­ne­rari senya­lit­zat, d'uns dos quilòmetres i mig, amb recur­sos interac­tius i inter­pre­ta­tius, es pot fer a peu o en bici­cleta.

La pri­mera visita

Els autors dels pla­fons expli­ca­tius ins­tal·lats a Can Sor­gues (Lle­rona) i Rosa­nes (la Gar­riga) són els his­to­ri­a­dors David Gesalí i David Iñíguez, que, pre­ci­sa­ment, van fer la pri­mera visita guiada. En aquesta, a més, al final del recor­re­gut hi va haver una recons­trucció històrica a càrrec del grup Exèrcit de l'Ebre. Els actors, ves­tits amb uni­for­mes de l'època, van fer reviure als 120 assis­tents aquell moment històric. També hi va par­ti­ci­par Héctor de Diego, un pilot de 92 anys que va viure durant sis mesos a la Gar­riga i que va recor­dar les fetes.

Per visi­tar el camp és neces­sari con­tac­tar amb l'Ajun­ta­ment de la Gar­riga. A més, s'ha pre­pa­rat una pro­posta didàctica per a estu­di­ants de primària i secundària.

Espais de memòria

A banda de l'aeròdrom de Rosanes, a l'Alt Congost, també s'ha recuperat el refugi antiaeri de l'estació, a la Garriga. Es tracta d'un refugi excavat directament a la roca granítica, amb més de 110 metres de galeries. El refugi va fer-se servir especialment el 29 de gener del 1939 quan l'aviació feixista italiana a les ordres de l'exèrcit franquista va bombardejar la població amb 120 bombes i va causar almenys 15 morts. La recuperació d'aquest refugi antiaeri inclou plafons, elements d'àudio i un audiovisual amb imatges inèdites. Així mateix, s'han preparat rutes i itineraris per altres espais de la zona, com ara la ruta seguida pels refugiats a l'Ametlla, els espais bombardejats a la Garriga i altres escenaris de la Guerra del 36 que perviuen en aquest municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.