Societat

Setembre sense treva

Els repescats exàmens de recuperació a secundària aboquen els professors a un retorn intens a la feina i els equips directius, a tancar els grups a pocs dies de l'inici del curs

Els augments d'alumnes per aula i la tardança per cobrir les baixes indignen els docents

Els responsables del centre atenen moltes famílies sense recursos

“Estar deu dies sense
un substitut serà terrible”, denuncia la directora del doctor Puigvert

L'aterratge dels mestres a la feina acostuma a ser suau. Abans d'entrar en la dinàmica intensa de les classes, tenen uns dies de coll per deixar-ho tot a punt per començar el nou curs. Aquest any, però, és diferent. Si més no als instituts de secundària, on avui i demà 105.799 alumnes d'ESO i de primer de batxillerat dels 295.919 que cursen aquests estudis a Catalunya estan convocats als exàmens de recuperació de curs, una convocatòria que el Departament d'Ensenyament ha repescat aquest any, dècades després d'haver estat abolida.

A l'institut Doctor Puigvert de Barcelona, els professors van tornar ahir a la feina amb l'agenda més atapeïda del que és habitual: reunions de departament, de tutors... i poc temps per explicar-se les vacances perquè l'endemà ja hi van els alumnes per recuperar les assignatures suspeses el mes de juny.

“Tenim dimarts i dimecres per fer els exàmens, dos dies per corregir-los (dijous i divendres), dilluns lliurem les notes, dimarts és festa i després ja hem de començar el curs amb les llistes dels grups definitives”, explica la directora de l'institut, Montse Ciuró.

A banda de corregir els exàmens, els professors hauran d'avaluar també la feina que han encomanat per l'estiu als alumnes suspesos. “Els professors hem tingut bona voluntat, però la majoria d'alumnes que poden aprovar ja han superat les assignatures al juny”, comenta Elvira Grau, just abans de començar la reunió del departament de ciències socials. El seu company Agustí Puig hi afegeix que “molts dels estudiants que han suspès són alumnes que no han fet res durant el curs, tenen poc hàbit d'estudi i, sovint, poc suport familiar”. És a dir, pocs números d'aprovar. “La recuperació del setembre és un tràmit”, resumeix Yolanda García.

El cap del departament de ciències socials, Antonio Buj, vaticina que “molts dels alumnes suspesos no es presentaran als exàmens ni portaran la feina feta”. Tot i això –intervé Ferran Garcia–, “ sí que hi haurà estudiants de primer de batxillerat que es podran beneficiar de la recuperació del setembre”.

Exàmens de setembre a banda, els professors que es reincorporaven ahir a la feina tenien dues grans preocupacions al cap: l'augment d'alumnes per aula i l'ordre del Ministeri de Sanitat de no substituir les baixes fins al cap de deu dies hàbils des de la baixa.

“Això dels substituts serà terrible” –lamenta Ciuró–; nosaltres sempre procurem que els professors que estan de baixa deixin feina als docents que estan de guàrdia, però estar deu dies sense substitut és massa”. “Aquesta mesura va en contra de la qualitat. Estan convertint l'ensenyament en una mercaderia barata”, denuncia Buj.

Les retallades han deixat l'institut Doctor Puigvert amb dos docents menys que el curs passat i amb un grup de batxillerat de més de quaranta alumnes que, “finalment”, podran “desdoblar en les assignatures comunes”, diu la directora, que recorda que el curs passat van tenir un curs de segon de batxillerat de 39 alumnes.

“Hem de fer molts equilibris”, explica la directora, que ahir anava de bòlit atenent les famílies que aquests últims anys vénen els primers dies de setembre a explicar-li les penúries econòmiques que viuen i els problemes que tenen per cobrar les beques. I, malgrat tot, Ciuró assegura que comença el curs “amb moltes ganes”.

35,7
per cent
dels alumnes d'ESO i primer de batxillerat del curs passat tenen assignatures per recuperar aquest setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.