Societat

Terrassa

Inauguració del ‘Memorial de la Riuada' i el monòlit a Joaquín Soler Serrano

L'acte forma part de les commemoracions dels 50 anys de la riuada del 25 de setembre de 1962 a Terrassa

Els veïns denuncien el mal estat de la riera

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha inaugurat aquest migdia l'espai Memorial de la Riuada i un monòlit dedicat al radiofonista Joaquín Soler Serrano, acompanyat per les alcaldesses de Rubí i Sant Quirze del Vallès, regidors d'altres localitats vallesanes i els portaveus de la resta de grups municipals egarencs. L'acte, que també ha estat un homenatge al moviment veïnal nascut a la ciutat després de la tragèdia s'ha fet al parc que hi ha a la cruïlla del carrer Cantàbria i l'avinguda del Vallès.

Després de la presentació de l'acte per part del regidor de Presidència, Amadeu Aguado, Navarro va lliurar una plaça al líder veïnal de les Arenes, Pablo Gómez, en representació de les diferents entitats veïnals que es van formar llavors. Els veïns de les Arenes, sense cap ajut de l'administració franquista, van aixecar un mur de contenció entre la riera i el barri després de la tragèdia. Aquest fet va ser l'embrió de l'associació de veïns del barri.

En el seu parlament, Gómez va ironitzar sobre el fet que el franquisme havia afirmat que la tragèdia de Terrassa l'any 1962 havia estat a causa del destí. El líder veïnal va recordar que la riera no estava canalitzada i que ningú havia advertit a les famílies, la majoria amb pocs recursos, que era perillós construir al costat de la riera.

Rieres en mal estat

Gómez, un dels protagonistes del Dossier sobre les riuades que la revista Presència ha publicat avui, va advertir que “les rieres estan en mal estat, amb arbres de fins a deu metres” i va demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que actuï. La demanda de Gómez va ser recollida per navarro, qui, en el seu discurs, va afirmar que “l'Ajuntament continua demanant a l'ACA que netegi les rieres”, però va advertir que, si cal, l'Ajuntament farà la feina “de forma subsidiària” i li “facturarà” a la Generalitat.

Navarro també va afirmar que l'acte d'avui servia “per denunciar un model de ciutat basat en l'especulació que no s'ha de repetir”. L'alcalde de Terrassa ha remarcat també el paper dels mitjans de comunicació que van fer saber la gravetat de la tragèdia tot i l'opacitat franquista i la gran solidaritat, “interna i externa”, que va provocar la tragèdia.

L'acte també ha inclòs la inauguració d'un monòlit en honor a Joaquín Soler Serrano, el locutor de Ràdio Barcelona que va aconseguir milions de pessetes per als afectats en un programa especial. La glossa de la figura de Soler Serrano l'ha fet el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Enric Frigola.

El Memorial de la Riuada compta amb un monument format per quatre peces d'acer que rememoren aquell fet tràgic i que estan situades a la zona verda d'aquest parc. Una de les peces és de major dimensions, amb 2.10 metres d'alçada i 0,80 metres d'amplada. Les altres tres tenen una alçada de 90 centímetres i incorporen cadascuna una paraula inscrita en record de tres valors que van prendre especial significat amb aquella tragèdia: solidaritat, associació i voluntariat.

El monòlit dedicat a Joaquín Soler Serrano és obra de l'escultor Pere Puntí (Terrassa, 1943) i està realitzat amb pedra de La Sènia de dos metres d'alt. Incorpora, tallats en bronze, el rostre i les mans de Soler Serrano i un micròfon de l'època. El monument està envoltat d'un paviment de còdols en el qual s'ha instal·lat una inscripció amb el nom del periodista i de la ciutat de Terrassa. La pedra per realitzar aquesta peça ha estat cedida per la família Ros.

Joaquín Soler Serrano (Múrcia,1919 - Barcelona, 2010) des de les ones de Ràdio Barcelona va suspendre el magazine que conduïa per informar, en directe, de la tragèdia de la riuada del Vallès. Va fer un programa especial i sense interrupció amb el qual va moure la solidaritat dels barcelonins i dels radioescoltes de tot Espanya a través de la cadena SER. Amb aquella acció humanitària Soler Serrano va trencar el monopoli informatiu de la ràdio i va tenir problemes amb les autoritats franquistes que es malfiaren d'aquella mobilització popular. Soler Serrano va obtenir aquell any el Premi Ondas per aquest programa especial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.