Salut es marca el repte de posar en marxa el nou hospital de Tortosa en tres anys

El govern redacta el pla funcional, mentre l'Ajuntament avança en l'aprovació del pla de la Farinera i en el finançament

El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va explicar que Catsalut ha de completar el pla funcional i el programa funcional del futur hospital de les Terres de l'Ebre, un cop enllestida la proposta que han fet des de la regió sanitària. Tot seguit, sortirà a concurs la redacció del projecte i les obres de l'hospital, que segons va confirmar també l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, haurà de fer la mateixa empresa. Roldán va precisar que la tramitació i el procés d'adjudicació del projecte es podria allargar entre nou mesos i un any, però que l'objectiu és que les obres puguin començar a la primavera del 2010. El director de Salut va dir, a més, que el nou hospital no es farà per fases, ja que la intenció del govern és que puga entrar a funcionar «tot l'hospital sencer» en poc més de tres anys, el segon semestre del 2012.

Inicialment, quan a l'estiu del 2006 la consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar la futura construcció d'un nou hospital a Tortosa, el govern treballava amb un calendari més optimista, ja que esperava tenir-lo a punt a finals del 2010. També la inversió prevista era un pèl més baixa, ja que es parlava que el nou hospital costaria uns 120 milions d'euros. Després, tot i que CiU havia qüestionat l'emplaçament de l'hospital al pla parcial de la Farinera quan encara era a l'oposició municipal, Bel i la consellera van signar al febrer del 2008 el compromís per cedir els terrenys a Salut. L'objectiu de Salut, aleshores, era començar les obres durant aquest any, i tenir l'hospital finalitzat en un termini no superior a tres o quatre anys. També s'acordava que el nou centre hospitalari es construiria en una superfície de 35.909 metres quadrats –menys dels 41.072 previstos primer–, compresos entre la carretera de Roquetes i l'avinguda de la Diputació, amb un cost de 166 milions d'euros.

Roldán va detallar que el pla funcional definirà com ha de ser l'hospital i com es coordinaran els diferents serveis, mentre que el programa funcional determinarà els diversos espais i els àmbits estructurals. «El pla funcional es fa a partir del que podem fer i a la previsió demogràfica, per ser més autosuficients i evitar que la gent del territori haja de marxar fora», va remarcar Roldán, que va posar l'exemple positiu de la nova unitat de radioteràpia que van instal·lar a l'hospital de Jesús.

Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa ha explicat que, mentre Catsalut avança en la redacció del text refós del pla funcional, l'Ajuntament fa el mateix amb l'aprovació definitiva del pla parcial de la Farinera. Segons Bel, en pocs dies hi haurà una reunió amb els propietaris per facilitar aquest tràmit. A més, l'alcalde va afegir-hi que el finançament també està prou ben encarrilat, després que s'haja signat davant de notari la creació del Consorci d'Inversions Locals, en què participen els ajuntaments de Reus, Amposta i Tortosa. Bel va recordar que el projecte de l'hospital i les obres es faran a través del consorci. A més, va detallar que l'accés principal a l'hospital no serà per l'eix de l'Ebre (C-12), sinó per la carretera de Roquetes i la nova rotonda, així com des del polígon La Ravaleta i l'avinguda Diputació.

Obres a les urgències

GUSTAU MORENO

Tot i que Salut ha planificat la construcció d'un nou hospital a Tortosa, les millores a l'actual hospital Verge de la Cinta no s'aturen. Ja han començat les obres al servei d'urgències de l'hospital, una actuació que consisteix en la construcció de cinc boxs més. També es faran algunes millores a la sala d'espera i alguns canvis en els circuits d'admissió de pacients, que passaran a tenir dues finestres per millorar el servei. Amb tot, el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va assenyalar que un dels problemes de fer obres és que distorsionen el funcionament de les urgències, i que per això van dissenyar un nou sistema «tancat» però connectat amb quiròfans. A més, es va establir un protocol de col·laboració amb la clínica Terres de l'Ebre, de manera que els pacients menys greus es poden derivar cap al servei d'urgències de l'Aliança, fins i tot des dels centres d'atenció primària o des de les consultes. Roldán va precisar que van fer una prova pilot que va començar al novembre passat, i que el sistema va funcionar correctament. Les obres a les urgències del Verge de la Cinta duraran sis mesos, amb un pressupost de 600.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.