Urbanisme

societat

Barcelona recupera els 1,7 milions d’empadronats

El darrer cop en arribar a aquesta xifra va ser el 1994

Més d’una quarta part de la població és d’origen estranger

La ciutat de Barcelona ha arribat als 1,7 milions d’empadronats, un llindar que no assolia des d’ara fa 34 anys. Segons les dades d’empadronats més recents publicades per l’Oficina Municipal de Dades del consistori i recollides per l’ACN, la capital ja tenia 1.701.891 habitants l’1 d’agost del 2023, després que el nombre de residents es disparés durant la primera meitat de l’any amb més de 40.000 nous habitants. Es tracta d’un ritme més alt de creixement que el registrat en els sis anys anteriors, en què l’augment poblacional va ser d’unes 35.000 persones.

Prop de la meitat dels nous empadronats tenen entre 25 i 39 anys, i al voltant d’un 85% de nous residents són estrangers. De fet, per primer cop, les persones de nacionalitat estrangera ja conformen més d’una quarta part de la població barcelonina (427.119 persones, un 25,1% del total).

L’últim any en què Barcelona tenia més d’1,7 milions d’habitants va ser el 1990. En aquella època, Barcelona estava perdent població des que va tocar el sostre històric, el 1979, amb 1.906.998 residents.

Impacte de la guerra a Ucraïna

La nacionalitat més popular a la capital, a banda de l’espanyola, continua sent la italiana (49.371 empadronats), com ja fa anys que és tendència. La segona comunitat més gran és la colombiana, seguida de la pakistanesa, la xinesa, la peruana i la francesa. Les nacionalitats russa i ucraïnesa també van a l’alça. Entre el març del 2022, dies després que comencés la guerra entre els dos països, i l’agost del 2023 ja es va notar aquest augment. Si a principis del 2022 hi havia prop de 5.000 ucraïnesos, un any i mig després n’eren 9.510, i la xifra no s’havia estabilitzat, sinó que continuava creixent. Pel que fa als russos, dels 7.554 de març del 2022, s’ha passat a 11.411 l’agost del 2023.

Un altre fet curiós és que, amb dades oficials també del padró, els residents a capital catalana que han nascut fora de la comarca del Barcelonès són majoria per primera vegada des que es va començar a estudiar aquesta sèrie històrica, el 2016. Les persones nascudes a Catalunya encara són majoria a la ciutat, però el seu pes va baixant, per bé que més lleugerament. En canvi, els nascuts a la resta de l’Estat fa dècades que cauen i en un quart de segle en són 200.000 menys.

Distribució per barris

L’increment de residents més gran de gener a agost de l’any passat va ser al Barri Gòtic, amb 2.789 veïns nous, un 11,4% més, que contribueixen als 27.249 empadronats. La Marina del Prat Vermell, un barri que està en plena conversió d’un entorn industrial a un de residencial, al districte de Sants-Montjuïc, és el segon que creix més (10,1%), seguit del Bon Pastor (9,3%), el Besòs i el Maresme (8,9%) i Porta, un dels 13 segments de Nou Barris (8,2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona