La Rambla, femenina i secreta
Tot i les obres, els Amics de la Rambla segueixen potenciant el turisme cultural amb les rutes ‘(Re)descobreix la Rambla’, pensades sobretot per al turisme local
Les visites són part del projecte ‘La Rambla, un nou model de turisme urbà’, amb el qual els Amics de la Rambla conviden a conèixer el passeig més a fons
Les obres de la Rambla de Barcelona no s’aturen. I tampoc ho fa el bullici de milers de visitants que rep cada dia el passeig. A qualsevol hora i a qualsevol dia, la Rambla és un anar i venir de màquines, gent i autobusos. En la superfície, la Rambla és, doncs, visitada i passejada. Però encara amaga molts secrets que la converteixen en quelcom més que una simple avinguda. Així ho veu l’associació Amics de la Rambla, i per aquest motiu convoca una nova edició de les rutes (Re)descobreix la Rambla, per tal que visitants i autòctons es mirin d’una altra manera el passeig que tantes vegades han recorregut.
La seva història, el seu patrimoni, el paper que hi han tingut les dones i alguna llegenda que té per descobrir són elements que s’han recollit en una nova edició d’aquestes visites guiades. Els Amics de la Rambla han preparat una nova invitació per ramblejar amb 13 rutes gratuïtes. Les rutes –per a les quals cal inscripció prèvia– volen ser una invitació a retrobar-se amb la Rambla i a descobrir els secrets que té per revelar. Segons el director de CultRuta, Joan Coll, des d’aquesta agència –especialitzada a fer visites per redescobrir espais de Barcelona– es dissenyen les diferents rutes pel passeig barceloní i, a mesura que avança l’any, se n’hi van afegint de noves. El ventall és divers. Hi ha les visites guiades sobre turisme industrial, o les que parlen dels diferents tipus de transports –carruatges, tramvies o metros– que han circulat en algun moment de la història al llarg del passeig barceloní. Aquesta darrera té gran èxit entre els fanàtics dels ferrocarrils.
Hi ha també, com no podia ser d’una altra manera, les visites relacionades amb el cantó fosc de la Rambla. Tant al Raval com al Barri Gòtic es poden descobrir històries que tenen a veure amb crims o llegendes d’altres temps. Es recorden crims que realment van tenir lloc als carrers estrets dels dos barris, es visita el lloc on eren executats els reus o el torn on s’entregaven els nounats no volguts.
Una de les novetats per a aquest any és la ruta La Rambla en Femení. “Rambla és una paraula de gènere femení”, explica Coll, que hi afegeix que durant la ruta es parla de les dones que van viure a l’avinguda, es veuran escultures femenines en alguns dels locals o es recordaran noms de dones activistes que van morir per haver defensat els seus drets. “Passegem per la Rambla, parlant de dones, amb noms i cognoms, escriptores, compositores, polítiques, lluitadores i líders. Començant al capdamunt de la Rambla, anirem baixant, parlant de les vides de moltes dones que mereixen ser recordades, i recordant-les”, assegura Coll.
Les rutes (Re)descobreix la Rambla són part del projecte La Rambla, un nou model de turisme urbà, amb el qual els Amics de la Rambla volen convidar sobretot el públic local a aprofundir en el coneixement que té del passeig. “El client estranger se sorprèn per qualsevol detall que li puguem presentar. El visitant local, o de l’entorn de Barcelona, ja arriba amb una coneixença feta, amb una informació adquirida al llarg dels anys. És important esbrinar quin nivell d’informació té, per poder oferir noves històries que encara aconsegueixin sorprendre’l i sobretot que li ensenyin una nova versió del que li ha ofert sempre la Rambla”, assegura Coll, que assenyala: “Per això en diem redescobrir, perquè és conèixer encara més la pròpia història”, conclou.
Amb aquestes rutes, els Amics de la Rambla insisteixen en la seva voluntat de promocionar els visitants locals amb la idea que aquests tornin a tenir un relació personal amb la Rambla. En una iniciativa iniciada l’any passat, l’associació ha dissenyat una sèrie de campanyes que persegueixen aquest objectiu i més durant el període en el qual el passeig estarà en obres, les quals han de finalitzar l’any 2027. S’han reforçat activitats que ja s’havien fet fins ara, però que es presenten en un format renovat, com ara el Tast a la Rambla, La Festa del Roser i La Rambla, Vila del Llibre. Les rutes guiades i temàtiques de (Re)descobreix la Rambla són una de les darreres idees per fer que el barceloní torni a passejar per la seva Rambla.