Urbanisme
Comencen les obres per rellançar la Fàbrica Nova de Manresa
Amb una inversió de 10 milions d’euros, el consistori la vol convertir en un pol de tecnologia, formació i recerca
Els treballs duraran catorze mesos
La primera fase de les obres de rehabilitació de la Fàbrica Nova de Manresa ha arrencat aquest dimarts. El consistori, amb una inversió de 10 milions d’euros, pretén convertir l’antic recinte fabril en un pol de tecnologia, formació i recerca. En concret, en aquesta fase, que s’allargarà 14 mesos, es rehabilitaran els 8.000 metres quadrats de façanes i 6.000 metres de coberta de la nau principal.
“Avui és un dia històric”, ha celebrat l’alcalde, Marc Aloy, durant la primera jornada d’obres a l’antiga fàbrica, que va donar feina a més de 2.500 persones, majoritàriament dones. “No només és una antiga fàbrica, sinó que és símbol de la prosperitat i la riquesa de la ciutat però també del treball i l’esforç i de la reivindicació dels drets dels treballadors i les treballadores”, ha destacat Aloy, abans de definir l’espai com un element que presenta “patrimoni, treball, riquesa, prosperitat, drets laborals i reivindicació feminista”, segons recull l’ACN. Feia 35 anys que estava tancada i s’havien presentat diversos projectes privats que no van prosperar. L’Ajuntament va comprar la finca el 2022 i va signar una aliança amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per convertir el recinte en un pol de formació i recerca que s’articularà en quatre eixos: la formació, la generació, la innovació i la difusió del coneixement; la creació i la consolidació d’empreses; els serveis generals; i els espais comuns. Es contempla, a més, que sigui un centre obert a la ciutadania. Segons el rector de la UPC, Daniel Crespo, es tracta d’un projecte que vol integrar “docència, recerca i formació continuada” i també “oferir a les empreses capacitats per a millorar la seva competitivitat”.
La primera fase del projecte, que s’ha pogut fer realitat gràcies a una subvenció de l’Estat, permetrà rehabilitar el conjunt de façanes i cobertes de la fàbrica. Del conjunt d’edificis que formaven el recinte tèxtil n’ha quedat la nau principal, que està catalogada i és patrimoni de la ciutat. Es tracta d’una gran nau rectangular de 37 metres d’amplada i 154 de llarg amb una superfície total per planta de 5.700 metres quadrats. L’actuació que es farà serà, segons els arquitectes encarregats del projecte, serà senzilla. Es busca la rehabilitació de les façanes i la recuperació dels grans finestrals que al llarg de la història s’han anat tapiant. A més, es consolidaran les quatre torres que flanquegen les cantonades i es renovaran les cobertes. La proposta restitueix íntegrament el volum i perfilat de la nau original.