URBANISME
La renaturalització de la rambla de França de Badalona, en marxa
Les obres, al barri de Montigalà, transformaran aquest eix cívic que connecta de sud a nord la ciutat
L’actuació té un cost d’1,4 milions d’euros i una durada de vuit mesos
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona van presentar ahir el projecte de transformació de la rambla de França de la ciutat, un eix que connecta de sud a nord l’espai urbà al barri de Montigalà. L’actuació, amb un pressupost d’1,4 milions d’euros i un calendari d’execució de vuit mesos, té com a principals prioritats que aquest eix cívic pugui compatibilitzar nous usos, millorar-lo ambientalment i potenciar-hi la restauració de proximitat. Paral·lelament, es treballarà en la renaturalització, l’impuls de la biodiversitat i la gestió activa de l’aigua en aquest espai públic.
La rambla, que és un connector important de la ciutat i alhora un punt de transició entre la zona residencial i el polígon, presenta problemes de drenatge de l’aigua d’escolament a la vorera del costat dels habitatges i en les illetes centrals. A la vorera dels habitatges, els problemes deriven dels paviments impermeables junt amb canals tapats per la sorra, que no permeten recollir l’aigua de pluja, i d’arbres sense espai suficient per créixer correctament. A les illetes centrals, la mala disposició del sauló existent provoca pèrdues del material, genera reguerons, empitjora l’accessibilitat i dificulta l’evacuació de l’aigua.
Durant la presentació, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol va recordar que les millores previstes a la zona “han estat llargament sol·licitades pels veïns” i que en el mandat 2020-2021, el seu govern ja la va encarregar a l’AMB. L’alcalde va explicar que es tracta d’un projecte “que canvia tot l’entorn, que suposa guanyar espais verds, amb nova vegetació, amb una àrea de jocs infantils, aparells perquè la gent gran practiqui esport i amb importants millores als carrers del voltant”. “Som conscients que això pot causar molèsties temporals per als veïns, però aquestes actuacions són les que permetran transformar Badalona”, va afegir.
Per la seva banda, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, va explicar que aquest projecte esdevé una reconversió d’un espai de transició entre un barri residencial respecte d’una zona industrial, amb la diferència de mobilitat que implica. Torra va destacar la millora de la infraestructura verda, el verd urbà que requereix una gestió sostenible de l’aigua i més encara en la situació de sequera actual. “Necessitem l’aigua però hem de fer-ho de forma sostenible perquè no hi hagi consums excessius. Per això, el plantejament del projecte preveu sistemes de recollida d’aigua de pluja”, va assenyalar i va afegir que “l’accessibilitat és un dels altres eixos importants, amb un disseny que pretén ser un espai accessible per a tothom en un carrer que té força pendent”. Finalment Torra va destacar que “aquest eix comptarà amb diferents usos vinculats a l’activitat econòmica, una àrea de jocs, una altra àrea d’activitat per a gent gran o zones d’estada”.