Urbanisme enderroca la casa de Deltebre en 15 minuts, gràcies a un cordó policial

El propietari feia una setmana que n'havia evitat l'enderroc amb una barricada de maquinària agrícola

Poc després de les sis del matí, el deltebrenc Juan Rodríguez va adonar-se que havia arribat l'hora de la veritat. Un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra, amb una dotzena d'unitats antiavalots i un total de més de 15 vehicles van tallar un tram de més de mig quilòmetre de la carretera de la Marquesa. Fins i tot un helicòpter de la policia sobrevolava la zona per donar suport a l'operatiu i evitar que es produïssin talls de carretera com el del passat 1 de juliol, quan els veïns de Deltebre van muntar una barricada de maquinària agrícola i carretes. El propietari només va tenir temps de córrer a despertar l'alcalde, Gervasi Aspa (ERC), segons va explicar un testimoni dels fets.

D'altra banda, a més del fort cordó policial, també hi havia una vintena de camions banyera, destinats al transport de les runes de l'enderroc, i una grua, que va servir per obrir una via a la barricada i facilitar el pas de la màquina retroexcavadora. Sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra, la demolició de la casa van durar uns 15 minuts, però després les màquines encara van treballar algunes hores més fins a netejar les runes i carregar els contenidors amb els enderrocs. Tot seguit, els camions van marxar en caravana, custodiats també pels vehicles de la policia. El Punt no va poder contactar ahir amb el propietari de l'immoble.

Per la seua banda, l'alcalde va lamentar ahir que s'haja consumat aquesta solució «fatídica». Segons Aspa, el cas no era tan greu com Urbanisme ha volgut fer veure, ja que la construcció funcionava com un magatzem i no tenia feta cap distribució interior, «tot i que no s'ajustava a la llicència». L'alcalde va reiterar que Urbanisme no havia presentat a l'Ajuntament tota la documentació, però va fer una crida al «diàleg» de la Generalitat amb l'Ajuntament i els veïns, per trobar una solució per als altres casos d'infracció urbanística que hi ha a Deltebre. «Hem de fer tots un esforç i treballar junts», va concloure Aspa.

«Ha de servir d'escarment»

GUSTAU MORENO

Urbanisme ha justificat l'enderroc perquè considera que han transformat un magatzem agrícola en un habitatge unifamiliar, i que el propietari s'ha excedit en l'altura i les dimensions que tenia autoritzades. De fet, la denúncia arrenca el 2003, però no ha estat fins ara que el jutge ha ordenat l'enderroc, tot i les al·legacions que havia fet el propietari, en què acceptava rebaixar la teulada i tapiar les finestres per restituir la legalitat urbanística. Però el director general d'Urbanisme, Pere Solà, va reiterar ahir a Lleida que el cas de Deltebre havia de ser un «escarment» per als que sol·liciten una llicència per construir un magatzem agrícola i acaben construint-se un habitatge. «No és el primer cas ni serà l'últim», va dir en declaracions a ACN. Solà va recordar que s'està redactant un pla director per evitar casos com aquest a l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.