Urbanisme

La nova presó de Tarragona es desencalla finalment

Acord entre la Generalitat i l'Ajuntament del Catllar per construir la depuradora que havia bloquejat l'obertura del centre penitenciari

La tardor de l'any vinent ja es podria fer el trasllat

Amb anys de retard i múltiples obstacles esquivats, el Departament de Justícia ja veu la llum al final del túnel per posar fi a un dels dèficits més importants de l'àrea a la demarcació de Tarragona: el trasllat de la presó a les noves instal·lacions situades a Mas d'Enric, al terme municipal del Catllar (Tarragonès). Es posaria punt final, així, a la tan criticada presó al centre de la ciutat de Tarragona, polèmica pels problemes d'espai, que porten a una sobreocupació de les cel·les, i pels dèficits en seguretat, ja que, de fet, ha estat escenari de diversos episodis de fugues en els darrers anys.

Tot i que les obres del nou centre penitenciari ja fa més de dos anys que estan acabades, els problemes pressupostaris n'havien deixat congelada l'obertura, tant per la impossibilitat de dotar-la de material i de personal com per les dificultats per complir les condicions de serveis que s'havien pactat amb l'Ajuntament del Catllar, amb la construcció d'una depuradora com a iniciativa estel·lar. “S'està treballant des de tots els departaments amb el full de ruta d'obrir durant aquest mandat, tal com es va comprometre a fer el conseller”, assegura el delegat del govern a Tarragona, Quim Nin. Segons el calendari amb què ara mateix es treballa al municipi, el centre penitenciari de Mas d'Enric es podria posar en marxa la tardor de l'any vinent. De fet, el personal de Justícia ja està treballant dins del nou complex per tal d'equipar i posar en marxa els mecanismes de seguretat.

Depuradora més petita

El principal escull que s'ha hagut d'esquivar per desencallar el projecte ha estat la construcció de la depuradora, que no sols ha de donar servei a la presó, sinó també a totes les urbanitzacions del Catllar que encara no tenien resolt el tractament de les aigües residuals. Aquest servei era una de les condicions que el municipi del Catllar havia posat perquè es pogués establir i obrir el centre penitenciari al seu terme. L'elevat pressupost del projecte, que s'havia consensuat també amb l'Ajuntament de Tarragona (la depuradora s'havia de construir al seu terme) i que superava els 12 milions d'euros, havia fet que l'ACA no el pogués assumir.

L'acord assolit ara permet reduir el cost fins a gairebé la meitat (poc més de set milions), ja que s'ha desplaçat dos quilòmetres més amunt el lloc on se situa la depuradora, ja en terme del Catllar, i s'ha descartat destinar-hi aigües que ara ja es gestionen a la depuradora de Tarragona Nord. També se n'ha reduït la capacitat, tot i que s'ha reservat prou espai per a una hipotètica ampliació en el futur.

“Ara caldrà refer els projectes i és evident que no estarà en funcionament quan obri la presó, sinó com a molt en obres, però si la Generalitat preveu una solució provisional per al centre penitenciari mentrestant, ja ens donem per satisfets”, assenyala l'alcalde del Catllar, Josep Maria Gavaldà.

Accessos en marxa

Un altre tema pendent i imprescindible per a la posada en funcionament del centre és el dels accessos, pels quals properament se signarà un acord entre els dos ajuntaments, Justícia i la Diputació de Tarragona, que serà la que construirà la rotonda i el vial, que serà més reduït del que s'havia previst inicialment, i que haurà de permetre l'entrada a la presó. “Hem de treballar també aspectes com la mobilitat i resoldre el transport urbà fins al centre penitenciari”, avança Quim Nin.

LES XIFRES

750
presos
podrà tenir la nova presó de Mas d'Enric, al terme municipal del Catllar, repartits en 614 cel·les.
106
milions
va costar la construcció del centre penitenciari, que ha de servir per substituir l'actual presó de Tarragona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia