Urbanisme

La Clínica Girona se'n va a l'antiga Citroën

És a l'entrada sud de la ciutat, a les naus que hi ha entre l'Hipercor i la gasolinera

Les obres de construcció podrien començar a final d'aquest mateix any

La clínica farà dues cessions de terrenys dins de l'operació

La Clínica Girona es trasllada al carrer de Barcelona, a la zona de l'antiga nau de la Citroën. El consell d'administració del centre sanitari ha aprovat la construcció d'una nova clínica a l'entrada sud de la ciutat. La zona on es farà és entre la gasolinera i l'Hipercor, on hi ha diverses naus abandonades, a més del solar de la de la Citroën, la nau derruïda al gener del 2013. Aquesta àrea té una superfície total de 55.506 metres quadrats, dels quals la clínica se'n quedarà 22.077, els que estan més al sud, a tocar la gasolinera. Està previst que l'equipament sanitari es comenci a construir a final d'aquest mateix any, ja que l'empresa disposa dels diners, i l'Ajuntament en pensa endegar els tràmits de manera immediata.

Els edificis

La clínica pròpiament dita es construirà al mig de la peça urbanística, ocuparà uns 6.000 metres quadrats de base i tindrà en total 26.555 metres quadrats. No serà un edifici gaire alt –podria ser de cap a quatre plantes–. Tindrà zona d'aparcaments subterranis. L'edifici de la clínica estarà aïllat. Als dos extrems del terreny s'hi construiran dos edificis més, probablement d'alta volumetria que, de moment, no es preveu que tinguin un ús tancat, tot i que podrien ser tant comercials com residencials. En tot cas, l'acord amb el consistori inclou que la Clínica Girona urbanitzarà tot el sector, amb l'arranjament de voreres i serveis.

Operació complexa

Per poder dur a terme aquest trasllat, ha calgut buscar solucions legals que afecten tres àmbits diferents. Per una banda, ha calgut buscar la manera que la clínica es pogués instal·lar al polígon, al qual no pertany, sense que els propietaris actuals perdessin l'edificabilitat que tenen en el sector. Per aquesta raó, se'ls ha garantit que continuaran mantenint els seus drets en l'altra meitat del solar, és a dir, la que queda més a prop de l'Hipercor. El futur emplaçament de la Clínica Girona pertany a cinc bancs, que han vist bé l'operació urbanística que es tira endavant, ja que la presència del centre clínic i el fet que s'arregli i es reurbanitzi l'entorn pot desencallar el desenvolupament del projecte per fer-hi habitatges.

Per altra banda, per fer possible el trasllat, la Clínica Girona va demanar a l'Ajuntament la requalificació de les instal·lacions, al carrer Joan Maragall, a usos comercials. La legislació obliga, però, que el canvi a usos comercials s'acompanyi de compensacions. Aquestes compensacions hauran d'adoptar la forma de cessió d'un terreny de 19.214 metres quadrats que està a la zona de Palau, al bosc de l'Avellaneda. Aquest terreny sobre el qual la clínica té una opció de compra que es concretarà quan el canvi d'usos de l'actual seu del centre de la ciutat es faci, se cedirà a l'Ajuntament, que la mantindrà com a zona verda.

Un interès mutu

Tant l'Ajuntament com la clínica haurien coincidit en l'interès que el centre clínic es mantingués a la ciutat, on és fa més de setanta-cinc anys. D'aquí va sorgir la idea que s'instal·lés a la zona de les naus en desús, al sud de la ciutat. Els treballs per fer viable l'operació han durat uns vuit mesos.

Els terminis

L'inici de les obres només depèn a hores d'ara dels tràmits administratius, ja que la clínica disposa dels recursos econòmics per construir l'edifici. L'objectiu és dur-ne l'avantprojecte al ple de juny, ja redactat, i que al juliol se'n pugui fer l'aprovació inicial. La previsió és que se'n faci l'aprovació definitiva entre el setembre i l'octubre. Tot seguit caldrà emetre la llicència d'obres i les obres ja podran començar. Fonts consultades per aquest diari asseguren que la voluntat, tant de la clínica com de l'Ajuntament, és enllestir els tràmits de la manera més ràpida possible sempre, és clar, que es respectin els terminis legals que siguin pertinents.

Ni el govern de Girona, en mans de CiU, ni la Clínica Girona no van voler entrar ahir a confirmar ni tampoc a fer cap valoració de tota aquesta operació urbanística.

LES XIFRES

26.555
metres quadrats
serà el màxims de metres de què podrà disposar Clínica Girona a la seu nova.

LA DATA

19.214
metres quadrats
són els que fa el terreny de Palau que la Clínica Girona cedirà al consistori com a compensació.
55.506
metres quadrats
és el que fa la superfície total de de terreny afectada, entre l'Hipercor i la gasolinera.
9.6.2014
és quan serà el ple
de Girona en què està previst presentar l'avantprojecte de la nova Clínica Girona.

Una solució per arreglar el sector sud

La instal·lació de la nova clínica Girona a la zona de naus buides al sud de la ciutat permetrà solucionar un afer que feia anar de corcoll el govern municipal de feia temps, per la mala imatge que projectava a qui entrés a Girona per aquest sector. Al desembre del 2010 va transcendir que la reconversió del sector en un nou espai residencial, en què es preveia fer un miler de pisos amb un sòl edificable total de 100.000 metres quadrats, s'havia aturat. La crisi va ser un dels factors fonamentals pels quals el projecte, elaborat en anys de bonança econòmica, no va fructificar. L'estat d'abandonament de les naus és gran. De fet, l'Ajuntament va fer enderrocar subsidiàriament la de la Citroën a principi del 2013 per l'estat perillós en què estava. El cost d'aquell enderroc va ser de 235.000 euros. N'hi ha més, però. Algunes naus estan tapiades però amb un estat de degradació important, com per exemple la de l'antiga fàbrica Simon. En diversos moments, les naus han estat objectiu d'actes vandàlics i de robatoris.

Mantenir les places sanitàries

Que la Clínica Girona continuï sent, bàsicament, un equipament sanitari de la ciutat de Girona també suposa un alleujament pel govern municipal pel que fa a la perspectiva que acabés marxant a Fornells de la Selva, tal com s'havia anunciat i tal com estava previst que farien en un futur més o menys immediat. A aquest trasllat, que ja es donava per decidit i sobre el qual semblava que hi havia poc a replantejar perquè es tracta d'una empresa privada, s'hi afegien els dubtes sobre què passaria amb el nou Trueta i si s'acabaria traslladant a Salt, a l'entorn del parc hospitalari Martí i Julià.

Eren uns rumors que han durat anys, tot i que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha intentat desmentir-los continuadament. El conseller de Salut, Boi Ruiz, al març passat en va aturar (almenys de moment) la polèmica. Ruiz va assegurar que el Trueta tindria un bon edifici al nord de la ciutat. Sembla que no es traslladarà però l'edifici nou es va posar en entredit fa només uns dies, a mitjan maig, quan va transcendir que Salut l'aparcava i que apostava per remodelar-ne l'actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.