Urbanisme

Vilassar de Dalt estudia sotmetre a consulta la construcció d'un crematori

Ajuntament i veïns creen una comissió de seguiment del projecte dels nous serveis funeraris

Les veus contràries mantenen que la incineració contamina

Vilassar de Dalt projecta la construcció d'un complex funerari –cementiri, tanatori i forn crematori– al polígon industrial de Vallmorena, en uns terrenys sota el camp de futbol municipal. La proposta, que es va adjudicar el mes de juliol passat després d'un procés que s'ha allargat tres anys, ha generat ara el rebuig d'una part de la població que no accepta les instal·lacions perquè, entre altres motius, considera que el forn crematori provocaria emissions contaminants. Davant la queixa, l'equip de govern (GEVD, OxV, ERC i el PSC) i els grups de l'oposició (CiU, CEV, el PP i el regidor no adscrit) van acordar en el darrer ple la creació d'una comissió de seguiment del projecte dels nous serveis funeraris en què també seran representats els veïns contraris reunits en la plataforma Pro Vallmorena.

El consistori defensa el valor públic del nou servei i que complirà “estrictament” la normativa, en especial la que afecta l'àmbit mediambiental.

L'alcalde, Xavier Godàs (GEVD), explica que l'objectiu del grup de treball és “obrir un debat raonable i racional sobre el projecte, amb tota la informació tècnica possible, en especial per esvair els dubtes sobre si el crematori té efectes o no sobre la salut de les persones”. Godàs manté que, si les discrepàncies continuen, el mes d'octubre el ple engegarà el procés per convocar una consulta vinculant sobre el futur del complex funerari. “No tenim cap inconvenient a fer la consulta, perquè creiem en la democràcia participativa, però abans d'anar a les urnes el poble ha de disposar de tota la informació i saber les conseqüències del resultat que surti”, assenyala.

La plataforma Pro Vallmorena, molt activa a través de Facebook, valora positivament la posada en marxa de la comissió de seguiment. Tot i que la principal preocupació dels integrants de l'entitat sigui els presumptes elements contaminants de la incineració, també vinculen la seva negativa al forn crematori al fet que es construeixi massa a prop de les cases, a la manca d'un procés participatiu del projecte i a com poden afectar les instal·lacions “el model de benestar de la gent que ha triat Vilassar per viure-hi”.

LA FRASE

Volem obrir un debat raonable i racional sobre el projecte, amb tota la informació possible
Xavier Godàs
Alcalde de Vilassar de Dalt

Uns ingressos d'1,2 milions

El govern de Vilassar de Dalt reconeix que un dels arguments de més pes que hi ha per defensar la construcció del complex funerari, a banda de la necessitat de garantir un servei de qualitat, és el d'obtenir uns ingressos importants per a la malmesa economia municipal. La inversió privada de 4,5 milions d'euros en les instal·lacions, amb una concessió administrativa per 50 anys, suposa l'arribada d'1,2 milions d'euros al consistori “que ajudaran a gestionar tots aquells serveis d'atenció social, cultura, esports i educació que volen mantenir”. El complex funerari ocuparà una superfície d'11.137 m² i s'hauria d'inaugurar a principis del 2016. L'empresa que ha aconseguit l'adjudicació és Complex Funerari Maresme, SL, integrada per Cabré i Junqueras, Pompas Fúnebres de Badalona, Elysius Europa (Àltima) i Cementiris Metropolitans. La firma també ha de gestionar el cementiri municipal actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.