Societat

Carmen Navarro, “la Morena”

SILLERS PEL MÓN

Aca­bada la Guerra Civil, pot­ser per aju­dar a miti­gar les misèries de la post­guerra, escla­ta­ren a Silla un gran nom­bre d'afi­ci­o­nats al tea­tre, el cant, el ball i la poe­sia, agru­pats en un movi­ment cone­gut com a “Cau d'artis­tes”. La majo­ria no ana­ren més enllà d'actuar ens les fes­tes patro­nals dels pobles i en con­cur­sos de ràdio; en canvi, altres, més deci­dits, acon­se­gui­ren con­trac­tes a tot arreu del país i a l'estran­ger, com Fran­cisco Ser­ra­dor “Cor­be­llot” als Estats Units; José Martínez “Raul Colet”, a França; Jaime Blanch, a Por­tu­gal i Àfrica; però el cas més emblemàtic és la can­tant de copla Car­men Navarro Lahoz, cone­guda popu­lar­ment com “la Morena”.

Va nàixer en 1934, en la bar­raca d'una família tre­ba­lla­dora del modest car­rer del Perol, con­dició que sem­pre ha recor­dat orgu­llosa i que d'alguna manera jus­ti­fica les ànsies de superació que han defi­nit la seua car­rera. Als 13 anys es va posar en amo, com deien quan una xica aju­dava als que­fers domèstics d'una casa benes­tant a canvi de men­jar i allot­ja­ment. Als 14 va entrar a tre­ba­llar al Molí de les Xiques, com aju­danta de telers.

Ales­ho­res ja era afi­ci­o­nada a can­tar el reper­tori de Jua­nita Reina i la Piquer, a les fes­tes de car­rer o, quan se'n anava la llum de la fàbrica, fent rogle amb les com­pa­nyes. Fou així que don Plàcido, el pro­pi­e­tari, la va escol­tar i es va interes­sar per ella, pagant-li l'acadèmia de música. Tre­ba­llava de matí i estu­di­ava a València per les ves­pra­des, i cap als 17 anys començà a can­tar pels pobles de la roda­lia en com­pa­nyia dels afi­ci­o­nats de Silla, espe­ci­al­ment amb Felipe el Sigro­nero, qui des­in­te­res­sa­da­ment l'acom­pa­nyava i l'acon­se­llava.

Par­ti­cipà en el con­curs d'afi­ci­o­nats Fiesta en el aire, que va gua­nyar com­pe­tint amb els repre­sen­tants de Madrid. Després, en Decida Usted, on gua­nya­ren els qua­tre repre­sen­tants de Silla; a Car­men li dona­ren una copa, un diploma i 1000 pes­se­tes.

A con­ti­nu­ació va ser nome­nada Cam­pe­ona de Cam­pe­o­nes, un tro­feu que defi­ni­ti­va­ment la va cons­ci­en­ciar de les pos­si­bi­li­tats i del futur que tenia.

Cada dia el seu nom anava des­ta­cant per damunt dels demès. Als vint anys (1954), havia acon­se­guit la pre­pa­ració tècnica sufi­ci­ent i el car­net de pro­fes­si­o­nal, i va moure a Bar­ce­lona moti­vada per Amàlia Tor­tosa, de la qual mai es sepa­ra­ria, con­ver­tint-se en la millor amiga, secre­ta­ria i repre­sen­tant.

Va actuar en sales de festa de renom com Folies i el Romea, on conegué el gerent de la cadena Hote­les Plaza, el qual tenia relació amb una com­pa­nyia artística veneçolana, que li pro­po­sa­ren una gira per diver­ses sales de festa d'Amèrica i no ho dubtà. En aquest i en altres aspec­tes, Car­men era valenta, deci­dida i molt inde­pen­dent, per a una dona jove i per aquells anys.

Actuà en la radio i la tele­visió de Cara­cas, batent tots els rècords d'audiència. Tri­omfà al com­plex hos­ta­ler de Coney Island, el més modern del país, i d'allí passà a Colòmbia rebent crítiques molt afa­la­ga­do­res. Va apro­fi­tar la popu­la­ri­tat del moment, accep­tant el patro­cini en exclu­siva de fir­mes comer­ci­als de pres­tigi, com rellot­ges de luxe, elec­tro­domèstics, mar­ques de tabac, etc. Això supo­sava el dar­rer pas a la fama, amb con­trac­tes, regals i quan­ti­tats desor­bi­ta­des de dòlars, en com­pa­ració a les xifres que es bara­lla­ven a Espa­nya.

En aque­lles cir­cumstàncies, no oblidà la família, envi­ant els diners neces­sa­ris per cons­truir una casa més con­for­ta­ble que la modesta bar­raca on havien vis­cut. I dos anys després, pel Nadal de 1956, visità Silla, fent una entrada tri­om­fal, a bord d'un Lin­coln conduït per ella mateix. Fou rebuda per les auto­ri­tats, amb banda de música, i una enorme mul­ti­tud de sillers i de sille­res, que li cri­da­ven guapa, guapa, visca la Morena...

En arri­bar a la plaça, Car­men volgué entrar a la cape­lla del Crist. L'arri­bada al car­rer del Perol fou apoteòsic i hagué d'impro­vi­sar unes parau­les, plo­rant d'emoció. El dis­sabte següent, al Tea­tre de la Plaça, va rebre un home­natge, la recap­tació ínte­gra del qual donà a bene­fici dels pobres de la loca­li­tat.

Car­men tornà a Amèrica, man­te­nint una dinàmica de tre­ball durant molt temps: Cuba, Miami, Los Ànge­les, las Vegas, Chi­cago, Nova York, Puerto Rico, Bue­nos Aires, Bogotà... El seu reper­tori era de bole­ros, copla i samba, dei­xant sem­pre per al final el detall valencià, amb un deco­rat al·lusiu a la bar­raca i el taron­ger, men­tre ella, ves­tida de llau­ra­dora, can­tava el pas­do­ble Valen­cia de Padi­lla o la Mare­de­ueta de la Piquer, que feia posar en peu al públic. En Mèxic rodà la pel·lícula El com­pa­dre de mi padre, un melo­drama musi­cal pen­sat per al lluïment de la pro­ta­go­nista.

En una gira per Europa actuà a Paris, Lucerna, Milà i Roma, i en 1957, quan en tenia 23, torna a Silla, amb una agenda repleta d'entre­vis­tes i actes soci­als i és invi­tada per Bobby Deglané al pro­grama Cabal­gata Fin de Semana de Radio Madrid.

De retorn a Amèrica, men­tre actu­ava a Bogotà, s'assa­bentà de la riuada que havia asso­lat València i imme­di­a­ta­ment orga­nitzà una funció benèfica, la recap­tació de la qual envià a l'ajun­ta­ment de València, que li va ator­gar la meda­lla a la gra­ti­tud.

Pràcti­ca­ment la seua vida la passà a Amèrica, i a Cara­cas con­cre­ta­ment hi fixà la residència, però cada any tor­nava a Europa i sem­pre que podia a Silla. Així, Car­men anava madu­rant en bellesa i en elegància, alhora que evo­lu­ci­o­nava l'estil, intro­duint cada vegada més el folk­lore sud-ame­ricà, revis­co­lat per ella amb una fres­cor inèdita. La seua dis­co­gra­fia compta amb més de dues-cen­tes cançons.

Als 42 anys (1976) deixa les actu­a­ci­ons, reser­vant-se només per a oca­si­ons molt con­cre­tes. Des d'ales­ho­res com­par­teix habi­tatge entre Silla, València i Bar­ce­lona, viatja contínua­ment i de quan en quan torna a Veneçuela, on li que­den amics i records. L'any 2001, l'ajun­ta­ment de Silla li atorgà el Por­rot d'Honor a l'acti­vi­tat artística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.