Societat

Polèmica per contractacions de serveis socials a Tarragona

Dimiteix el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials per “disfuncions administratives” en els procediments de contractació

L'Ajuntament justifica els errors per l'excés de feina

Polèmica a Tarragona arran de les presumptes contractacions irregulars en la regidoria de Serveis Socials. L'Ajuntament, que admet “errors burocràtics” en el procés, va presentar ahir a instàncies dels partits de l'oposició l'informe sobre les contractacions fetes per l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), en el qual explica que “no s'ha produït cap il·legalitat” i que el procés de selecció de les empreses proveïdores de serveis ha estat “correcte i transparent”. Tot i això, sí que s'admeten “disfuncions administratives” en les pròrrogues dels contractes a algunes empreses, que el consistori justifica per l'important increment del volum d'usuaris i serveis durant els darrers anys.

Tot i que són més d'una les empreses afectades per aquest tipus de pràctica, el protagonisme l'ha agafat l'empresa Iniciatives i Programes SL (Inipro), una empresa que seria afí al PSC i que va ser contractada el 2011 per prestar serveis d'ajuda i integració als immigrants. L'adjudicació del servei es va fer a través d'un procés negociat al qual haurien tingut accés tres empreses especialitzades en aquest tipus de programa. L'Ajuntament va decidir donar el servei a Inipro després que una les empreses declinés l'oferta i l'altra ha resultat ser dels mateixos accionistes que Inipro, tot i que en l'informe presentat ahir es vol deixar constància que cap de les persones implicades en el procés de selecció era coneixedora d'aquest fet. Un cop acabat el període de desenvolupament del programa, es va prorrogar el servei a la mateixa empresa en espera de poder fer un concurs públic, que no va arribar.

Ara el consistori admet “errors burocràtics”, però nega que la contractació hagi servit per a l'enriquiment il·lícit de ningú, i ratifica la professionalitat de les persones que van donar el servei.

El mateix ha passat en les contractacions per als serveis d'allotjament urgent als transeünts i el servei de menjador social, però l'oposició, CiU i el PP, se centra en Inipro i en un comunicat emès ahir denuncia que “no s'ha demostrat que la contractació fos correcta ni se'ns ha aportat cap prova pels treballs que suposadament van fer”. Per tot plegat demanen la dimissió de la tinenta d'alcalde i regidora de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrín, en lloc de la del gerent de l'IMSS, Antonio Muñoz, que ahir va renunciar al càrrec de manera irrevocable per no posar en dubte “la tasca duta a terme pels professionals del servei”. Pelegrín, que va lamentar aquesta decisió, va voler puntualitzar que és una decisió personal i que en cap moment s'ha perdut la confiança en el gerent. En aquest sentit, tampoc no es planteja renunciar a les funcions que li ha assignat l'alcalde en un moment en què la feina i la pressió que hi ha en aquest àmbit “són molt grans”. A més, la regidora veu interessos partidistes per part de l'oposició ja que només denuncien la contractació d'un servei.

LES XIFRES

51.166
és la diferència
de persones ateses per serveis socials en cinc anys. El 2007 van ser 14.984 usuaris i el 2012, 66.150.
137.000
euros
corresponen a les factures emeses per Inipro pel servei prestat durant els anys 2011 i 2012.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.