Societat

El voluntari que no diu mai que no

El saltenc Tomàs Aurich, el voluntari que dedica més temps al centre, va començar a col·laborar-hi fa sis anys

Comença cada matí visitant supermercats per recollir aliments, i al vespre recull pa de Bellsolà

Si els centres funcionen, és perquè hi ha voluntaris. La crisi ha fet créixer el nombre de famílies que depenen dels recursos del Banc dels Aliments, i el millor seria que ja no fossin necessaris i s'haguessin de tancar, però la realitat és que cada cop en falten més. I voluntaris per fer-los funcionar. La part positiva de tot plegat, però, és que malgrat que la pobresa creix també ho fa la solidaritat: cada cop hi ha més gent altruista disposada a donar una mica del seu temps sense demanar res a canvi.

Una d'aquestes persones és Tomàs Aurich. Aquest veí de Salt, ara jubilat, és voluntari gairebé les 24 hores del dia, com diuen els que el coneixen bé. “No té un no per a ningú”, diu Caye Gómez. “Gràcies a ell i a voluntaris com ell hem pogut incrementar molt els aliments que es reben al centre”, diu sense dubtar. Aurich va començar com a voluntari, explica, perquè un conegut li va demanar si els podia anar a donar un cop de mà, fa sis anys. El que havia de ser una cosa temporal es va convertir en una ocupació fixa (no remunerada, és clar). “Vaig començar perquè sóc dels que he passat més misèries quan era petit, érem molta colla a casa”, recorda. Fa anys al centre atenien 35 famílies a la setmana. “Ens semblava molt gros i que portava una feinada, però ara n'atenem més de 70 cada dia, i va funcionant”, resumeix.

Com a voluntari ha fet pràcticament de tot, atendre gent, portar aliments a cases particulars de gent amb invalidesa..., i ara s'està bona part del temps a la carretera amb la furgoneta del Banc dels Aliments. Comença la jornada a les vuit del matí i no plega fins cap a les deu del vespre, quan acaba el repartiment del pa. “Quan no sóc a Vic, sóc a Figueres o Sant Pere Pescador...”, explica. El seu cas no és el més habitual. Les col·laboracions de voluntaris solen tenir una durada més curta, ja que trobar algú que tingui disponibilitat i que, a més, vulgui perdre el temps lliure per als altres indefinidament no és tan freqüent.La solidaritat no només és a títol individual: hi ha moltes empreses de la demarcació de Girona que fan donacions i col·laboracions estables amb els centres. Aurich les coneix bé. De fet, cada dia a les nou del vespre va a una de les fleques Bellsolà de Girona a carregar el pa que al cap del dia no han venut, i que anirà als centres. Al matí també fa una ruta pels supermercats que hi col·laboren: Bonpreu, Carrefour, Hipercor i Lidl.

Montepío recull aliments

La capacitat d'atenció dels centres de distribució d'aliments ha crescut en aquests anys pel voluntariat i també pels acords subscrits amb empreses. Això ha fet possible que el 2012 es distribuïssin 60.023 cistelles i s'atenguessin 7.707 famílies. També ha augmentat el nombre de punts de recollida d'aliments, i la mútua Montepío Girona s'hi ha afegit recentment. La recollida de menjar es fa precisament a partir d'avui i fins al 28 de juny, a les oficines de la mútua a les ciutats de Girona, Figueres i Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.