IGP Patata de Prades. fruits de la terra

Dolça i amb aroma de castanya

La patata de Prades te anomenada des del segle XIX. La Unió Europea en va distingir l'especificitat al 2001 amb la concessió de la IGP. La producció es concentra al terme de Prades i amb només 300.000 quilos anuals la demanda l'absorbeix en cinc mesos

El pai­satge agrari de Pra­des és verd intens i ver­mell, el color de la terra flonja que faci­lita el cul­tiu de la patata de la vari­e­tat ken­ne­bec. Les pata­tes es clas­si­fi­quen pel color, la forma, la tex­tura de la pell i el color de la carn. Les que es con­reen a Pra­des són lli­ses, de carn dura, blanca i dolça, que no es desfà, i des­pre­nen una olor de cas­ta­nya. La influència dels fac­tors medi­am­bi­en­tals –tem­pe­ra­tu­res bai­xes– i la situ­ació geogràfica –1.000 metres d'altura– és bàsica per al pro­ducte, ja que pro­voca que el cicle vege­ta­tiu de la planta sigui més llarg. La patata de sem­bra es planta a l'abril i el tuber­cle no es recull fins al setem­bre, quinze dies després que la planta s'hagi asse­cat. El ban­cal de cul­tiu es deixa repo­sar la tem­po­rada següent amb una plan­tació de cere­als perquè la terra s'oxi­geni amb les res­tes de la sega.

La patata de Pra­des té ano­me­nada des del segle XIX. El 1991 va obte­nir la deno­mi­nació comar­cal dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris del Baix Camp, una dis­tinció que va subs­ti­tuir el 2001, quan la Unió Euro­pea li va con­ce­dir la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP). La pro­gressió del reco­nei­xe­ment de qua­li­tat ha estat inversa a la dels page­sos que la con­reen. La IGP es va ini­ciar amb 22 hectàrees, que han pas­sat a les 16,62 actu­als, i la tren­tena de pro­duc­tors s'ha reduït als vint socis de la IGP per a la cam­pa­nya actual.

La pro­ducció, amb relació a la demanda, s'esgota en cinc mesos. Els 300.000 qui­los de mit­jana que es pro­du­ei­xen de patata amb la indi­cació geogràfica s'enva­sen en sacs de tres qui­los –abans, de 2 i 5 qui­los– i es comer­ci­a­lit­zen des de l'únic magat­zem que hi ha a la Coo­pe­ra­tiva Agrícola de Pra­des. Les pata­tes tenen un cali­bre de fins a 80 mil·límetres i les que superen aquesta mida es comer­ci­a­lit­zen en bos­ses de pata­tes fre­gi­des arte­sa­nes.

El con­sell regu­la­dor de la IGP Patata de Pra­des vet­lla pel com­pli­ment del regla­ment, la qua­li­tat i la pro­moció del pro­ducte, i evita el frau amb el segell iden­ti­fi­ca­tiu. A tot l'Estat, la patata de Pra­des només té una com­pe­ti­dora en la IGP de la Patata de Galícia, on es con­rea una extensió molt supe­rior. Si bé a les pata­tes de Galícia s'hi refe­rei­xen com a cac­he­los, a Pra­des s'ano­me­nen trum­fos o pata­ques.

La des­cripció de la patata de Pra­des no esta­ria com­pleta sense par­lar del trac­ta­ment gas­tronòmic que, a la zona es fa amb pro­duc­tes autòctons en un 90%: un esto­fat de sen­glar amb pata­tes i bolets de les mun­ta­nyes de Pra­des n'és un bon exem­ple.

Productors
20
Localització
Prades (Baix Camp)
Producció anual
300.000 quilos
Varietat
Kennebec
On es poden trobar
Cooperativa Agrícola de Prades. En comercialitza a Mercabarna, al Mercat del Camp i a les agrobotigues de les cooperatives


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.