Societat

Refrescar-se amb els melons de la Noguera

La Fira del Meló de la Noguera ensenya a treure un gran profit d'aquest singular producte de la terra, apte per a postres, entrants o fins i tot còctels memorables

Artesa de Segre està situat a la mei­tat nord de la comarca de la Noguera, allà on els camps de con­reu es tor­nen aspres i ondu­lats, apa­rei­xen els penya-segats i els con­gos­tos del Mont­sec i, al seu dar­rere, s'obren les por­tes del Piri­neu. Des­co­brir la zona ja és un atrac­tiu per si mateix. Però per Sant Bar­to­meu s'hi pot anar amb la recom­pensa de refres­car-se el pala­dar amb un tast de melons dolços i sabo­ro­sos apro­fi­tant la Fira del Meló, que se cele­bra durant aquest cap de set­mana.

No es tracta de cap cita impro­vi­sada: la fira prové del 1443, quan la població va obte­nir el pri­vi­legi de cele­brar mer­cats i fires. Als anys vui­tanta del segle pas­sat es va repren­dre la cele­bració, amb la idea de con­ver­tir-la en un atrac­tiu turístic, i el meló, un pro­ducte simbòlic de la zona, va pas­sar a donar sen­tit a la fira. Però la fira de Sant Bar­to­meu també aplega mol­tes altres acti­vi­tats. Algu­nes tenen a veure amb el meló de secà, però la pro­gra­mació inclou també tas­tos de vins, un con­curs de cuina tra­di­ci­o­nal i el men­jar sa, un tast de pre­pa­rats amb carn de conill criat a Cata­lu­nya i un gran dinar popu­lar, entre altres. Fora de la gas­tro­no­mia, la fira inclou un mer­cat de lli­bres de segona mà, tro­ba­des de pun­tai­res i de cot­xes antics, acti­vi­tats infan­tils, actes espor­tius i expo­si­ci­ons artísti­ques.

L'estre­lla indis­cu­ti­ble, però, és el meló. El meló d'Artesa és un meló de secà, de pell de gri­pau, color verd fosc i pell rugosa i forta. La seva carn és com­pacta, dolça i blanca, i gua­nya sabor gràcies als sòls pro­funds, fèrtils dels secans de la Noguera, que alli­be­ren aigua perquè el fruit tin­gui la grandària necessària, i alhora a un sol potent durant els dar­rers mesos de pri­ma­vera i l'estiu, amb forts con­tras­tos de tem­pe­ra­tura entre la nit i el dia. La Fira del Meló de Sant Bar­to­meu és el lloc ideal per conèixer recep­tes per con­ver­tir aquesta fruita en postres, entrant o fins i tot còctel refres­cant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.