Els mestres balears, llestos per a la vaga a favor del català
Els sindicats de l'ensenyament registren la convocatòria d'una aturada indefinida per a l'inici del curs
La suspensió de tres directors de centres de Maó activa l'oposició al decret del trilingüisme
Els sindicats de l'ensenyament de les Illes Balears STEI Intersindical i la federació d'ensenyament de CCOO van registrar ahir oficialment la convocatòria d'una vaga indefinida a partir del 13 de setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, per protestar contra l'aplicació del decret de tractament integrat de llengües (TIL) i les retallades en educació del govern de José Ramón Bauzá. L'acte va tenir lloc la vigília de la reunió que farà aquesta tarda l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, en què els mestres decidiran si secunden la protesta. A banda de la possible aturada, s'han convocat concentracions de protesta pel dia 13 a Mallorca, Menorca i Eivissa.
El malestar dels mestres balears amb el govern s'ha intensificat des que el govern de les Illes va suspendre de sou i de les seves funcions els directors de tres centres educatius de Maó que es van negar a aplicar per aquest curs el pla de llengües que obliga a fer un terç de les assignatures en català, un terç en castellà i un terç en anglès, una mesura que comporta una reducció dràstica del nombre d'hores de docència en la llengua pròpia del país. La conselleria d'Educació va obligar, a més, els tres centres a aplicar un pla de llengües alternatiu al que havia aprovat el consell escolar.
“Si s'apliqués aquest pla, es posaria fia a un sistema educatiu que ha servit per ajudar a la cohesió social”, lamenta Tomeu Martí, coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB). “A les Illes Balears tenim un territori petit amb gent vinguda d'arreu del món i l'escola és el que compensa la posició minoritària de la llengua catalana en molts àmbits”, hi afegeix Martí. El coordinador de l'OCB espera que, abans d'arribar a una “mesura tan dura i contundent” com és la vaga, el govern s'avingui a negociar i “a fer passos enrere”. Si no fos així, però, no té cap dubte que la comunitat educativa es mantindrà ferma en l'oposició a la llei de Bauzá. “Fins ara han donat mostres de ser gent sensata però molt dura en la lluita contra una normativa que va en contra dels interessos pedagògics”, segons assegura.
De moment, l'oposició al TIL no trontolla i, a banda dels centres de Maó, ja n'hi ha hagut d'altres que s'han negat a aplicar la norma, que liquida definitivament el model d'immersió lingüística en català. També s'ha donat el cas de moltes escoles i instituts que han intentat adaptar els seus projectes educatius i lingüístics a les directrius de la conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, però han topat frontalment amb l'oposició del consell escolar, que els ha tombat. Tot plegat, ha provocat la dimissió d'equips directius en bloc com ara els de l'institut Baltasar Porcel, d'Andratx, o el del Berenguer d'Anoia, a Inca.
LA DATA
LA FRASE
Bauzá dinamita el consens social i polític sobre la llengua
A diferència del País Valencià, on els governs del PP sempre han estat bel·ligerants contra la llengua catalana, a les Illes Balears, amb presidents del mateix color polític, la qüestió lingüística havia quedat bastant al marge de les disputes polítiques fins que, envalentit per les ànsies espanyolitzadores del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, el president José Ramón Bauzá ha trencat el tabú.
Oposició inesperada
El president balear no comptava, però, amb la forta oposició de la societat i, especialment, de la comunitat educativa. En primer lloc, amb la manifestació que es va fer a Palma el 25 de març del 2012, que va aplegar 50.000 persones a favor del català i, posteriorment, amb la mobilització dels mestres contra el Tractament Integrat de Llengües (TIL), que ha arribat al seu punt màxim amb la suspensió de sou i funcions dels tres directors rebels de Maó.
Incògnites
Ara, la gran incògnita és saber si els mestres, cansats de retallades en les condicions de feina i de sou, aguantaran aquesta pugna amb el govern o si Bauzá cedirà.