Sant Cugat i Cerdanyola també tenen carrers asfaltats amb amiant

Cap dels dos municipis té constància d'un problema derivat d'una prova pilot que va fer l'Estat en els anys vuitanta

L'Ajun­ta­ment de Cer­da­nyola va expli­car ahir que no té constància de la presència d'asfalt amb ami­ant. El regi­dor de Medi Ambi­ent, Rafael Bellido, va expli­car ahir que on sí que hi ha ami­ant és al subsòl d'alguns car­rers, ja que quan eren de terra s'hi tira­ven tros­sos d'ura­lita abans d'asfal­tar perquè fes­sin de dre­natge. Per això, l'Ajun­ta­ment aplica un pro­to­col espe­cial, per exem­ple, quan cal obrir una rasa o fer obres en un car­rer. De fet, l'any 2005 Cer­da­nyola va res­tau­rar el camí de Can Catà; l'accés al parc de Coll­se­rola en què Ura­lita va abo­car tones de ciment i ami­ant fa qua­ranta anys. L'Ajun­ta­ment de Sant Cugat del Vallès, per la seva banda, també va asse­gu­rar ahir que tam­poc no té constància de la presència d'ami­ant a l'asfalt.

Qui va aler­tar de la presència d'ami­ant en dife­rents car­re­te­res cata­la­nes va ser l'Ajun­ta­ment de Girona, el dijous, que en va detec­tar la presència després de fer les cales per ini­ciar una remo­de­lació a l'entrada de la ciu­tat pel car­rer de Bar­ce­lona. El con­sis­tori ha deci­dit sus­pen­dre les obres fins que no deci­deixi com les farà, i l'Estat va anun­ciar que faria una audi­to­ria per saber exac­ta­ment on es va abo­car el com­post amb ami­ant en la prova pilot del 1982.

Els efec­tes

L'asbes­tosi és una malal­tia pul­mo­nar produïda per la inha­lació d'ami­ant, la pols blanca que feia ser­vir l'empresa Ura­lita per a la fabri­cació dels seus pro­duc­tes. A Cer­da­nyola del Vallès, Ura­lita va tan­car les por­tes el 1997 després de 90 anys d'acti­vi­tat inin­ter­rom­puda. Segons el pneumòleg Josep Tarrés, el seu lle­gat més trist són més de 600 pos­si­bles afec­tats que con­vi­uen o han con­vis­cut amb una afecció pul­mo­nar que en els casos més greus pot aca­bar amb un càncer de pleura.

El pri­mer cas demos­trat d'un tre­ba­lla­dor afec­tat per l'ami­ant a Cer­da­nyola cor­res­pon a l'any 1970, i el pri­mer cas d'un malalt pas­siu és del 1977. Va ser un veí de la fàbrica d'Ura­lita que va morir d'un càncer de pleura, un dels efec­tes més greus de l'ami­ant. La seva dona va pre­sen­tar una denúncia con­tra Ura­lita però, com que ell no havia estat tre­ba­lla­dor de la fàbrica, la va per­dre.

L'any 2004 es va cons­ti­tuir l'Asso­ci­ació d'Afec­tats per l'Ami­ant de Cer­da­nyola i Ripo­llet, que té uns 500 mem­bres entre tre­ba­lla­dors, fami­li­ars i veïns. L'enti­tat lluita perquè Ura­lita assu­meixi la seva res­pon­sa­bi­li­tat. No va ser, però, fins al 2007 que per pri­mera vegada a l'Estat el Tri­bu­nal Suprem va rati­fi­car una sentència de l'Audiència de Bar­ce­lona que con­dem­nava l'empresa Ura­lita a indem­nit­zar amb 45.867 euros la vídua d'un tre­ba­lla­dor de la fàbrica pels danys oca­si­o­nats per l'ami­ant. L'asso­ci­ació d'afec­tats va pre­sen­tar també una demanda als jut­jats de Madrid con­tra l'empresa Ura­lita per recla­mar-li una indem­nit­zació de 5,4 mili­ons per a les 47 per­so­nes que, sense haver tre­ba­llat mai a la fàbrica de Cer­da­nyola, han estat afec­ta­des per malal­ties pro­vo­ca­des per l'ami­ant. El mes de juny d'aquest any el jut­jat social número 3 de Saba­dell va dic­tar tres sentències que obli­guen Ura­lita a indem­nit­zar tres extre­ba­lla­dors, dels quals dos ja són morts i un està malalt, perquè no va com­plir la nor­ma­tiva de ris­cos labo­rals.

Un producte mineral altament tòxic i prohibit des del juny del 2002

L'amiant és un producte mineral de gran durabilitat i de cost reduït que es troba de manera natural en formacions rocoses d'arreu del món. Les seves característiques van propiciar que fos un material utilitzat durant anys en la indústria i la construcció, fins que, atesa la seva perillositat, a l'Estat espanyol se'n va prohibir l'ús, la producció i la comercialització mitjançant l'ordre del 7 de desembre del 2001, que va entrar en vigor el 14 juny del 2002. L'exposició a la pols o fibra d'amiant posa en perill la salut dels treballadors que el manipulen i pot provocar malalties pulmonars com ara càncer de pleura, càncer de pulmó i asbestosi o fibrosi pulmonar. Segons els experts, la patologia per amiant és la segona malaltia respiratòria laboral després de l'asma. L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC en anglès) té classificades totes les fibres d'amiant com a «cancerígenes per als humans». No es coneix cap nivell d'exposició que no sigui perillós. I com que els períodes de latència són molt llargs, és difícil provar que la causa de la malaltia sigui l'exposició a l'amiant. Les principals malalties associades a l'exposició de l'amiant són: mesotelioma o càncer de pleura, càncer de pulmó i asbestosi.

L'extracció de l'asfalt serà cara i lenta

MAR VICENTE

L'extracció de l'asfalt contaminat amb amiant que s'ha detectat al carrer de Barcelona, de Girona, serà costosa econòmicament i comportarà un tractament molt lent i complicat. Així ho preveuen tant l'Ajuntament gironí com les empreses especialitzades consultades per aquest diari, que avancen que s'haurà de fer un pla detallat del procés que se seguirà per retirar tot el material que surti dels gairebé dos quilòmetres de carrer afectats. I el motiu d'aquesta complicació són les mesures de seguretat que s'han de prendre per evitar que es desprenguin partícules d'amiant quan es manipuli l'asfalt.

Però, quines són les mesures que cal prendre? Segons expliquen les fonts de la consultora Fibrecount Iberica SL, que s'encarrega de fer assessorament en projectes de retirada d'amiant, les feines per treure l'asfalt del carrer obligaran a buscar maneres per evitar que es faci pols durant les obres, ja que és llavors quan l'amiant és perillós per a la salut de les persones, i fins i tot pot provocar càncer. Per això, des d'aquesta empresa s'assegura que una de les mesures de protecció que habitualment s'aplica en aquests casos és la instal·lació d'una mena de cúpula que evita que la pols surti a l'exterior. En un extrem de la qual, a més, s'hi posa un sistema d'aspiració que xucla les partícules contaminades i treu l'aire purificat per l'altre costat a través d'uns filtres especials. Aquesta cúpula es pot anar traslladant al llarg de l'obra i hi poden estar els treballadors i també la maquinària necessària. En tot cas, el procés va acompanyat sempre d'uns monitors que marquen a l'empresa la qualitat de l'aire.

Dos sistemes diferents

Pel que fa al procés exacte d'extracció, les empreses recomanen que es treballi sempre amb humitat, mullant la zona afectada. A més, en la majoria d'aquests casos es posa un material plàstic sobre l'asfalt o bé un producte químic –que els experts anomenen «líquid encapsulant»– i que serveix per treure el material compactat en blocs grans sense que calgui esmicolar-lo. Un cop extrets, els residus es portaran fins a l'únic abocador controlat de residus perillosos, que està situat a Castellolí (Anoia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.