L'Ajuntament de Banyoles vol esbrinar si hi ha amiant o no en algun dels carrers de la ciutat

Ho havia demanat el grup d'ICV a propòsit del cas descobert a Girona

Men­tre s'espera que el Minis­teri de Foment faci pública la llista dels llocs de la demar­cació en què es va fer ser­vir ami­ant, en alguns muni­ci­pis creix la incer­tesa de si el seu subsòl conté aquest mate­rial alta­ment tòxic. Ahir al matí, ICV de Banyo­les va eme­tre un comu­ni­cat dema­nant a l'equip de govern (CiU i PSC) que esbrinés si la ciu­tat n'estava afec­tada. Al cap de poc, el regi­dor de Via Pública, Lluís Cos­ta­be­lla (CiU), va dir que efec­ti­va­ment l'estudi es duria a terme. «A hores d'ara –va pun­tu­a­lit­zar– a l'Ajun­ta­ment no ens consta que se'n fes ser­vir, però caldrà con­fir­mar-ho.»

Les matei­xes empre­ses?

A par­tir de dilluns –un nom­bre impor­tant de tècnics de la casa es rein­cor­po­ra­ran a la feina– l'Ajun­ta­ment revi­sarà la docu­men­tació de la dècada del 1980 per saber quins car­rers van ser asfal­tats en aque­lla època i qui­nes empre­ses van fer els tre­balls. Es dóna la cir­cumstància que les empre­ses que van asfal­tar ara fa vint-i-cinc anys el car­rer de Bar­ce­lona de Girona (on es va des­co­brir aquesta pro­blemàtica, fa tot just uns dies) esta­ven radi­ca­des a la comarca del Pla de l'Estany i solien tre­ba­llar habi­tu­al­ment a Banyo­les.

Pot arribar a provocar càncer

R. E

L'exposició a la pols o a la fibra d'amiant posa en perill la salut dels qui el manipulen i pot provocar malalties pulmonars com ara càncer de pleura o mesotelioma, càncer de pulmó i asbestosi o fibrosi pulmonar, segons els experts. La seva incidència és tan important que està considerada la segona malaltia respiratòria laboral després de l'asma. L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) té classificades totes les fibres d'amiant com a «cancerígenes per als humans» i no es coneix cap nivell d'exposició que no sigui perillós. Tot i així, sovint és costós establir una relació de causa i efecte entre l'amiant i la malaltia, perquè aquesta no es manifesta fins al cap de força temps. L'amiant –un mineral que es troba arreu del món i que resulta barat d'extreure– s'ha fet servir durant dècades en la indústria i la construcció, fins que es va constatar la seva perillositat i se'n va prohibir l'ús. A l'Estat espanyol la prohibició de produir-lo, comercialitzar-lo i fer-lo servir ve del mes de juny del 2002.

Una prova pilot de la qual se'n sap ben poc

R. E

La utilització d'amiant en l'asfaltatge realitzat a Girona l'any 1982 responia a una prova pilot decidida per l'Estat espanyol i aplicada en determinades obres executades pel llavors Ministeri d'Obres Públiques. Això ho va explicar el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, un cop destapat el cas del carrer de Barcelona. També va dir que no només s'havia fet l'experiment a Girona sinó en altres llocs de la demarcació: la Bisbal i Palamós. Però podria ser que la llista fos més llarga, encara que no gaire més, segons Francisco-Busquets. Per deixar clar el lloc on es va aplicar amiant, el ministeri està elaborant un inventari que ha de servir perquè abans d'escometre unes obres –com en el cas del carrer de Barcelona de Girona– se sàpiga amb certesa si apareixerà amiant.

Sorpresa

L'alcalde de la Bisbal i l'alcaldessa de Palamós han reconegut que tenen poca informació sobre l'aplicació d'amiant en els seus carrers. El primer, Lluís Sais, en declaracions a El Punt, just després d'assabentar-se del problema a través de la premsa, va manifestar: «És la primera notícia que en tinc. No ho sabia. Ningú me n'havia informat.» La segona, Maria Teresa Ferrés, sí que estava al corrent de la prova pilot a Palamós però, segons va dir, l'Ajuntament està pendent encara de saber quin tram exactament és l'afectat.

AMSA, l'empresa que va fer l'asfaltatge de Girona el 1982, no disposa de documentació sobre els llocs on es va aplicar l'amiant. Els seus directius han recordat que en aquell moment era permès i que no va ser fins a l'any 2002 que se'n va prohibir l'ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.