Societat

Societat

Fent el poble entre tots

Una brigada de voluntaris que s'està consolidant a Fontcoberta amb una vintena de persones enllesteix dos projectes municipals

Amb les primeres accions volen valorar el patrimoni arquitectònic i natural

Allà on no s'arriba amb diners, s'hi arriba amb l'ajuda des­in­te­res­sada de la gent. Aquest podria ser el lema de la Bri­gada de Volun­ta­ris que s'ha cons­tituït a Font­co­berta, gràcies a la qual s'estan tirant enda­vant uns tre­balls que pro­ba­ble­ment no podria assu­mir un con­sis­tori que, com tots, en qüestió de diners ha de filar molt prim.

Al marge de cui­dar-se del man­te­ni­ment i les repa­ra­ci­ons sen­zi­lles d'alguns equi­pa­ments, el grup –esta­bi­lit­zat a l'entorn de 20 per­so­nes, de totes les edats i tant nou­vin­guts com gent de Font­co­berta de tota la vida– està enlles­tint dos pro­jec­tes d'enver­ga­dura: una ruta senya­lit­zada per conèixer el patri­moni arqui­tectònic i natu­ral del muni­cipi (esglésies, cases de pagès, fonts o les cèlebres alzi­nes recla­ma­do­res) i el con­di­ci­o­na­ment de la platja d'Espo­lla i el seu entorn, l'espai decla­rat d'interès natu­ral cone­gut sobre­tot pels seus Tri­ops (uns crus­ta­cis molt sin­gu­lars que nei­xen a l'estany inter­mi­tent d'Espo­lla).

La idea de la bri­gada va sor­gir l'any pas­sat quan l'Ajun­ta­ment va plan­te­jar la con­veniència d'apro­fi­tar els atrac­tius del muni­cipi per fomen­tar el turisme. “Per un cos­tat –argu­menta l'alcalde, Joan Estar­ri­ola, que sol par­ti­ci­par en les fei­nes de la bri­gada– en els dar­rers anys s'han obert una sèrie d'esta­bli­ments, com cases rurals, que supo­sen una cin­quan­tena de llocs de tre­ball, sense comp­tar els indi­rec­tes en res­tau­rants i boti­gues; i de l'altra, un patri­moni magnífic”. De reu­ni­ons amb veïns, va sor­gir la pro­posta de crear la ruta i, a més, con­di­ci­o­nar-la amb volun­ta­ris. “El que és paleta fa obres; el que sap d'informàtica ela­bora els mapes; un altre hi aporta els seus conei­xe­ments de fus­te­ria; els mate­ri­als també ens els cedei­xen...”, explica Estar­ri­ola, satis­fet de la res­posta dels veïns. Gràcies a les este­sa­des per con­di­ci­o­nar camins –asse­nyala– s'ha redes­co­bert el sor­ti­dor de la Mare de Déu de la Font, invi­si­ble durant dècades sota la vege­tació. En el cas de la platja d'Espo­lla es compta també amb la col·labo­ració d'alum­nes de l'Escola d'Art d'Olot, que s'han cui­dat de dis­se­nyar les repro­duc­ci­ons, en for­migó i de grans dimen­si­ons, d'algu­nes espècies d'interès.

Si no surt cap entre­banc, a la pri­ma­vera esta­ran aca­ba­des totes dues obres, cal­cu­len a l'Ajun­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.