maresme
Mataró aprova un pressupost de 140 milions marcat pel deute del Rengle
Les abstencions de PP, PSC i ICV-EUiA permet a CiU tirar endavant els comptes municipals i els mateixos partits donen el vistiplau a l'acord amb FCC
Educació, deute públic i seguretat, les àrees amb més partida
“Aquest no és el pressupost que faríem, peró és el que hi ha”. Les paraules són del líder del PP a l'Ajuntament de Mataró, José Manuel López, però van ser compartides per la majoria de grups de l'Ajuntament que amb el seu vot positiu o amb la seva abstenció van acabar donant suport ahir a uns comptes municipals pel 2014 que pugen a 140 milions d'euros, però on la inversió fora de la despesa habitual és pràcticament inexistent. Malgrat que els números augmenten un 15% respecte al 2013, el pressupost de la capital del Maresme està plenament condicionat tant pel cost de fer funcionar l'administració i la ciutat dia a dia com pel deute que arrossega el consistori i que, segons defensa el regidor d'Hisenda, Ramon Reixach (CiU) es vol rebaixar aquest any de 261 milions a 238.
Reixach va confirmar que els ingressos pujarien aquest any gràcies als impostos directes, però també va destacar que cadascun dels euros invertits en despesa “tenen un marcat caràcter social”. En aquest sentit, va explicar que les àrees que disposaran de més partida són Educació (20 milions); Deute Públic (18 milions); recollida i tractament de la brossa i neteja viària (10 milions) i Benestar Social (8,2 milions). La partida de Medi Ambient i Jardins ha estat la que ha patit una rebaixa més alta i s'ha quedat en 4,8 milions. En el discurs final de l'alcalde, Joan Mora (CiU), el missatge s'ha reafirmat: “És el pressupost més social que som capaços de fer”.
Oposició dividida
La CUP, ICV-EUiA i PxC han mostrat amb contundència el seu desacord davant d'uns números que han qualificat de “pobres, poc socials i covards”. Per Xavier Safont-Tria, de la CUP “són uns números consagrats a la tirania del deute, sense cap benefici per a la ciutat i que no estan al costat dels interessos de la ciutat”. El portavei d'ICV-EUiA, Esteve Martínez va insistir que el pressupost de Mataró pel 2014 són un reflex de la realitat d'una crisi “que està pagant aquell que noi l'ha creat”. “Trobem a faltar incentius econòmics per a les empreses i els emprenedors, sobretot per a les del tercer sector”, va assenyalar. Per Mònica Lora, de PxC “la política de del govern de CiU és continuista i covard perquè no s'atreveix a suspendre partides que no són vitals”.
Tant el PP com el PSC van aplanar el camí a CiU amb la seva abstenció al pressupost. José Manuel López va recordar que eren uns números “marcats per dos plans d'ajust” i que el seu partit feia un exercici de “possibilisme”. Des de les files del PSC, Montserrat López va reconèixer la feina del govern encapçalat per Mora i el va esperonar a continuar “mantenint el diàleg amb l'oposició, perquè nosaltres donem un vot de confiança, però mantindrem l'exigència en el seu compliment”.
L'acord amb FCC, sense entrebancs
El que havia de ser el punt estrella del debat del ple, l'aprovació del conveni amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) pel deute de l'edifici del Rengle es va resoldre amb rapidesa, en part per l'estricte control del temps atorgat a cada partit. Tot i això, PSC, PP i ICV-EUiA van votar favorablement al conveni presentat per CiU que resol, si tot es compleix segons el previst, un dels pitjors maldecaps per la ciutat. PxC i la CUP van votar en contra. L'alcalde va assegurar que l'acord permet “acabar amb l'espasa de Damocles que ens amenaça”. Joan Mora va recordar que feia dos anys que es negociava amb l'empresa i va lloar “la paciència de sant” de la constructora. Finalment va assenyalar que la decisió permet “deixar un deute als futurs consistoris encarrilat i assumible”