maresme
Mataró suma un nou crèdit de 6,9 milions d'euros per poder pagar proveïdors
El govern de CiU tira endavant el pla d'ajust gràcies als vots del PP i a l'abstenció del PSC i ICV-EUiA
La Generalitat només reconeix una factura de prop d'1 milió d'euros dels 7,8 compromesos
Mataró ha aprovat aquest vespre la revisió del pla d'ajust que permet acollir-se al nou decret de pagament de proveïdors establert per l'Estat. En concret, l'Ajuntament demanarà un crèdit a llarg termini al 5,5% per valor de 6,9 milions d'euros a l'InInstitut de Crèdit Oficial (ICO) que haurà de tornar en deu anys. Inicialment, a juny d'aquest any, el deute pendent amb els proveïdors pujava a 9,5 milions., però el consistori ha pagat o ha pogut pagar 1,6 milions. Tal i com ha explicat el regidor responsable de l'àrea d'Economia, Ramon Reixach (CiU), dels 7,9 milions restants la Generalitat ha acabat reconeixent un milió d'euros de deute amb l'Ajuntament i la xifra final de crèdit s'ha vist reduïda a 6,9. Tot i això, el regidor ha recordat que el govern català tenia reconegut amb el consistori mataroní un deute de 7,8 milions però com que no havien estat pressupostats en els seus comptes no els reconeix. L'objectiu final del decret és rebaixar l'actual període de pagament de factures de l'Ajuntament, que és de 120 dies a 60 dies.
Malgrat que el resultat final de la votació ha donat carta blanca a l'aprovació del pla d'ajust, i del pla de sanejament que porta incorporat, l'oposició en bloc no ha perdur l'oportunitat de carregar contra el que consideren una mala gestió de l'actual equip de govern. Des de la CUP, Xavier Safont-Tria ha reiterat que en aquest tipus d'operacions “que acaben afectant l'economia dels mataronins l'única que guanya és la banca cobrant uns interessos abusius”. Esteve Martínez, d'ICV-EUiA, ha exigit a l'alcalde Joan Mora que reclami al govern català “totes les inversions a què es va comprometre i amb les que Mataró comptava en matèria d'Ensenyament, Benestar Social i Territori”. La portaveu de PxC, Mònica Lora, ha assegurat que la seva formació tenia propostes per millorar l'endeutament de l'Ajuntament.
Des del PP, Jose Manuel López, ha volgut aclarir que l'aprovació de la revisió del pla d'ajust no condicionava la pròrroga del pressupost municipal. Un cop confirmat que no seria així per part de l'interventor de l'Ajuntament, López ha dit que el tipus d'interès que el consistori pagarà a l'ICO no el trobaria en el mercat privat de la banca i ha aprofitat per criticar que la imatge de situació crítica en les finances municipals donada des del govern de CiU “no afavoreix la imatge de la ciutat”. Finalment, primer la regidora socialista Montse López i seguidament Joan Antoni Baron han retret a l'alcalde “la manca absoluta de diàleg i d'acció de govern i la falta d'iniciativa política”. Baron ha insistit que el govern local en minoria ha de buscar el consens amb la resta de forces i ha criticat el que considera un desgavell en el sí de la formació de CiU dins el consistori. “Això sembla La Verbena de la Paloma”, ha ironitzat.
La patata calenta de Fomento
La coneguda factura de 21,6 milions d'euros de l'Ajuntament de Mataró deu a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas per l'edifici del Rengle no entra en el pla d'ajust definitivament perquè el decret de proveïdors no ho permet. Les negociacions entre la constructora i el consistori per eixugar el deute no han arribat a cap acord i la firma, segons ha explicat l'alcalde, amenaça amb portar el cas als tribunals i denunciar tant als responsables de l'empresa pública Pumsa com als càrrecs polítics. Joan Mora ha especificat que segons les condicions del contracte que es va signar en el seu moment cada mes la factura suma 108.000 més en concepte d'interessos. Un fet que a dia d'avui ha fet engreixar el deute per sobre dels 25 milions d'euros.