Comença la campanya solidària de recollida de medicaments
La iniciativa, que busca productes mèdics bàsics sense recepta, estarà en marxa fins el 15 de febrer
Unes 280 farmàcies de tot Catalunya participen en el projecte, que compta amb més de 300 voluntaris
El Banc Farmacèutic ha engegat aquest dissabte la 7a campanya de recollida de medicaments que es repartiran a les persones més necessitades del país a través de diferents entitats d'acció social del territori. Gairebé 280 farmàcies catalanes s'han sumat a la iniciativa amb 329 voluntaris que han d'aconseguir la donació de gairebé 20.000 medicaments. La campanya es fa arreu de Catalunya i altres punts de l'estat espanyols fins el 15 de febrer. Durant tota la setmana vinent es podran donar medicaments sobretot productes bàsics que no entren per la seguretat social com productes de cura, xarop per la tos o sobres contra la grip.
Medicaments bàsics i necessaris
En principi, s'espera recollir més de 1.500 medicaments. Tal i com ha explicat una voluntària, l'Anna Gonzàlez, cada una de les entitats socials han escollit un llistat de medicaments que creien més necessaris. Llavors, el Banc Farmacèutic ha repartit aquesta llista per les diverses farmàcies i en cada un dels establiments es podia adquirir determinats productes a preu de mercat. A grans trets, la majoria de les associacions demanaven antisèptics, desinfectants, analgèsics, antiinflamatoris, material com tiretes o gases per realitzar petites cures, mucolítics, complexes vitamínics, medicaments per combatre refredats, laxants i productes oftalmològics.
Ampli suport de la ciutadania
Gairebé totes les farmàcies adherides a la jornada han creat un altell o una zona especial perquè els clients poguessin adonar-se de la campanya i hi poguessin participar d'una forma fàcil. Al mateix temps, els voluntaris - repartits en cada una de les farmàcies- ajudaven els ciutadans a l'hora d'escollir. “Jo sóc voluntària de Càritas i em sembla que la jornada és una gran iniciativa, considero que es una bona forma de passar el meu temps lliure i treu de mi una part valenta com és aturar a la gent pel carrer i demanar que participin. Una cosa que potser en àmbit personal no faria mai”, ha explicat la voluntària Gonzàlez que es trobava a la farmàcia Simon Bombí de Girona.
“La gent desconeix bastant la campanya però un cop els expliques de què es tracta, gairebé tothom hi col·labora”, explicava una altra voluntària, la Rosa, a la farmàcia Ciurana situada al carrer Migdia de la capital gironina. “Ens hem trobat amb situacions excepcionals com per exemple el fet que una persona que té pocs recursos no dubta a l'hora de participar en la campanya, es bolquen”, ha assegurat la voluntària i membre dels Manaies de Sant Daniel.
A les comarques gironines, un total de 46 farmàcies s'han adherit a aquesta campanya solidària on hi participen 40 voluntaris de diverses entitats i associacions de la demarcació. En total, els medicaments recollits es destinaran a les següents vuit entitats socials: l'Associació de Dentistes Solidaris de Girona, Cáritas Diocesana de Girona, la Creu Roja de Girona, la Fundació Altem, la Fundació privada Astronis, la Fundació privada Ramon Noguera, Ides Girona i Llar Oxalis.
A la ciutat de Lleida també s'han començat a recollir medicaments en tres farmàcies de la ciutat, en una campanya que espera assolir el mateix èxit que el Banc dels Aliments. Segons ha explicat la voluntària Mònica Vicens, “la comparativa amb el banc dels aliments és la millor eina per promocionar aquesta campanya”. La farmàcia Sabaté, ubicada al barri de la Bordeta, és el segon any que hi participa. La seva titular, Carmen de Villalonga, ha destacat el paper del Banc Farmacèutic, que actua “com si fos la ONG de les farmàcies” amb el suport d'entitats com Càritas, la Creu Roja o diversos laboratoris farmacèutics.