Societat

La venjança sobre el paper

La secció ‘Fantasmones rojos' del diari ‘Solidaridad Nacional' es va acarnissar amb els polítics republicans i els intel·lectuals catalans, amb calúmnies de tota mena

El director de la secció‘Fantasmones rojos' era Miguel Utrillo Vidal, fill del cèlebre pintor modernista
Un llibre d'Eulàlia Pérez Vallverdúrecull tots els articles d'aquesta secció de ‘Solidaridad Nacional'

Les armes dels ven­ce­dors de la Guerra Civil no només van ser de foc. La ploma dels peri­o­dis­tes adep­tes al règim fran­quista va esde­ve­nir una arma hàbil de la pro­pa­ganda ideològica fran­quista, que en alguns casos va arri­bar a ser espe­ci­al­ment cruel i injusta. La guerra con­ti­nu­ava a les pla­nes dels dia­ris.

Una de les pla­ta­for­mes que els fei­xis­tes van trans­for­mar en una maquinària furi­bunda con­tra els vençuts va ser el diari Soli­da­ri­dad Naci­o­nal, que es va començar a publi­car el 14 de febrer del 1939 a Bar­ce­lona, sota el subtítol Dia­rio de la revo­lución naci­o­nal-sin­di­ca­lista. Era l'òrgan ofi­cial de la Falange, tal com va que­dar espe­ci­fi­cat a par­tir de les edi­ci­ons del 1940. La capçalera del nou diari era el fruit de la con­fis­cació del set­ma­nari i òrgan de premsa pro­le­tari Soli­da­ri­dad Obrera, del qual només van sor­tir tres números poc abans de l'esclat de la guerra.

La “Soli” va tenir al prin­cipi de la sor­tida al car­rer una difusió nota­ble –va pas­sar de 12.000 a 100.000 exem­plars ràpida­ment– però aquesta bona audiència tenia trampa, ja que, segons explica Jaume Fabre en el seu lli­bre Peri­o­disme uni­for­mat, tots els depar­ta­ments de l'admi­nis­tració s'hi van subs­criure. Per aca­bar-ho d'ado­bar, bars i per­ru­que­ries d'homes van adqui­rir la subs­cripció del diari coac­ci­o­nats, no fos cas que hi hagués con­seqüències.

Soli­da­ri­dad Naci­o­nal va estar al ser­vei dels ven­ce­dors des del pri­mer dia. L'adoc­tri­na­ment era abso­lut des de les seves pla­nes i de fet el diari, que va can­viar diver­ses cops de nom, es va publi­car dins de l'ano­me­nada “premsa del Movi­mi­ento” fins al 1979 amb col·labo­ra­dors, en les seves últi­mes eta­pes, com Enri­que Rubio, Robert Sala­dri­gas i Manuel Vázquez Mon­talbán.

Però els pri­mers dos anys del diari, en el moment més dur de la post­guerra, s'hi va incloure una secció que s'empor­tava la palma per ten­den­ci­osa i men­ti­dera. Fan­tas­mo­nes rojos era un apar­tat que es publi­cava a la plana 3 del diari (per tant, en un espai des­ta­cat de la publi­cació) dedi­cat a un per­so­natge relle­vant de la República. D'entrada, sem­blava un sim­ple retrat però res més lluny de la veri­tat. La secció s'omplia amb una llista ter­ri­ble d'impro­pe­ris i insults cap als pro­homs repu­bli­cans i de manera força acar­nis­sada cap a per­so­nat­ges de la intel·lec­tu­a­li­tat cata­lana que havien des­ta­cat per com­pro­me­tre's espe­ci­al­ment amb la llen­gua i la cul­tura del país. De fet, el títol de la secció ja ho diu tot. Els arti­cles de Fan­tas­mo­nes rojos van ser reco­llits el 2010 per la filòloga Eulàlia Pérez Vall­verdú, en el lli­bre Fan­tas­mo­nes rojos. La ven­jança falan­gista con­tra Cata­lu­nya (1939-1940), publi­cat per A Con­tra­vent.

El cre­a­dor i direc­tor de la secció, Miguel Utri­llo Vidal, va bate­jar la secció amb aquest títol per emfa­tit­zar el to de gui­nyol que pre­te­nien els seus autors. En l'arti­cle dedi­cat al con­se­ller de la Gene­ra­li­tat Joan Como­rera, Utri­llo jus­ti­fi­cava el terme fantasmón: “Cada uno de ellos, en su género, podría ofre­cerse como pro­to­tipo del fan­tasmón gro­tesco y fofo, de la mari­o­neta que ignora los hilos de su pre­ca­ria i mecánica exis­ten­cia.”

Però per enten­dre millor el tarannà de Fan­tas­mo­nes rojos val la pena atu­rar-se un moment en la per­so­na­li­tat de Miguel Utri­llo Vidal, un per­so­natge que no havia tri­om­fat gaire en la seva pro­fessió durant els anys de la República.

Utri­llo era fill del pin­tor moder­nista del mateix nom, amic de Ramon Casas i San­ti­ago Rusiñol, pro­mo­tor de les Fes­tes Moder­nis­tes i del Cau Fer­rat i del Palau Mari­cel de Sit­ges i un dels per­so­nat­ges assi­dus d'Els Qua­tre Gats. L'espe­rit d'aquest artista típica­ment moder­nista i bohemi, si més no durant la seva joven­tut a prin­cipi de segle, tenia ben poc a veure amb el seu fill peri­o­dista de caràcter res­sen­tit.

Eulàlia Pérez Vall­verdú asse­gura que Utri­llo Vidal va arri­bar a par­ti­ci­par com a tes­ti­moni de càrrec en pro­ces­sos de depu­ració con­tra per­so­na­li­tats com el mateix Joa­quim Folch i Tor­res. Com a fill d'un per­so­natge tan impor­tant de l'art català, el peri­o­dista era bon conei­xe­dor dels intel·lec­tu­als d'aquí i odi­ava espe­ci­al­ment els més com­pro­me­sos amb la causa repu­bli­cana, com ara Pau Casals, Pom­peu Fabra, Eugeni Xam­mar i Antoni Rovira i Vir­gili.

Els autors de Fan­tas­mo­nes rojos con­si­de­ra­ven que tots els mals de la República, que havien conduït de manera ine­xo­ra­ble i pel bé de la pàtria espa­nyola a la Guerra Civil, venien en part de for­ces fora­nes, el famós con­tu­ber­nio jude­o­masónico comu­nista, però els autors de la secció van tenir una espe­cial fixació amb el cata­la­nisme. Aquesta és una cons­tant en la majo­ria d'arti­cles de la secció. Com apunta Eulàlia Pérez Vall­verdú, “el cata­la­nisme és la gran bèstia negra del naci­o­na­lisme espa­nyol, i si hem de fer cas del con­junt d'arti­cles publi­cats a Fan­tas­mo­nes rojos, l'hauríem de con­si­de­rar res­pon­sa­ble, entre altres “crims”, de la “sovi­e­tit­zació” d'Espa­nya, de la des­in­te­gració de “la uni­dad de des­tino en lo uni­ver­sal” i de les essències pàtries, i, en con­seqüència, de l'esclat de la Guerra Civil”.

La llista de sub­jec­tes que van ser vícti­mes dels insults i bar­ro­e­ries de la secció, amb un estil fre­gant la gro­lle­ria i un voca­bu­lari d'allò més absurd, va ser llarga. Evi­dent­ment els dos pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat, Fran­cesc Macià i Lluís Com­panys, van ser dels més vili­pen­di­ats.

Com ja hem dit, els per­so­nat­ges de la vida cul­tu­ral cata­lana van ser sovint pro­ta­go­nis­tes massa des­ta­cats de la secció. A més dels ja esmen­tats, hi van aparèixer Josep Gudiol, Car­les Riba, Lluís Nico­lau d'Olwer, Gabriel Alo­mar, Pere Coro­mi­nas i la mateixa Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes.

En la secció Miguel Utri­llo Vidal va arri­bar a donar les gràcies a la “revo­lución rojo-sepa­ra­tista” perquè, segons ell, havia ser­vit “para que los fan­tas­mo­nes se qui­ta­sen defi­ni­ti­va­mente la careta y las per­so­nas hon­ra­das supi­e­sen a qué ate­nerse”.


L'inici de la dic­ta­dura


Capítol 90



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.