Societat

El canal Xerta-Sénia no reuneix prou regants per posar-se en funcionament

La comunitat de regants reclama consens a les Terres de l'Ebre per impulsar una infraestructura “vital”

UP diu que l'obra hauria de ser entubada

Les obres del primer sector del canal de regadiu Xerta-Sénia, als termes municipals de Xerta, Aldover i els Reguers (Tortosa), estan acabades però no es posen en funcionament per falta de pagesos interessats. “No hem aconseguit els regants que caldria per posar en marxa el projecte, però estem fent reunions als pobles i entrevistant-nos amb possibles regants”, ha explicat el president de la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia, Lluís Cortiella, sense especificar quants regants es necessiten perquè sigui viable, ni quants s'hi han afegit fins ara. “Un 50% de la superfície s'hi hauria de sumar”, s'ha limitat a dir.

Pel que fa al cost de l'aigua, l'adhesió al reg costarà inicialment 1.800 euros per hectàrea en cas de ple reg i 1.231 euros per hectàrea en el reg de suport. Una vegada l'aigua arribe a la finca, les despeses estimades són de 130,17 euros per hectàrea, el terme fix, i 9 cèntims d'euro el metre cúbic, el terme variable. Quan el projecte es complete, és a dir, quan abaste les 16.480 hectàrees, el cost pujarà a 2.436 euros per hectàrea.

L'aigua del canal podria arribar per decantació a una part de Roquetes i Vinallop (on falta construir les basses de regulació) i s'ampliaria així el cens. Així, l'objectiu de la comunitat de regants és posar en marxa el reg i estan convençuts que una vegada en funcionament s'incrementarà la demanda. “Amb una gran demanda pressionaríem l'administració perquè construeixi els 18 quilòmetres de canal que falten i on hi haurà més pagesos interessats”, ha manifestat Cortiella. Però el president de la comunitat de regants sosté que les crítiques de la Plataforma en Defensa de l'Ebre cap al projecte hi resten adhesions. “Això no és un transvasament, és una infraestructura vital per al territori i repercutirà en el seu desenvolupament. Tothom hauria de defensar de forma activa el Xerta-Sénia”, ha dit Cortiella.

LA XIFRA

1.800
euros per hectàrea
és el cost de l'adhesió al regadiu Xerta-Sénia en el cas de ple reg i 1.231 en el reg de suport

LA FRASE

El Xerta-Sénia no és un transvasament, és una infraestructura vital per a les Terres de l'Ebre
Lluís Cortiella
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DEL XERTA-SÉNIA

“No han fet cas als pagesos”

El coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, és crític amb el projecte. “S'ha fet una inversió de 100 milions d'euros sense tenir en compte les peticions dels pagesos”, ha lamentat Montesó, que recorda que des de l'inici UP va reclamar que l'obra fos entubada i no un canal obert. “Ja coneixem la problemàtica d'un canal obert: acumulació d'algues, brutícia, etcètera, però no ens van fer cas”, conclou Montesó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.