Societat

El club dels cívics

La plataforma CiviClub premia les actituds solidàries i sostenibles dels ciutadans recompensant-los amb punts que es bescanvien per ofertes culturals i altres productes

12.000 usuaris ja s'han unit a aquest projecte, que vol arribar al mig milió de socis d'aquí a tres anys, i ja compta amb més de trenta entitats col·laboradores

Es pot fer negociamb un impacte positiu en la societat, defensa l'ideòleg del projecte

Que més persones facin coses que causin un impacte positiu en la societat. Aquesta és la missió de la jove plataforma CiviClub, una iniciativa que pretén premiar les actituds sostenibles i solidàries dels ciutadans. Tot això, a través d'un joc de bescanvi de punts, anomenats civis, que s'obtenen a l'hora d'actuar en bé de la societat, des de donar sang fins a anar amb bicicleta, i que es canvien per ofertes culturals i d'oci, com ara descomptes per al teatre o el cinema, o per productes que van des d'altaveus per a l'ordinador fins a una cistella de productes ecològics.

Amb quatre mesos de vida a la ciutat de Barcelona i 12.000 socis, marca que esperaven assolir en un any, la iniciativa neix al cap d'un jove mataroní, Toni Tió, que n'és el director general. I com totes les bones històries, la idea neix a partir d'una casualitat. Una visita a la seva germana als Estats Units, un trajecte en metro i un article al New York Times. El text parlava de Recycle Bank, un projecte que tracta de fomentar el reciclatge i obtenir premis com a recompensa implantat amb èxit als Estats Units. De la lectura d'aquest article ja en fa quatre anys, i en fa gairebé dos que l'embrió de CiviClub creix fins a consolidar-se en el que és actualment. “Ha valgut la pena tot aquest temps”, comenta Tió i, amb un reconegut optimisme, explica que l'objectiu és “arribar als 100.000 socis d'aquí a un any i al mig milió en tres, a tot l'Estat espanyol”. Les dues úniques condicions per ser soci de CiviClub són ser major de 16 anys i haver-se registrat, gratuïtament, al seu lloc web www.civiclub.org.

Actualment, compten amb convenis de col·laboració amb dos ajuntaments catalans, el de Barcelona i el de Pineda de Mar, i pretenen arribar a acords amb altres ajuntaments de Catalunya i també de l'Estat espanyol. “Fins ara es multava l'incivisme, i CiviClub vol capgirar aquesta idea i premiar el civisme”, comenta Tió. Per això, “són clau els acords amb els ajuntaments i amb empreses de base social”, afegeix el director de l'organització.

“El club de les persones cíviques”, com s'anomenen ells mateixos, va rebre la primera empenta des de l'Ajuntament de Pineda de Mar, on van començar a implantar el projecte fa gairebé dos anys i, com si es tractés d'una prova pilot, en van observar el funcionament.

Però perquè CiviClub pogués començar a caminar, el projecte, després de topar amb les altes barreres d'accés als crèdits de les entitats bancàries per iniciatives d'aquesta mena, va aconseguir el finançament necessari. Un crèdit de l'Institut de Crèdit Oficial de l'Estat espanyol, la participació de l'organització Creas, que inverteix en projectes empresarials que tenen com a prioritat la creació de valor social i mediambiental, i el 100% dels estalvis dels quatre joves que formen l'equip del projecte han permès tirar endavant aquesta plataforma que recompensa les accions positives dels ciutadans. Toni Tió és el líder d'aquest equip format per joves d'entre 26 i 34 anys. Entre ells, Albert Casanovas, cofundador del projecte i peça clau en la programació informàtica de la plataforma digital. “Ell és el Neo de Matrix. Sense l'Albert no hauríem pogut fer realitat CiviClub”, diu Tió referint-se a la quantitat d'hores que Casanovas ha dedicat als detalls més tècnics de la iniciativa.

Ja són més de trenta les entitats públiques i privades que tenen la potestat d'entregar aquesta nova moneda cívica, els civis, a aquella gent que actuï en bé de la societat. Per poder-ho fer han de ser entitats que promoguin les actituds sostenibles, els hàbits saludables o la solidaritat. Alguns exemples són la Fundació Catalana Síndrome de Down, en què per un voluntariat puntual et recompensa amb 30 civis, i els pallassos d'hospital Pallapupas –si n'ets soci cada mes reps 20 punts cívics.

I quants euros són un civi? “Podríem dir que 10 civis són 1 euro, però realment no té una equivalència exacta”, explica Tió. Uns punts que es bescanvien per alguns dels productes que es poden consultar al seu catàleg on line que ja compta amb gairebé una trentena d'ofertes, de cinema, museus, llibres, restauració o experiències amb la naturalesa, una llista que no para de créixer. I és que CiviClub també té una altra missió, dinamitzar i reanimar un sector, el de la cultura, que passa un dels seus moments més difícils, generant activitat i consum en la indústria cultural a través de les ofertes que proposa la iniciativa.

Amb presència a tot l'Estat espanyol, ja que hi ha entitats i empreses que col·laboren amb CiviClub que van més enllà de Catalunya, la plataforma vol estendre-s'hi encara més arribant a acords amb els ajuntaments per tal d'entrar-hi amb més força. Per exemple, “un senyor que comparteix cotxe a Sevilla pot canviar els seus civis a través del nostre lloc web i rebre a casa seva el producte que hagi escollit”, comenta el jove empresari mataroní.

El model i la idea que defensa Tió és que “es pot fer negoci amb un impacte positiu en la societat”, explica el periodista de formació, mentre reconeix que cada vegada són més les empreses i entitats que volen col·laborar amb CiviClub. Tot i això, l'organització segueix en la recerca de més finançament per mantenir viu el projecte. “Potser en dos mesos haurem de plegar, però haurà valgut la pena”, explica Tió amb un somriure, abans de reconèixer que odia la paraula emprenedor, ja que “conté una capa d'heroïcitat que no existeix”. I és que amb molt camí per fer, el jove Toni Tió, emprenedor o no, pretén créixer amb CiviClub en un entorn més sostenible i cívic, i col·laborar activament perquè així sigui.

16
anys
és l'edat mínima per apuntar-se i col·laborar en els premis cívics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.