Llibertat provisional per a quatre dels detinguts després de la manifestació en suport de Can Vies
Els sindicats de Mossos defensen que la identificació de 225 persones en la manifestació de dissabte és “perfectament legal”
L'Ajuntament reobre les portes de la negociació per trobar una sortida a Can Vies si no hi ha violència
El jutjat d'Instrucció número 26 de Barcelona ha acordat aquest dilluns la llibertat provisional per a quatre dels detinguts dissabte passat en els aldarulls que hi va haver a Barcelona posteriors a la manifestació en suport del centre ocupat Can Vies, desallotjat i enderrocat parcialment el dilluns de la setmana passada.
Els quatre detinguts han prestat declaració avui mateix davant del jutge, que els imputa un delicte de desordres públics. Tots quatre hauran de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes al jutjat.
Els aldarulls de dissabte, en la que suposava la cinquena jornada d'incidents a Barcelona des del desallotjament de l'edifici ocupat, van acabar amb sis detinguts, dos dels quals menors d'edat, i dos-cents vint-i-cinc identificats.
En paral·lel, els sindicats dels Mossos d'Esquadra han defensat avui que la identificació de 225 persones en la manifestació del dissabte és “perfectament legal”. Valentí Anadón (SAP-UGT) ha admès que “segurament ha aixecat polseguera per la quantitat, perquè és una identificació excepcional en una situació excepcional”. En qualsevol cas, el sindicalista ha assegurat que “no hi ha cap dubte de la seva legalitat”. Una tesi que comparteixen David Miquel (SPC) i Toni Castejón (SME-CCOO).
Sobre el fet que s'obligués algunes persones a posar-se una roba determinada per ser fotografiades, asseguren que en cap cas eren peces que “no fossin seves” i avalen l'encerclament de manifestants com una tècnica utilitzada “al món anglosaxó”.
Reprendre la negociació
L'Ajuntament de Barcelona ha reobert les portes de la negociació per trobar una sortida al conflicte de Can Vies. Després de reunir-se amb els grups municipals, l'equip de govern ha dit que està “disposat a escoltar i a parlar de tot com a punt de partida”, inclòs una possible reconstrucció de l'edifici, tot i que aquest punt actualment es considera fora de la llei. El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha insistit que per reobrir el diàleg cal que es mantingui la situació sense aldarulls, com almenys passa des d'aquest diumenge. Per la seva banda els grups d'oposició d'esquerres han demanat a l'alcalde, Xavier Trias, un full de ruta clar per encarar la negociació.
A la reunió hi han assistit els líders dels grups municipals a més de l'alcalde, Forn i el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí. Tots els grups han pactat que aquesta setmana es reuneixi la Junta Local de Seguretat i abans del ple ordinari del 27 de juny se'n faci un de monogràfic sobre la qüestió. Forn ha explicat que en la reunió tots els grups han condemnat la violència i han defensat una sortida legal al conflicte.
Per això, tot i no concretar quina serà la proposta del consistori, sí que ha advertit que no farà “cap concessió” als violents. En aquest sentit, ha dit que els petits acords s'han d'anar complint, com el de la no-violència. Per la seva part, l'Ajuntament ha aturat l'enderroc i aquest dimarts retirarà l'excavadora cremada pels que donen suport a Can Vies.
Forn ha admès que tot just ara s'inicia un nou camí de negociació, i per tant dubta que al ple extraordinari sobre la qüestió hi hagi algun avenç significatiu. També ha agraït a entitats i institucions públiques que s'han ofert per fer de mediadors. En el mateix sentit, ha reconegut que tot i que públicament els ocupes diuen que no negociaran res, en privat sí que hi ha almenys certs contactes indirectes. “No som optimistes ni pessimistes, estem en un impàs, i veurem quan dura”, ha dit. En tot cas, si tornessin a haver aldarulls, caurà “tota la força de la llei” sobre els esvalotadors, ha advertit.
Forn ha insistit que els límits de la negociació són la no-violència i la legalitat. Preguntat sobre si és legal reconstruir Can Vies, com volen fer els ocupes, ha deixat entreveure que no ho és.
Crítiques de l'oposició
Per la seva banda, l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, que no ha assistit a la reunió, ha criticat les “contradiccions, confusions inacceptables i errors” de l'equip de govern en aquesta qüestió i ha assegurat que durant una setmana Barcelona no ha tingut alcalde. “Donarem suport a l'alcalde si fa d'alcalde”, ha dit. En aquest sentit, ha demanat a Trias que preservi la seguretat dels veïns, i ha dit que ja arribarà l'hora de demanar responsabilitats.
Per la seva banda, Ricard Gomà, d'ICV-EUiA, ha criticat “les dues violències”, tant d'alguns manifestants com dels Mossos d'Esquadra, a qui ha recriminat les polèmiques identificacions efectuades dissabte a la nit. En tot cas, Gomà ha mostrat la seva oposició al desallotjament i l'enderroc de Can Vies.
Finalment, Jordi Portabella, d'ERC, ha criticat l'estratègia del consistori, per les vacil·lacions de l'equip de govern, i ha demanat un full de ruta clar i una negociació “directa o indirecta” amb els grups no violents de Can Vies.
Qui ha estat més contundent ha estat el president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, que ha acusat l'alcalde Trias de “cedir al xantatge dels violents”, en reprendre les negociacions després dels aldarulls al carrer. Segons ell, si ara es reprenen les negociacions vol dir que se cedeix a la pressió dels violents o que realment no s'havien esgotat totes les vies de diàleg abans d'emprendre el desallotjament i l'enderroc.
Per remarcar la seva crítica, Fernández Díaz ha llegit textualment una intervenció de Trias l'octubre del 2010, quan era cap de l'oposició, dient que la tolerància amb els violents havia fet de Barcelona un punt d'atracció pels radicals, i demanava més contundència a l'Ajuntament. “Què ha canviat? Trias”, ha assegurat el regidor del PP.